Dekkariviikko starttaa helppolukuisilla Etsiväkoira-kirjoilla

Tänään alkaa valtakunnallinen dekkariviikko, jonka aikana esimerkiksi kustantamot ja kirjakaupat järjestävät erilaisia dekkariaiheisia tapahtumia. Kirjablogeissakin on ollut tapana viettää dekkariviikkoa, ja tänä vuonna kirjabloggareiden dekkariivikon tempauksen on organisoinut Niina T. Yöpöydän kirjat -blogista. Minä osallistun viikkoon esittelemällä blogissani teemaan sopivia lasten- ja nuortenkirjoja.Esittelin eilen erään helppolukuisen kirjasarjan ja muistuttelin samalla, kuinka tärkeää on, että koululaiset - varsinkin ne pienet ekaluokkalaiset - lukevat kirjoja lomansa aikana. Tänään hieman samasta aiheesta kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla sosiaalipsykologi ja tietokirjailija Janne Viljamaa. Koska aihe on tärkeä, nostan myös dekkariivikon ensimmäisessä postauksessani esille kaksi erittäin helppolukuista lasten Etsiväkoira-salapoliisikirjaa, jotka kuuluvat tavutettuun Kirja käteen -sarjaan. Kirjoissa on isot kuvat ja vain muutama tavutettu virke jokaisella aukeamalla. Ihan loistavaa aloittelevien lukijoiden kannalta!Nämä kirjat löysi kirjastosta meidän kolmevuotiaamme, eli vaikka kirjat on tarkoitettu lukemaan opetteleville ja juuri lukemaan oppineille lapsille, sopivat ne toki myös nuoremmille lukijoille/ kuuntelijoille. Tämä kirjasarja on muuten aivan loistava esimerkki siitä, että pienetkin lapset nauttivat etsivätarinoiden jännitteestä ja arvoitusten ratkaisemisesta - omalla tasollaan tietysti!

Kiiltävät johtolangat ja Kadonneet kissanpennut (Kustannus-Mäkelä Oy 2011 ja 2012, alkuteokset Wayland 2010) ovat lyhyitä lasten helppolukuisia romaaneja, joiden tapahtumat sijoittuvat maatilalle ja joiden pääosassa touhottaa tehokas etsiväkoira. Kirjat on kirjoittanut Karen Wallace, kuvittanut Jackie Harland ja suomentanut Seija Kukkonen.

Wallace & Harland: Etsiväkoira - Kiiltävät johtolangat (Kustannus-Mäkelä Oy 2011)

Etsiväkoira on oikea salapoliisin malliesimerkki: Hän on valpas ja osaa käyttää nuuskijantaitojaan jäljittäessään esimerkiksi kadonneita kissanpentuja. Lisäksi hän kerää johtolankoja ja haastattelee mahdollisia silminnäkijöitä. Löytämiensä johtolankojen ja keräämiensä vastausten pohjalta etsiväkoira rakentaa päätelmiä, ja ainakin näissä molemmissa meidän lukemissa kirjoissa onnistuu myös ratkaisemaan eteensä tulleet arvoitukset.

Wallace & Harland: Etsiväkoira - Kiiltävät johtolangat (Kustannus-Mäkelä Oy 2011)
Wallace & Harland: Etsiväkoira - Kiiltävät johtolangat (Kustannus-Mäkelä Oy 2011)
Kiiltävät johtolangat -kirjassa etsiväkoira onnistuu ratkaisemaan kuka on jättänyt maatilan eläimille salaperäisiä lahjoja. Hänelle myös selviää, miksi tuo eläin on halunnut lahjat antaa. Kadonneet kissanpennut -kirjassa koira onnistuu vainunsa avulla jäljittämään traktorin kyytiin hypänneet ja itsensä hukanneet kissanpoikaset, joiden perään emokissa tietysti kovasti itkee! "E-lä-köön et-si-vä-koi-ra", se (kissa) huu-si, "maa-il-man pa-ras sa-la-po-lii-si!"

Wallace & Harland: Etsiväkoira - Kadonneet kissanpennut (Kustannus-Mäkelä Oy 2012)

4 kommenttia:

 1. Onpa mukavan näköisiä kirjoja. Eläinhahmot ovatkin varmasti toimivia lasten "dekkareissa". Hyvä idea vetää lapset dekkarien maailmaan jo pienenä, pehmein keinoin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salapoliisitarinoissa ja dekkareissa on jotain ihmeen kiehtovaa. Se on varmasti se arvoituksen ratkaiseminen, mikä kiehtoo eri-ikäisiä lukijoita. Meidän keskimmäinen lapsi ainakin myötäeli hyvin vahvasti kissa-kirjassa ja jännitti, löytääkö etsiväkoira kadonneet pennut!

   Poista
 2. Mainioita lahjavinkkejä, joista jo pienet lapset pääsevät dekkareitten makuun. Näitä voisikin hankkia, jos vielä sattuisi löytämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä kustantajalta voisi kysellä, jos heiltä vielä löytyisi varastosta joku kappale? Tai ehkä näitä voisi hyvällä tuurilla vielä jonkun kirjakaupankin hyllyltä bongata.

   Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.