Iidan ja Matin seikkailupäivä

Kumpi on mukavampaa: lähteminen vai palaaminen? Tätä kysymystä joutuvat pohtimaan Matti-siili ja Iida-orava Meri Savosen kirjoittamassa ja Johanna Lumpeen kuvittamassa lasten satukirjassa Iidan ja Matin seikkailupäivä (Lukutoukka 2017, saatu kirjailijalta). Nämä kaksi eläinystävystä tarttuvat eräänä kauniina kesäpäivänä eteensä tulevaan tilaisuuten, kun he hyppäävät ohitseen kiiltävien vaunujen kyytiin. Heidän tarkoituksenaan on matkustaa vaunujen kyydissä Langinkoskelle ja satamaan, astua siellä Suomeen vierailulle tulleen keisariperheen laivaan ja matkata sitten katsomaan keisarillisen palatsin loistoa aina Pietariin asti. Pikku-siili ja orava rakastavat kuninkaista ja kuningattarista kertovia tarinoita ja ovat aina halunneet tutustua näiden elämään.Heitä lykästää toden teolla, sillä kuin ihmeen kaupalla he sattuvat hyppäämään itsensä keisarinnan hovinaisen loisteliaisiin vaunuihin. Sekä hovineito että tämän ihastuttava lintu Lady Sullka toivottavat eläinlapset tervetulleiksi matkustamaan kanssaan. Iida ja Matti saavat maistaa palatsin herkkuja, loikoa vaunun ihanan pehmeillä istuimilla ja pieluksilla ja kuulla elämästä palatsissa. Ne intoutuivat kertomaan Sullkalle omasta kotikylästään Klamilasta ja kaikesta hauskasta ja rakkaasta, mitä siellä puuhaavat.

Meri Savonen & Johanna Lumme: Iidan ja Matin seikkailupäivä (Lukutoukka 2017)

Tarinoidessaan eläinlapset ymmärtävät - Lady Sullkan hienovaraisen ohjailun avulla - että vaikka kaukaisessa palatsissa elämä varmasti on ylellistä ja hienoa, ei se elämä palatsiin suljettuna ole tarkoitettu heitä varten. Eläinlapset rakastavat Klamilaa ja kaikkia niitä seikkailuja, joita he voivat sen luonnossa kokea. Heille riittää, että ovat saaneet nähdä ja maistaa hitusen ylellisistä herkuista ja rikkauksista. Iida ja Matti tahtovat takaisin omaan hauskaan elämäänsä maailman parhaaseen kylään. Onneksi vaunut pysähtyvät sopivasti kun hevosen vetämä kuorma tulee ahtaassa paikassa vastaan. Eläimet vaihtavat lähes lennosta toiseen kyytiin ja pääsevät tutun hevosen vaunuissa takaisin kotiin. Ne ovat nähneet juuri sopivasti maailmaa ja kokeneet juuri sopivasti seikkailuja ymmärtääkeeen, että koti on niille paras paikka!

Meri Savonen & Johanna Lumme: Iidan ja Matin seikkailupäivä (Lukutoukka 2017)
Iidan ja Matin seikkailupäivä on herttainen tarina, joskin aika pitkä sellainen. Kyseessä onkin pikemminkin lastenromaani kuin kuvakirja. Aukeamilla on tekstiä paljon, eli vaikka fontti onkin miellyttävän isoa, aivan aloitteleva lukija ei luultavasti yksin jaksa lukea tätä. Lumpeen piirtämät mustavalkoiset kuvat elävöittävät tekstiä hauskasti, joten niitä olisi voinut olla kirjassa enemmänkin. Mietin muuten jonkin aikaa, mistä kuvitustyyli on minulle niin tuttu, kunnes keksin, että Lumpeen suloisia eläinhahmoja voi kastella myös Otavan uudessa Seikkailujen aapisessa.

2 kommenttia:

 1. Hyvä kysymys siinä heti postauksesn avaukseksi: Onko lähteminen vai palaaminen mukavampaa? Huomasin että ryhdyin sitä kiinnostuneena pohtimaan. Omalta kohdaltani olen todennut jo kauan sitten että vaikka miten hauskaa olisi ja missä niin joka reissun ja käynnin kohokohta on kun tulee takaisin kotiin 💚

  Kivasti alkaa mielikuvitus toimia kun tulee vastaan sanoja kuten "keisari", "hovi", "palatsi" ...

  Eli ainakin minuun tuo kirja vaikuttaa myönteisesti 😀

  Sinulla on muitakin ihania postauksia, joita en ole ehtinyt vielä tutkailla. Hauskaa !
  Lähdenpä heti lueskelemaan niitä. Antoisaa uutta viikkoa 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kuulun heihin, jotka nauttivat matkustamisesta, mutta tulevat mieluusti myös kotiin! Sitten on toki heitä, jotka haluavat aina olla reissunpäällä.

   Kuinka totta onkaan kommenttisi, että nuo satumaiselta kuulostavat sanat "palatsi", "keisari" jne. saavat mielikuvituksen lentämään.

   Oikein antoisaa viikkoa myös sinulle Rita!

   Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.