Onks noloo intoilla Kirjan ja ruusun päivän nimikkoteoksesta?

Kirjan ja ruusun päivän nimikkoteos on tänä vuonna alakouluikäisille lapsille suunnattu Ronja Salmen kirjoittama ja Jami Nurmisen kuvittama kirja Onks noloo? Että minä iloitsen siitä, miten tämä perinteinen Kirjan ja ruusun päivän nimikkoteos, jota jokaisen vähintään 15 euron kirjaostoksen yhteydessä jaetaan kirjakaupoissa ilmaiseksi, on tänä vuonna lastenkirja! Ja kuulkaa hauska kirja onkin.

Luin kirjan yhdeltä istumalta, odotellessani kirjaostosten jälkeen ravintolassa pizzaa pöytään. Aivan ääneen en sentään nauranut, mutta uppouduin kyllä kirjan maailmaan ja taisin jopa muutamaan otteeseen hymähdellä ja vetää suutani virneeseen. Enkä yhtään muuten miettinyt, onks noloo lukea yksin ravintolassa!Kirjan päähenkilö on kuudesluokkalainen Petja, jonka elämä isoine ja pienine nolostuksenaiheineen tuntuu niin liikuttavan tutulta, vaikka omista alakouluajaoistani onkin - öh - lähes kaksikymmentä vuotta. Salminen tavoittaa oivallisesti ne asiat, jotka saavat kuudesluokkalaiset punastumaan ja tuntemaan hämmennystä. Onks noloo esimerkiksi olla poika, joka tykkää laulaa? Tai onks noloo, jos vahingossa pieraisee hiljaisessa luokassa? Entä, kuinka noloo on tanssia hitaita ihastuksensa kanssa koulun diskossa?

Ronja Salmi & Jami Nurminen: Onks noloo?

Kirja rakentuun lyhyehköjen lukujen varaan, ja jokaisessa luvussa nolostellaan uusia asioita. Nurmisen kuvat tukevat tekstiä onnistuneesti, osa niist'ä on jopa sarjakuvamaisia. Ne varmasti ovat sellaisia, joista kohderyhmä pitää. Mielestäni kirjassa on oivaltavalla tavalla otettu lukijat myös ihan konkreettisesti huomioon; Lukija voi nimittäin itse vaikuttaa juonen kulkuun. Osaan tarinoista on nimittäin kirjoitettu vaihtoehtoinen loppu, ja tekstissä vinkataan, mille sivulle kannattaa siirtyä, jos haluaa lukea vaihtoehtoisen lopun. Tämä todella saa nuoret lukijat aktiivisesti itse muokkaamaan tarinaa.

Ronja Salmi & Jami Nurminen: Onks noloo?
Onks noloo? -kirjaa saa kirjakaupoista siis vain tänään. Kaupat menevät kiinni tunnin kulutta, eli vielä kannattaa rientää ostoksille! Minä sain omista osotoksistani peräti kaksi kaupanpäällistä, ja toinen niistä pääsee ilman muuta työpaikkani koulukirjastoon ja toinen jää kotiarkistooni.

Ihanaa Kirjan ja ruusun päivää kaikille!

ps. Ruusuja unohdin kyllä ostaa... Voi minua!

7 kommenttia:

 1. Ihana bloggaus, Kia! Minäkin olen todella iloinen että Kirjan ja ruusun päivän kirja oli tänä vuonna lastenkirja. Luin kirjan eilen illalla, minäkin yhdeltä istumalta, ja hihittelin lukiessani. Teksti ja kuvitus toimivat ihan hirvittävän hyvin yhteen, ja tämä varmasti toimii niin lapsille kuin aikuisillekin. Ihan nappijuttu! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krista! :) Tämän vuoden kirja on onnistunut. Juuri juttelin erään kollegani kanssa, joka myös oli lukenut kirjan aivan tuoreeltaan, ja hänkin piti siitä. Olisin toivonut, että teksti olisi hieman suurempaa. Silloin aloittelevienkin lukijoiden olisi helpompi lukea sitä.

   Poista
 2. Mäkin olin tosi innoissani ennakkoon, että tänä vuonna on jaossa lastenkirja. Mulle pääsi nyt käymään niin nolosti, etten eilen päässyt mihinkään liikkeelle ja kirjakin jäi sitten saamatta. Onneksi sinä luit sen puolestani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiva kuulla, että bloggauksestani oli iloa, kun et saanut luettua kirjaa itse. Juuri muuten näin viime vuoden Kirjan ja ruusun päivän kirjan kirjastomme "lahjoita tänne kirjat, joita et tarvitse" -hyllyssä, eli ehkä hyvinkin voit bongata tämänkin vielä jostain.

   Poista
 3. Minustakin tämä oli hyvä kirja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kiva kuulla myös lasten mielipiteitä tästä!

   Poista
  2. Itse pohdin samaa, että minkäikäiset lapset pitävät tästä.

   Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.