Vielä kaksi kirjaa suomalaisista naisista: "Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset" sekä "Heistä tuli taiteiljoita"

Naiset ja muunskupuoliset sekä heidän aikaansaamisensa ovat tupanneet kautta historin jäämään miesten ja heidän tekojensa jalkoihin. Tänäkin päivänä esimerkiksi lehdissä kerrotaan naisvaikuttajista ja taiteiloijoista usein ensin heidän ulkonäkönsä ja perheasioidensa kautta, sitten vasta esitellään heidän samomisitaan ja tekojaan. Onneksi tähän asiaan on herätty ja kerronnan tapa on nyt laajentunut.

Minna Canthin 175-juhlavuoden kunniaksi on ilmestynyt jo useampi upea teos.
Kuvassa Vilja-Tuulia Huotarisen Heistä tuli taiteilijoita sekä
Suvi Aholan Mitä Minna Canth todella sanoi? (WSOY 2019)

Sanakarinaisista kertovia kirjoja onkin julkaistu parin viime vuoden aikana jo monia: On käännöskirjoja kansainväliistä sankareista sekä kirjoja suomalaisista naisista, jotka ovat toteuttaneet itseään, rikkoneet lasikattoja tai uskaltaneet tehdä jotain itselleen tärkeää silloinkin, kun ympäristö ei aina ole tukenut heitä. Minäkin olen aiemmin esitelleyt näitä kirjoja*, ja jossain vaiheessa aloin jo ajatellen, että näitä samankaltaisia tarinamuotoon kirjoitettuja tietokirjoja on nyt tullut luettua niin monta, että ehkä niiden lukeminen saa nyt riittää minun osaltani. Huomioni kiinnittyi kuitenkin Tammen ja WSOY:n kevään uutuuskirjaluetteloissa kahteen teokseen, jotka taas kertovat kyllä merkittävistä suomalaisista naisista, mutta vaikuttivat mukavan erilaisilta kuin edellisenä vuonna ilmestyneet.



Pyysin ja saain luettavakseni Elina Lappalaisen kirjoittaman ja Ilona Partasen kuvittaman esikoulu- ja alakoulun alaluokkalaisille luettavaksi sopivan kuvakirjan Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset (Tammi 2019) sekä Vilja-Tuulia Huotarisen kirjoittaman ja Riikka Sormusen kuvittaman, aikuisille ja nuorille tarkoitetun kauniin, tuokiokuvia sisältävän tarinakokoelman Heistä tuli taiteilijoita (WSOY 2019). Kumpikin kirjoista on julkaistu Minna Canthin 175-juhlavuoden kunniaksi, ja Minna onkin molemmissa teoksissa mukana.

Elina Lappalainen & Ilona Partanen: Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset
(Tammi 2019)

Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset (arvostelukappale kustantajalta) on siis selvästi nuoremmille lukijille suunnattu kirja, jossa esitellään kuusi suomalaista naista. Kirjan kehyskertomuksessa siskokset Elli ja Hanna saavat isoäidiltään rannekorut, joihin heidän pitää kerätä supernaisten voimakiviä. Ensimmäiset kivet tytöt saavat sen jälkeen, kun he ovat käyneet koulun kanssa Minna Canthin museossa ja oppineet, että Minnan supervoima voisi olla sisukkuus, sillä Minna jatkoi itselleen tärkeistä asioista kirjoittamista, vaikka ympäristö yritti painostaa häntä lopettamaan.

Elina Lappalainen & Ilona Partanen: Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset
(Tammi 2019)
Tämän jälkeen tytöt saavat kuulla oman isoäitinsä, professori Irma Thesleffin, tähtitieteilijä Liisi Oterman, presidentti Tarja Halosen, kuvittaja-kirjailija Tove Janssonin sekä kangas- ja vaatealan yrittäjä Armi Ratian töistä ja supervoimista. Tyttöjen ohjaajana tällä etsintäretkellä toimivat heidän isoäitinsä ja äitinsä, jotka osaavat kertoa kaikista naisista paljon kiinnostavaa tietoa ja auttavat kunkin supervoiman löytämisessä. Kun tytöt väittävät, etteivät nämä löydetyt supervoimat: sinnikkyys, uteliaisuus, iloinen mieli, tiedonjano, itseluottamus ja villi mielikuvitus ole oikeita supervoimia, Irma-mummo muistuttaa: "... näillä supervoimilla voi muuttaa maailmaa ja tehdä hyvää."

Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset -kirjassa on tarinan lisäksi paljon tietoa, osa lyhyissä tietoruuduissa sekä hieno ja värikäs kuvitus. Ellin ja Hannan kanssa lapsilukija oppii paljon paitsi näistä kuudesta eri aloilla menestyneestä naisesta myös tasa-arvosta ja niistä lukemattomista mahdollisuuksista joita nykylapsilla on.

"Ajattele, Elli! Minna Canthin aikaan et olisi edes saanut opiskella matikkaa. Olisit tehnyt vain käsitöitä ja soittanut pianoa, Hanna kuiskaa Ellille.




Heistä tuli taiteilijoita - 12 muotokuvaa suomalaisista naistaiteiljoista (arvostelukappale lustantajalta) on kaunis kokokelma keskenään hyvin erityyppisiä fiktiivisiä kirjoituksia 12 suomalaisesta taiteilijasta. Nämä lyhyet kirjoitukset keskittyvät siihen hetkeen, kun nämä naiset olivat vielä nuoria tyttöjä ja tietynlainen kapina, luomisen hetki ja ymmärrys syttyi heissä. Vilja-Tuulia Huotarinen itse kertoi kirjan julkistamisjuhlassa, että tuo kirjassa kuvattu hetki on aika monen tarinoiden tytön kohdalla se hetki, kun tilanne kärjistyy joko heidän omassa mielessään tai oikeassa elämässä, eivätkä tytöt enää tyydy siihen, mitä heiltä odotetaan tai mitä nyt on. Vaikka kirjan tekstit ovat fiktiivisiä, on Huotarinen tehdyn niiden eteen paljon tutkimustyötä ja lukenut naisista kirjoitettuja sekä heidän kirjoittamiaan tekstejä ja tuonut siten naisten hengen omiin kirjoituksiinsa.

Tätä teosta oli ilo lukea, sillä Huotarinen todella kirjoittaa niin että jokaisen tytön ääni kuuluu kuin he itse olisivat tuon katkelman kirjoittaneet. Osa kirjan taiteilijoista tuli toki läheisemmiksi kuin toiset, mutta yhtä kaikki nämä intiimit muotokuvat oli pakko lukea kaikki kerralla, ja jäin harmittelemaan, ettei teoksessa esitelty kahtatoista naista lisää!

Vilja-Tuulia Huotarinen & Riikka Sormunen: Heistä tuli taiteilijoita (WSOY 2019)
Jokainen kirjan tytöistä on tietysti aivan omanlaisensa persoona. Tyttöjen joukosta löytyyn muun muassa rajaton seikkailija (Ellen Thesleff), villi luonnonlapsi (Essi Renvall), hillitympi ja jopa tiukan uskonnollisia isosisko (Helvi Leiviskä) kuin itsevarma "diivakin" (Aino Actké). Sormusen kuvitus sopii täydellisesti tähän kirjaan, ja hän itse kertoi, että Huotarisen kirjoitusten kautta tytöt tuntuivat läheisiltä ja heidän kuvansa oli siinä mielessä helppo tehdä.

Omaksi suosikikseni nousi Fredrika Runebergista kertova tarina, jossa Fredrika on minäkertojana. Osuvasti hän ihmettele: "Mutta surukseni olen huomannut, että kaikkien kukkien kohdalla puututaan ulkonäköön. ... Vain kauneus vetää ihmisiä puoleensa. Minä yritän olla ajattelematta, miltä näytän." Huotarinen kertoi tämän kohtauksen taustalla olleen sen tympäisevän tosiasian, että Fredrika Runebergista on monessa eri lähteessä kirjoitetu hänen ansioidensa sijaan hänen ulkonäöstään; oliko rouva Runeberg ruma vai sittenkin hieman vähemmän ruma? Puistattavaa!


Vilja-Tuulia Huotarinen & Riikka Sormunen: Heistä tuli taiteilijoita (WSOY 2019)
Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset ja Heistä tuli taiteilijoita ovat siis keskenään hyvin erilaisia teoksia, mutta silti molemmat hienoja kirjoja, joihin kehotan kaikkia lämpimästi tutustumaan. Omien lasteni kanssa luin Ihmeellinen Minna -teoksen, ja ilahduin siitä, miten kirja herätti varsinkin vajaa 7-vuotiaassa monia kysymyksiä. Hän muun muassa ihmetteli sitä, miksi Tove Janssonin elinaikana kahden naisen välinen rakkaus oli paheksuttavaa sekä sitä miksi tyttöjen ei Minna Canthin aikaan sopinut juoksennella ja hypellä kaduilla miten sattui.

Kirjan takakansi esittää vielä viimeisen, Minna Canthin juhlavuonna paljon esitetyn ja tänäkin päivänä erittäin tärkeän kysymyksen: Mitä Minna tekisi?


Vilja-Tuulia Huotarinen, Riikka Sormunen ja Suvi Ahola sekä kapinallinen nuori Minna

*Sankaritarinoita tytöilleMinna! Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teotTarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa, Itsenäisiä naisia - 70 suomalaista esikuvaa, iltasatuja kapinallisille tytöille 2 ja Iltasatuja kapinaillisille tytöille 1.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.