Historiaan sijoittuva lasten dekkari: Aavehevosen arvoitus

Jos romaanin luvataan sisältävän seikkailua, jännitystä ja salapoliisitoimintaa historiallisessa miljöössä, innostun takuuvarmasti. Aikuisten dekkareista olen esimerkiksi pitänyt kovasti Virpi Hämeen-Anttilan Björk-sarjan kirjoista, jotka sijoittuvat 1920-luvun Helsinkiin. Nautin lukiessani taidolla kirjoitettua romaania, jota lukiessa tuntuu kuin olisi oikeasti siirtynyt ajassa taaksepäin. Ei siis ole ihme, että innostuin, kun huomasin Kariston kevätkatalogista, että Tapani Bagge on kirjoittanut lapsille oman etsiväkirjan nimeltään Aavehevosen arvoitus, jossa eletään 1910-luvulla.Aavehevosen arvoituksen (Karisto 2018, arvostelukappale kustantajalta) tapahtumat sijoittuvat Helsinkiin, jossa pelottava aavehevonen piinaa kaupungin kauppiaita murtautumalla öisin näiden liikkeistä sisään ja vieden mukanaan kauppojen arvotavarat. Aavehevosen iskun kohteeksi joutuun muun muassa Stockmannin tavaratalo, jossa työskentelee päähenkilö Heikin äiti. Heikki on nokkela lyseolaispoika, joka kolmen kaveruksensa kanssa päättää perustaa Apassit-nimisen salaseuran ja selvittää aavehevosen arvoituksen. Myös Heikin pikkusiskot tulevat puoliväkisin salaseuraan mukaan.

Tapani Bagge & Carlos da Cruz: Aavehevosen arvoitus
(Karisto 2018)

Pojat ovat perhetaustaltaan hyvin erilaisia lapsia, ja vain kaksi pojista, Heikki ja Erik, käyvät koulua. Heikin isä on postissa töissä, ja Erikin isä on tiedemies. Otto on kalastajaperheen lapsi, mutta Samulin leipuri-isä sen sijaan on tuurijuoppo huithapeli, ja Samuli onkin tottunut hankkimaan elantonsa kaupustelemalla sanomalehtiä. Huolimatta erilaisista taustoistaan pojat ovat mitä parhaimpia ystäviä, ja jokaisen tiedoilla ja taidoilla on tarinassa paikkansa.

Apassit havaitsevat pian, että aavehevosen ilmestymistä enteilee sankka sumu ja kaikkien lähiseudun kissojen katoaminen. He alkavat vahtia öisillä kaduilla ja koettavat yhyttää aavehevosen varjostaakseen sitä sen piilopaikkaan. Apassit nimittäin alkavat epäillä, että tuskin hevonen kuitenkaan mikään oikea aave on. Aavehevosen perässä laukatessa ja apassien perässä juostessa lukijalle tulevat tutuiksi niin Kampin kalliot, entisajan Helsingin kadut ja kujat puutalokortteleineen kuin Senaatintorin alue liikehuoneistoineen.

Carlos da Cruz: Aavehevosen arvoitus
(Karisto 2018)

Bagge kirjoittaa hauskasti ja niin, että historia tulee nykylapsille helposti lähestyttäväksi. Apassit-sarjaa voivatkin lukea nekin lapset, jotka eivät vielä ole koulussa tutustuneet historiaan oppiaineena, ja kirja sopiikin luettavaksi eri-ikäsille alakoululaisille hieman näiden lukutaidon tasosta riippuen. Ja mikä mainiointa, tässä kirjassa on panostettu myös kuvitukseen, sillä Baggen kerrontaa elävöittävät Carlos da Cruzin ilmeikkäät ja vanhahtavan näköisiksi tehdyt värikuvat.

Tapani Bagge & Carlos da Cruz: Aavehevosen arvoitus
(Karisto 2018)
Aavehevosen arvoitus on Apassit-sarjan ensimmäinen osa, joten jään hyvillä mielin odottamaan sarjan seuraavan kirjan eli Vanajaveden hirviön ilmestymistä. Apassit-sarjaa suosittelen lukijoille, jotka ovat pitäneet esimerkiksi Lasse Maijan etsivätoimisto -kirjoista, Supermarsuista tai Tagli ja Telle -kirjoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.