Luontoseurantaa ja tarrapuuhastelua lapsille

Värity- ja tarrakirjat ovat tällä hetkellä kova juttu täällä meillä. Etenkin esikoinen värittää todella mielellään, ja kuvat saavat olla aika pikkutarkkojakin. Hän myös tykkää asetella tarroja sellaisiin tarrakirjoihin, joissa niille on jo valmis paikka. Tiedättehän, erilaisiin tarratehtävä- ja tarrasatukirjoihin?Löysin kirjakaupasta alennuksesta mainion eläintarrakirjan, jossa on runsaasti tarroja ja jonka kuvitukseen on panostettu. Arvasin, että esikoinen innostuu tästä Jonna Markkulan kuvittamasta ja Maarit Varvun kynäilemästä Eläimet-elinympäristötarrakirjsta (Aurinko Kustannus 2015). Kirjassa kierretään ympäri maapalloa ja tutkitaan erilaisia elinympäristöjä sekä niiden eläinlajeja. Mukaan on päässyt myös suomalainen kangasmetsä. Jokaisella aukeamalla on pieni tietoteksti kyseisestä elinympäristöstä, ja eläimet lapsi saa asetella ympäristöön itse haluamaansa paikkaan. Kuvat ovat mukavan värikkäitä.
Toinen puuhakirja, jota olemme viime aikoina yhdessä esikoisen kanssa täytelleet, on Tactic Publishing julkaisema Luonnossa. Havaintokirja (uudistettu laitos 2016, julkaistu 2013 nimellä Luonnossa, saatu arvostelukappaleena), jonka ulkoasusta on vastannut Kari Puikkonen ja kuvat on Kuvaliiteristä. Kirja on nimensä mukaan luontopuuhakirja, johon pieni ja isompikin luonnontutkija voi päiväkirjanomaisesti kirjata tekemiään luontohavaintoja. Kirjassa on eri eliölajeja lyhyesti esiteltynä, ja niiden kohdalle lukija sitten saa itse merkitä, missä ja milloin hän on kyseisen lajin nähnyt. Me tykkäämme muutenkin tutkia luonnossa näkyviä kasveja ja elämiä, mutta tämän kirjan myötä esikoisen into löytää uusia lajeja on kyllä kasvanut. Kirjassa on myös mukana jokusia tarroja ja lopussa väritysosio. Kirjassa on myös paikkoja omille havainnoille. Luontoseuranta on mainio tapa tutkia keväällä heräävää ja kesällä kukoistavaa luontoa yhdessä lapsen kanssa!2 kommenttia:

  1. Olen netissä törmännyt tuollaiseen havaintokirjaan mutta hankinta on jäänyt. Seuraavalla kirjakauppareissulla pitää ehdottomasti ostaa. Veikkaan että koko perheemme tykkäisi. Kiitos siis muistutuksesta ja kivaa vappua! :)

    VastaaPoista
  2. Uskoisin, että lapset, jotka tykkäävät liikkua luonnossa, tykkäävät tästä tai tämäntyylisestä kirjasta. Bonustahan on vielä se, että lapset osaavat itse kirjoittaa omat havaintonsa. Nyt minä joudun meillä toimimaan kirjurina.

    Aurinkoista vappupäivää sinullekin!

    VastaaPoista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.