Runokirja Ykköne on yliveto

Heli Laakson runoilema ja Anne Vaskon kuvittama runokirja Ykköne (WSOY 2018, saatu kustantajalta) on ihan todella yliveto. Tekstit samaan aikaan naurattavat ja ihmetyttävät lukijoita ja kuulijoita - ainakin meidän perheessämme.Luimme kirjan yhdessä 2-, 4- ja 6-vuotiaden lastemme kanssa alusta loppuun ja heti perään lopusta alkuun. Jopa kaksivuotias kuunteli Turun murteella (vai olisikohan oikea termi lounaismurteella?) kirjoitettuja loruilotteluja hipihiljaa, vaikkei varmastikaan ymmärtänyt runojen sisällöstä yhtään mitään. Eivätköhän ne olleet ne runojen rytmi, murrekielen kiemurat sekä Anne Vaskon värikylläiset, runoja hyvin avaavat kuvitukset, jotka naulitsivat kaksivuotiaankin kainalooni Ykköne-kirjaa kuuntelemaan.

Heli Laaksonen & Anne Vasko: Ykköne (WSOY 2018)

Kuusivuotias kuuntelijamme puolestaan tokaisi jossain vaiheessa kesken lukuhetkemme: "Siis, miks tää on kirjotettu tällai? Onks tää koko kirja tällaista? Mä en oikein ymmärrä..."

"... Mut ihmine, yks miäs, yks naine, o yksinäine! ..."
Heli Laaksonen & Anne Vasko: Ykköne (WSOY 2018)

Eikä ehkä ole ihmekään, ettei tällainen ei-turkulainen perhe ihan kaikkea kuulemaansa heti ensilukemalta ymmärräkään, mutta aivan takuuvarmasti Laakson runokirjasta voi silti nauttia ihan täysin rinnoin. En voi kuin ihmetellä, miten Laaksonen on saanut runoiltua kokonaisen kirjan verran numeroista ja vieläpä niin hauskasti, että väkisinkin vedin lukiessani suutani hymyyn. Ja tosiaan, tekstit oli pakko yrittää lukea ihan "oikealla" Turun murteella, painotuksineen kaikkineen. Kylläpä tuli tätä lukiessani eräs turkulainen ystäväni mieleeni.

Numerokialto on yksi runosuosikeistani!
Heli Laaksonen & Anne Vasko: Ykköne (WSOY 2018)
Ykköne-kirjan runot siis kertovat numeroista, mutta mahtuupa joukkoon myös omat runonsa muun muassa puolelle, väärälle numerolle ja jopa Kertun kertomataululle. Monet runoista ovat vitsikkäitä ja sisältävät hauskoja jäyniä tai koukkuja. Aivan mainio lisä on myös kirjan kansissa olevat pisteiden yhdistelyaukeamat, laskutehtäväaukeama sekä niin ikään Turun murteella kirjoitettu Lukusanafundeerauksi elikkä yhrelaine numeroessee. Ja toki lopussa on meitä ei-turkulaisia (tai muita sen alueen murteen hallitsevia) varten laadittu murresanakirja.

Matikkapulmia Turun murteella
Heli Laaksonen & Anne Vasko: Ykköne (WSOY 2018)

Tämä runokirja on takuuvarmasti tulevassa ekaluokassani matikantuntien ilona, sillä aion lukea siitä runoja aina, kun opettelemme uuden numeron. Ykköne saa totisesti hymyn huulille, ja sopii kaikenikäisille lukijoille.

Heli Laaksonen & Anne Vasko: Ykköne (WSOY 2018)

Ja lopuksi (tai alkuksi): Lisää itse sivunumerot!
Heli Laaksonen & Anne Vasko: Ykköne (WSOY 2018)

Ps. Sunnuntaina 5.8. Hämeenlinnassa järjestettäville taidefestareilla juhlitaan Ykköne-kirjan julkkareita klo 11.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.