Kirjallisia suunnitelmia vuodelle 2017

Mitä vuosi 2017 tuo tullessaan? Kirjojen ja kirjallisuuden juhlaa ainakin! Lukekaa vaikka itse:

Vuoden vaihtuessa pyörähti käyntiin myös Suomen 100-vuotisjuhlavuosi, jota juhlitaan pitkin vuotta monin eri tavoin. Valtioneuvoston koordinoima Suomi 100 -juhlavuosi sisältää monta mielenkiintoista tapahtumaa, joista Ylen Kirjojen Suomi -hanke on mielestäni ehdottomasti yksi kiinnostavimmista. Kyseessä on Ylen monikanavainen kirjallisuuskokonaisuus, joka tutkii, mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme ennen ja nyt, ja miten asiat ovat muuttuneet aikojen saatossa. Toimittajat Seppo Puttonen ja Nadja Nowak ovat valinneet jokaiselta itsenäisyytemme vuodelta yhden kirja, joka parhaiten kiteyttää ajan henkistä ilmapiiriä, yhteiskunnallisia tapahtumia ja/tai niiden muutosta. Valittuja 101 kirjaa tullaan käsittelemään pitkin vuotta Aamu-tv:n 101 kirjassa sekä Yle Radio 1:n Sadan vuoden kirjat -sarjassa sekä Ylen hankkeeseen mukaan ilmoittautuneissa 81 kirjablogissa. 101 kirjan listan pääset katsomaan tästä linkistä. Kirjoista suurin osa on myös luettavissa e-kirjoina Kansalliskirjaston Kirjojen Suomi -verkkokirjastosta. Tästä linkistä pääset kurkkaamaan, mitä muuta kirjallista ohjelmaa hanke sisältää.

Logo lainattu täältä.

Kirjabloggaajat ovat isosti mukana Kirjojen Suomi -hankkeessa, ja heillä on oma ohjelmansa Kirjablogit ja 101 kirjaa. Mukana olevat bloggarit kirjoittavat yhdestä tai kahdesta 101 kirjan listalla olevasta kirjasta postauksensa, jonka he julkaisevat samana päivänä, kun kirjaa käsitellään radiossa ja tv:ssä. En malta odottaa, mitä kanssabloggaajani listan kirjoista kirjoittavat!


En ilmoittanut Luetaanko tämä? -blogia hankkeeseen (epäilin, josko pienen vauvan kanssa ehdin kirjoittaa yhtään järkevää blogitekstiä...), mutta sain ilokseni kutsun keskustelemaan Pietari Kylmälän ja Sirpa Kähkösen kanssa eräästä listan teoksesta radio-ohjelmaan Sadan vuoden kirjat. Keskustelu nauhoitettiin jo viime syksynä, mutta se julkaistaan vasta loppukeväästä. Jännää!

Vuosi 2017 on myös Kirja-Suomi 2017 -tapahtuman vuosi. Tämäkin tapahtuma on osa Suomi 100 -juhlavuotta. Se on suomalaisen kirja-alan yhteistyöhanke 100-vuotiaan Suomen hyväksi. Kirja-Suomi edistää lukemista ja kirjallisuuden näkyvyyttä koko itsenäisyyden juhlavuoden ajan. Tapahtumat ja teemaviikot pyörivät läpi vuoden, erityisesti esiin nousee suomalainen tietokirjallisuus. Kirja-Suomen päätapahtuma on Baba Lybeckin järjestämä Baba Lybeck, kirja vieköön! -kirjallisuustapahtumasarja. Lybeck emännöi kuutta kirjallisuusiltaa Savoy-teatterissa, ja arvatkaas mitä! Minä voitin liput kolmeen ensimmäiseen keskusteluiltaan. Ihan huippujuttu!


Kirjallisuutta juhlitaan myös kirjabloggaajien valitessa vuoden 2016 parhaat teokset Blogistanian vuoden 2016 parhaat kirjat -äänestyksessä. Äänesty tapahtuu 27.1. klo 10.00, kun jokainen bloggaaja julkaisee äänestyspostauksen omassa blogissaan. Äänestystä emännöivät blogit julkaisevat palkintojen voittajat omissa blogeissaan 28.1. Kategorioita on neljä: Finlandia, Globalia, Tieto ja Kuopus. Minä aion äänestää kahdessa jälkimmäisessä sarjassa. Pysykää siis kuulolla!Omassa blogissani tulen tietysti vuoden aikana esittelemään hienoja, mielenkiintoisia, koskettavia, jännittäviä ja hauskoja lasten- sekä nuortenkirjauutuuksia. Olen selaillut kustantajien esitteitä, pyytänyt jo jokusia arvostelukappaleita ja merkinnyt muistiin, mitä kirjoja yritän vuoden aikana metsästää kirjastosta. Toivon, että tänä vuonna ehdin myös esitellä enemmän kirjahelmiä, joita onnistumme sattumalta löytämään kirjastosta. Eräs tällainen yllätyslöytökirjasarja jo odotteleekin hyllyssämme esittelyvuoroaan... 

Kuka muistaa Teemu- ja Sanna-kirjat?

Tässä aivan lähiaikoina aion myös pitää teemaviikon, jonka aikana esittelen muutaman keittokirjan. Kuopukseni mahdollisen maitoallergian takia minä olen nyt munattomalla, maidottomalla ja soijattomalla imetysdieetillä, ja esittelen teillekin muutaman kyseistä ruokavaliota tukevan keittokirjan!Koska Luetaanko tämä? on lasten- ja nuortenkirjablogi en yleensä esittele täällä aikuistenromaaneita. Joskus kuitenkin käy niin hyvin, että ehdin itsekin lukea jonkun romaanin. Niitä kirjoja esittelen sitten toisinaan lyhyesti blogin Facebook-sivuilla. Liity ihmeessä seuraajaksi!

Tässä joitakin kirjoja, joita olen lukenut ja kuunnellut joululoman aikana.
Bloggarikollegani Kristan sanoin: Ihana kirjapöhinää tiedossa!

11 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen vuosi tulossa. Paljon kaikkea jännää!
  Tuo Koko perheen kattaus oli meilläkin kokeiltavana, mutta kun ei ole varsinaisia allergioita, niin se on jäänyt vähän vähemmälle käytölle. Hyviä ideoita siitä kuitenkin saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että tästä todella tulee mielenkiintoinen ja hyvä vuosi. :) Minäkin sain kirjan siinä vaiheessa, kun mitkään ruokarajoitukset eivät vaikuttaneet (enää) perheemme syömiseen. Kirja jäi silloin aika vähälle käytölle. Nyt aihe on tosiaan taas ajankohtainen, joten muutamaa juttua olen jo kokeillut.

   Poista
 2. Jännittävää kuulla, että olet mukana radio-ohjelmassa!

  VastaaPoista
 3. Kiva, että olet radio-ohjelmassa mukana. Oma bloggaukseni on 17.1. ja on itselleni tosi mieluisa kirja, josta bloggasin jo sen ilmestyttyä Kissani Jugoslavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun bloggauksesi ilmestyykin sitten varsin pian! Mukava päästä lukemaan se, tuota kirjaa ovat muutkin kehuneet. Sinä siis olet jo ehtinyt tehdä siitä yhden postauksen?

   Poista
 4. Monipuolinen ja kiehtova kirjavuosi tulossa! Hauskaa, että sinäkin olit radiossa 101 kirjan tiimoilta. Niin minäkin. Oli ihana mukava juttu. :)

  Onnellista ja kirjaisaa alkanutta vuotta. Kauniita talvipäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella kiehtova. :) Tuo radio-ohjelman nauhoitus oli kyllä erittäin mielenkiinyoinen, mutta myös aika jännittävä kokemus!

   Sinulle myös hyvää alkanutta vuotta ja paljon kauniita pakkaspäiviä (ei ehkä kuitenkaan ihan näin kylmiä...)

   Poista
 5. Mielikuvissani olette jutelleet Pikku Pietarin pihasta, mutta saas nähdä! Ja Vau, haastateltavana Sirpa Kähkösen kanssa- vähänkö cool juttu!!!!
  Ja minä muistan! Totta totisesti. Taisin viime syksynä ostaa viimeksi Sanna -kirjan. Woldd on nero.
  Ja taas mielenkiinnolla seurataan mitä kirjoja olet löytänyt uutuuksista ja mitä löytyy kirjaston hyllyiltä :). Minä löysin just viime viikolla hienon tietokirjan, joka tulee kyllä blogiin saakka...!

  Mukavaa uutta vuotta tätäkin kautta :)! Ja pidetään lippu lastenkirjoille korkealla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmh, voi tätä autocorrect eli autovirheellistäjä. Wolde.

   Poista
  2. Hauska tosiaan nähdä, olemmeko valinneet samoja kirjoja. Minä bongasin monta kiinnostavaa, joita en kuitenkaan pyytänyt, sillä pelkään, että aikani ei oikein riitä bloggaamiseen, enkä halua, että kirjoja jää roikkumaan hyllyyni. Toivotaan, että kirjastosta sitten löytyy! Wolde tosiaan on nero. Yksinkertainen on kaunista tässäkin asiassa. Ja muuten.. Olet aika hyvä arvaamaan! ;)

   Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.