Räppikukko Riekuu maailmalla

Räppikukko Riekuu on taiteellinen luonne. Sen suurin intohimo on räppi, ja kukko sorvaakin räpin aiheesta kuin aiheesta, tilanteessa kuin tilanteessa. Se ei mahdu isäntänsä Einarin asettamaan muottiin, koska ei halua viettää elämäänsä kanalassa, vaan kaipaa maailmalle esiintymään. Riekuu karkaa ja lähtee etsimään menestystä maailman turuilta ja toreilta. Pian se tapaa rotukoira-Patun, joka on jättänyt entisen elämänsä kartanon näyttelykoirana taakseen. Patu oli sydämistynyt koiranäyttelyn tuomarille, joka oli moittinut sitä liian pulleaksi.- Sopivan kokoinen sinä koiraksi olet, vakuuttaa Riekuu uudelle ystävälleen. Se kyllä tietää, millaista on, kun ulkonäkö ei ihan vastaa normeja - Riekuulla on nimittäin selässään musta räppiraita, jota kaikkia aina ihmettelevät.

Markku Hattula & Suvi Kari: Räppikukko Riekuu maailmalla (Tekstitalli 2017)

Koira ja kukko lyöttäytyvät yhteen, ja koira ryhtyy kukon manageriksi. Yhdessä ne pelastavat entisen sirkusapina-Nikolain isännältään, joka ajattelemattomasti kahlitsee apinansa ketjulla ja pistää sen temppuilemaan rahan toivossa. Kolmikko tahtoo päättää itse elämästään ja ansaita omat rahansa. Niinpä ne laittavat pystyyn poikkitieteellisen esityksen, jossa Riekuun filosofisia, tarkkanäköisiä ja vähän ilkikurisia esityksiä sulostuttaa apinan taitava tanssi.

Matka maineeseen ei käy ilman kolhuja ja mutkia. Nämäkin taiteilijat oppivat, missä kulkee soveliaan ja herjaavan esityksen raja anturoiden ja kantapäiden kautta, päätyvät putkaan ja joutuvat pohtimaan, olisiko entinen elämä sittenkin makeampaa kuin kiertävien taiteilijoiden kulkurielämä. He päättävät kuitenkin, että eivät taivu toisten asettamiin raameihin, vaan tahtovat olla vapaita ja etsiä itse omaa onneaan sekä rakkautta.

Eläinten esitys alkaa saada ansaitsemaansa huomiota ja suosiota, mutta kulkurielämä käy hieman raskaaksi, ja niin Patu managerina lupaa hommata niille soman ja oman asuinpaikan. Kolmikon onni on täydellinen, kun ne yhyttävät entisen trumpetinsoittajan, nykyisen kunnanjohtajan, joka omistaa upean, vanhan myllyn. Myllymies ei jaksa enää istua yhdessäkään kokouksessa, vaan haaveilee taas soittajanurasta. Hän näkee tilaisuutensa tulleen ja ryhtyy poikkitaiteellinen eläinryhmän kimppaan. Niin vanha mylly saa uudet asukkaat, jotka ovat matkallaan oppineet paljon ystävyydestä, onnellisuudesta ja siitä, että on tärkeämpi toteuttaa omaa sisäistä kutsuaan kuin taipua muiden asettamaan muottiin.Räppikukko Riekuu maailmalla (Tekstitalli 2017, saatu kirjailijalta) on Markku Hattulan kirjoittama hyväntuulinen ja filosofinen lastenromaani, jonka mustavalkoiset kuvat on piirtänyt Suvi Kari. Hänen taiteilemansa kansikuva räppijengistä on muuten aivan mainio ja sopii hyvin räppiteemaan. Hattulan kirjoittamia osuvia räppisanoituksia on kirjassa paljon, ja hauskoin niistä lienee tämä:


Kun aamu-usvan siivin
mä lehmisavuun hiivin
nään kotipihan rakkaan
kun nurkan taakse kakkaan
siinä hetken kyökin
niin alkaa maistaa työkin
madon sieppaan nokkaan
ja aamuräpin rokkaan
mä räppikukko oon
vauvun hurmioon

4 kommenttia:

 1. Tämä oli hauska satukirja, johon oli saatu nykyaikaa mukaan räppien avulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Itseasiassa kirjassa oli jännä, menneen ajan tunnelma, mutta sitten räpit olivat kuitenkin vahvasti tätä päivää. :)

   Poista
 2. Kirjailija kiittää bloggaajaa vallan mainiosta Räppikukon esille tuonnista, ja Maita ja Kiaa kommenteista. Tätä juuri hain, että olisi rauhoittava mennyt maailma yhtä aikaa läsnä tämän päivän kera. Mietinnässä on jatko, kun kaverusten luo Myllykotiin saapuu eräs viera. Suvia kiitän oivaltavasta kuvitustyöstä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi. :) Kiva lukea, että tavoitimme kirjasta sen, mitä tarinallasi halusit tuoda esille. Suvin kansi sopii tekstiisi muuten todella hyvin!

   Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.