Tämä vai tuo? Matkakuumetta

Tämä vai tuo? Matkakuumetta (Bazar Kustannus 2016, arvostelukappaleon toinen osa Eppu Nuotion kirjoittamaa ja Aino Louhen kuvittamaa Tämä vai tuo? -lastenkirjasarjaa. Tässä uusimmassa osassa podetaan kirjan nimen mukaan matkakuumetta. Fiinu ja äiti ovat lähdössä kahdestaan reissuun, ja he yrittävät arkisten kotipuuhien lomassa päättää, mihin matkustaisivat. Fiinu ei osaa päättää, haluaako kotimaan- vai ulkomaanmatkalle, laskettelemaan vai uimaan. Apuun haetaan karttapallo, jota pyörittämällä tarjolle tulee erilaisia matkakohteita.Äiti haaveilee Islannin tuliperäisesta luonnosta, Japanin kirsikankukkasateesta sekä Berliinin kahviloista. Fiinu puolestaan innostuu islanninponeista ja Berliinin koirista. Matkakohde jää kaksikolta vielä päättämättä, mutta kohteen ja matkan suunnittelukin on hauskaa. Fiinun mielikuvitus on ihailtavan rikas, ja hän osaa kuvitella itsensä keskelle seikkailuja; Välillä hän laukkaa islanninponiksi muuttuneella sohvankarmilla ja välillä leikkii vapaana juoksevaa berliiniläistä koiraa.

Eppu Nuotio & Aino Louhi: Tämä vai tuo? Matkakuumetta (Bazar Kustannus 2016)

Aino Louhen kuvitusta teoksessa Tämä vai tuo? Matkakuumetta (Bazar Kustannus 2016)
Mukana kaksikon päivässä kulkee myös perheen uusin tulokas, eli pieni vauva. On mielenkiintoista, että vauvan syntymää ei selitellä mitenkään, eivätkä kirjan tekstit viittaa vauvaan mitenkään. Esikoistani huvitti suuresti etsiä konttailevaa pikkupilttiä kuvista, sillä välillä vauva oli päätynyt piilottelemaan muun muassa suuren kaapin alle.

Eppu Nuotio & Aino Louhi: Tämä vai tuo? Matkakuumetta (Bazar Kustannus 2016)
Kirjasarjan ensimmäisessä osassa kuvat olivat aika pieniä, ja yksityiskohtia oli paikoin haastava hahmottaa. Juuri nuo yksityiskohdat ovat kuitenkin kuvien "suola" ja onkin hauskaa, että tässä uusimmassa kirjassa kuvat ovat suurempia ja jatkuvat monesti sivulta toiselle. Myös Fiinun värikäs mielikuvitus elää onnistuneesti Aino Louhen kuvituksessa. Louhi on vielä lastenkirjojen kuvittajauransa alussa, mikä näkyy paikoittain hieman keskenään eritasoisina kuvina. Osa on oikein onnistuneita, mutta joukkoon on mahtunut myös pari vähemmän onnistunutta kuvaa. Harmillisesti kirjan ensimmäinen kuva on juuri sen heikoimmaista päästä. 


Aino Louhen kuvitusta teoksessa Tämä vai tuo? Matkakuumetta (Bazar Kustannus 2016)
Esikoisemme ihastui sarjan ensimmäiseen osaan ja on tykännyt paljon myös tästä toisesta osasta. Minun mielestäni ensimmäisessä osassa oli hieman enemmän huumoria, ja Fiinun ja hänen ystävänsä Viljan leikit toivat kirjaan sitä lasten keskinäistä ilottelua, jota jäin tässä toisessa osassa kaipaamaan. Se on kuitenkin varmaa, että tätä kirjaa lukiessa matkakuume tarttuu! 

2 kommenttia:

  1. Meilläkin luettiin tämä. Itseäni lämmitti eniten äidin ja tyttären suhde (kuten edellisessäkin osassa) ja äidin jaksavaisuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, suhde on lämmin, vaikka toisaalra ihmettelin myös, miten vauva tuntui olevan aika aika lailla sivuroolissa näiden kahden rinnalla...

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.