Museoseikkailu ja Lasten Museokortti-klubi: Innostavaa museopuuhaa lapsille!

Pääsimme tänään koko perheen voimin viettämään hauskaa päivää Helsingin Luonnontieteelliseen museoon. Siellä pidettiin ensimmäinen Lasten museokortti-klubi, ja päivän ajaksi oli järjestetty pientä puuhaa museossa vieraileville lapsikävijöille. Upeiden näyttelyiden lisäksi kävimme ihastelemassa Afrikan yötä oppaan kertomana ja taidetyöpajassa taiteilemassa Halmetojan ohjaamassa kuvituspajassa. Aloitimme kuitenkin päivän Kimnaasi-salista, jossa berliinimunkkeja mutustellen juhlittiin Elina Kuorelahden kirjoittamaa ja Nunnu Halmetojan kuvittamaa Museoseikkailu-kirjan (Kustannusosakeyhtiö Nemo 2019) julkistamista.



Museoseikkailu-kirja on toteutettu tekijätiimin (kustantajantaja, Museokortti ja Kuorelahti & Halmetoja) yhteistyönä, ja kirjan tarkoitus on selvästi esitellä muutama maamme upeista museoista lapsia kiehtovalla ja innostavalla tavalla. Teksti ja kuvat on laadittu niin, että ne ovat sekä informatiivisia että humoristisia. Halmetoja kertoikin minulle, että oli aika haastavaa kuvittaa kirja, jossa raamit olivat niin selkeät - kuvituksen pitää vastata todellisuutta, mutta olla silti hauskaa, luovaa ja mielenkiintoista. Kirjoissa esiintyvät museoesineet pitää löytyä museoista samoista paikoista kuin todellisuudessa, eivätkä hahmot voi kirjassa tehdä sellaisia asioita, joita todellisuudessakaan ei sovi museossa puuhata.



Museoseikkailu-kirjassa kolme kouluikäistä kaverusta, Koponen, Metso ja Salvio, viettävät vapaata kesälomaa ja heitä vahtimaan on pestattu stadin leveintä Saarijärven murretta puhuva Aane-mummu. Keräilyhullu mummu on ostanut itselleen museokortin, joka oikeuttaa sisäänpääsyn yli kolmeensataan museoon ilmaiseksi, ja selvää on, että mummun seuraava keräilykohde on kaikki Suomen museot.

Aane-mummu ja pojat aloittavat museoseikkailun Ateneumista, jossa jo eteisaulan lattia upeine fossiiileineen vangitsee poikien huomion ja kiinnostusken. Paikalle sattunut museo-opas heittää pojille täkyn, ja kehottaa näitä selvittämään, kukan kultakauden taiteilijoista oli sekä tiedemies että taiteilija. Tätä tehtävää suorittaessaan pojat tutustuvat kultakauden maalareihin Gallen-Kallelasta, Schjerfbeckiin ja Simbergistä von Wrightiin.

Elina Kuorelahti & Nunnu Halmetoja: Museoseikkailu (Nemo 2019)

Ateneumin jälkeen nelikko ehtii vielä Luonnontieteelliseen museoon, jonka näyttelyissä lapset ja mummu saavat tutustua maapallon eri eläimiin, kasveihin ja elämän syntyyn. Hilpeyttä heissä herättävät Suomen luonto -näyttelyn kakat, ihmetystä kaksipäinen vasikka ja kauhistuksen väristyksiä dinosaurusten luurangot. Luonnontieteellisen museon kokoelma on huippuhieno, ja siellä kuluu kepeästi tunti jos toinenkin maapallon eri kolkkien eläimiä ihastellen.



Seuraavana päivänä Aane ja pojat valitsevat keräilykohteeksi Kaapelilla sijaitsevan Teatterimuseon. Minä en ole koskaan käynyt siellä, mutta kirjasta käy kirjan perusteella museoon on onnistuttu luomaan upea mielikuvitusmaailma, jossa valot, lavasteet, puvut ja esineistö ruokkivat kävijöiden mielikuvistusta. Lapset ja mummu pääsevätkin itse eläytymään teatterin maailmaan, ja myös paikalla olevat päiväkoti-ikäiset kävijät ovat uppoutunueet museoelämykseen leikin keinoin. (Tänne taidamme suunnata omien lasteni kanssa hiihtolomalla!)

Elina Kuorelahti & Nunnu Halmetoja: Museoseikkailu (Nemo 2019)

Museoseikkailu-kirjan kaksi viimeistä museota ovat Turussa sijaitsevat Turun linna ja Aboa Vetus & Ars Nova, joka on suomen ainoa arkeologinen museo. Molemmissa kävijät saavat matkata ajassa taaksepäin ja ihmetellä ihmisten elämää kaukana keskiajalla. Turun linnassa museokierrosta vetaa asiantunteva opas Maaria, joka kertoo Aanelle ja pojille mielenkiintoisia ja jopa vähän karmaiseviakin tietoja ihmisten elämästä satoja vuosia sitten. Tällä museokierroksella mukana ovat lisäksi vielä museon omat kummitukset!

Elina Kuorelahti & Nunnu Halmetoja: Museoseikkailu (Nemo 2019)

Turun-reissun jälkeen Koponen, Metso ja Salvio alkavat jo innoissaan suunnitella seuraavaa museoseikkailua. Noppa ratkaisee uudeksi kohteeksi sisä-Suomen museot, ja Aane-mummu lupaa ilomielin lähteä poikien kuskiksi mikäli näiden vanhemmilta lupa heltiää. Mummu nimittäin itsekin ajattelee, miten mukava olikaan reissata lomalaisten kanssa ja käydä muissa maailmoissa. Ja niinhän se todella on, monissa museoissa kun pääsee kurkistamaan historian ja luonnon lisäksi uusiin kulttuureihin, taiteeseen ja erilaisten keksintöjen huimiin maailmoihin.



Vaikka Museoseikkailu-kirja esittelee vain viisi museota, on sekin itsessään jo aikamoisen tuhti tietopaketti, joka on kääritty lapsia kiinnostavaan asuun. Me luimme lasten kanssa kirjan pätkissä ja ennen tämänpäiväistä museovierailua keskityimme Luonnontieteellisestä museosta kertovaan osuuteen. Museossa oli sitten hauska bongata kirjasta tuttuja asioita livenä.

Kirjan värikkäät ja hilpeät kuvat sekä hauskasti kirjoitettu teksti innostavat lapsia paitsi uppoutumaan tarinaan myös suunnittelemaan omia museoseikkailuja, mikä tietysti on tämän kirjan tarkoituskin. Kirjan lopusta löytyykin museokortin ja lasten museopassin lyhyt esittely sekä vinkkipankki lapsille sopivista museopuuhista, joiden avulla museokäynneistä tulee lapsille hauska peli tai seikkailu. Lasten passissa ja Museokortin lastensivustoilla esiintyvä Aarre-kissa, joka sekin on Halmetojan taiteilema, esiintyy myös Museoseikkailu-kirjan sivuilla, joista sen voi bongata mitä erilaisemmista touhuista.

Museoseikkailun kruunaavat herkkuhetket museoiden kahviloissa!
Elina Kuorelahti & Nunnu Halmetoja: Museoseikkailu (Nemo 2019)

Me tykkäämme kierrellä lastemme kanssa museoissa, ja minusta on mahtavaa, miten museokierroksia ja museoelämyksiä suunnitellaan nyt myös lapsikävijöitä ajatellen. Monissa museoissa on lapsia varten toiminnallista puuhaa ja museot.fi-sivustolta voi käydä etukäteen katsomassa, missä museoissa on lastenhoitotila, leikkitila, tila perheille tai tila omien eväiden syönnille. Samalta sivustolta löytyy myös vinkkejä museotehtäviin, lapsille suunnattuja näytteyitä ja museoiden omia lastenpuuhia. Upeaa!

Pssst. Muutamia kulkuneuvomuseoita olen esitellyt tässä bloggauksessa ja huvi- sekä teemapuisto-aiheisia kirjoja olen listannut tässä postauksessa.

3 kommenttia:

  1. Hei! Olipa kiva lukea kuulumisia tuosta Museoseikkailu-kirjan julkistamistilaisuudesta. Olisin niin paljon halunnut päästä sinne, mutta olin juuri talvilomalla muilla mailla vierahilla. Kivoja museoita sieltäkin löytyi niin lapsille kuin aikuisille, mutta jäi vaan jotenkin harmittamaan, ettemme päässeet tuonne Luonnontieteelliseen museoon. Kuulosti hauskalta tapahtumalta.

    VastaaPoista
  2. Oli kyllä mukavaa, mutta luonnontieteellinen on onneksi siitä mainio museo, että lapset varmasti viihtyvät siellä mainiosti, vaikkei olisi edes mitään varsinaista "lasten päivää". Vaikka toki meidän muksut olivat innoissaan jo pelkästään niistä alun munkkikesteistä. :D

    VastaaPoista
  3. Tämä postauksesi veti minua puoleensa jo aikaisemmin otsikollaan, mutta nyt vasta ehdin tulla katsomaan mitä kivaa olet meille tänne laittanut. Opetin yhteen aikaan Ateneumissa kieliä ja silloin tutustuin museomaailmaan tarkemmin. Hesassa on lukuisia museoita. Uskomattoman upeita elämyksiä voi saada tuolla tavalla mitä kuvailet. Fantastista ! Luonnontieteellinen on kiva kohde lapsien kanssa.

    VastaaPoista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.