Sinihirviö tahtoo kaiken eli kuvakirja siitä, kun mikään ei riitä

Sinihirviö tahtoo kaiken (Kustannus-Mäkelä 2018, arvostelukappale, alkuteos Little Tiger Press) on Jeanne Willisin kirjoittama, Jenni Desmondin kuvittamaja Raija Rintamäen suomentama hauska kuvakirja pienestä, sinisestä hirviöstä, joka ei koskaan ollut tyytyväinen siihen, mitä sillä on.
Jo vauvana Sinihirviö rakasti kaikkea uutta, eikä esimerkiksi lakannut huutamasta ennen, kun sai uudet vaunut vanhemmiltaan. Kuten kaikkeen muuhunkin saamaansa, Sinihirviö kyllästyi pian uusiin vaunuihinsa, uuteen nalleensa ja myös uuteen pikkusiskoonsa.

Jeanne Willis & Jenni Desmond: Sinihirviö tahtoo kaiken (Kustannus-Mäkelä Oy 2018)

Niinpä se päätti lähteä aloittamaan uuden elämän, otti isoäidiltään perimänsä rahat ja lähti ostelemaan kaikkea uutta. Aluksi se iloitsikin ostamistaan asioista, mutta päätyi aina haluamaan lisää, isompaa ja parempaa. Uusi hattu ei esimerkiksi ollut sen mielestä enää yhtään hieno, vaan se tahtoi kiiltävänpunaisen urheiluauton.

Jeanne Willis & Jenni Desmond: Sinihirviö tahtoo kaiken (Kustannus-Mäkelä Oy 2018)

Autokin kadotti pian uutuudenviehätyksensä, minkä jälkeen Sinihirviö hankki oman huvipuistollisen palatsin, sen jälkeen lentokoneen, oman saaren ja sinne jopa uudet eläimet - koska se ei tietenkään tykännyt vanhoista eläimistä.

Jeanne Willis & Jenni Desmond: Sinihirviö tahtoo kaiken (Kustannus-Mäkelä Oy 2018)

Omalla saarellaan se olikin pikkiriikkisen hetken tyytyväinen ja tuumi: "Nyt olen ostanut kaiken, mitä onneen tarvitaan." Aika pian sitä rupesi taas harmittamaan kaikki "vanha", jopa taivaalla kuumasti loistava aurinko. Niinpä Sinihirviö nielaisi auringon! Se osoittautui käänteentekeväksi hetkeksi, jolloin ahne ja hieman röyhkeä Sinihirviö muuttuu söpöksi ja kiltinoloiseksi pikkuiseksi taas:

Sinihirviön tuli kylmä, ja sitä hirvitti olla yksin. Se kaipasi halia, mutta ei saanut lohtua mistään uudesta.


Jeanne Willis & Jenni Desmond: Sinihirviö tahtoo kaiken (Kustannus-Mäkelä Oy 2018)

Se ajatteli ensin menevänsä ostamaan itselleen uuden perheen yksinäisyyttä helpottamaan, mutta muisti onneksi, että se pitää vanhasta perheestään:

"Minä en tarvitse uutta perhettä!" Sinihirviö hoksasi.

Se palasi pikapikaa kotiin, ja antoi ison halin vanhalle äidilleen, isälleen ja pikkusisarukselleen. Tämä teki Sinihirviön sata kertaa onnellisemmansi kuin uudet hatut, nopeat lentokoneet ja paratiisisaaret konsanaan. Koska nyt, sillä oli kaikki mitä se tarvitsi.


Jeanne Willis & Jenni Desmond: Sinihirviö tahtoo kaiken (Kustannus-Mäkelä Oy 2018)

Sinihirviö tahtoo kaiken on onnistunut kuvakirja, sillä Jeanne Willis osaa kirjoittaa kuvakirjoja, joissa on joku tärkeä opetus, mutta jotka eivät alleviivaa sitä liikaa. Willis ei osoittele tai opeta pientä lukijaa kurttuotsaisesti, vaan kirjoittaa hauskoja tekstejä, joiden ääressä lukija hoksaa kuin huomaamattaan yhtä sun toista.

Willisin kahteen aiemmin suomennettuun kuvakirjaan voit tutustua näistä linkeistä: Seepra joka oli liian vikkelä ja Pukkien pikku pila.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.