Finlandia Junior -voittaja ja koulumme suosikkikirja

Kuten aiemmin jo kerroin, koulussamme käsiteltiin monin eri tavoin Finlandia Junior -ehdokaskirjoja, ja keskiviikkona äänestimme kolmesta ehdokaskirjasta oppilaiden suosikin. Ylivoimaiseksi voittajaksi valikoitui kirja: Tatu ja Patu - kovaa menoa kiskoilla, jonka ovat kirjoittaneet ja kuvittaneet Aino Havukainen ja Sami Toivonen (Otava 2020). Mielenkiintoista oli, että äänestyksen jälkeen oppilaat kyllä veikkasivat, että voiton sekä koulussamme että varsinaisessa äänestyksessä veisi poikkitaiteellinen Otus opus -runokirja (Otava 2020).

Virallisen Finlandia Junior -palkinnon pokkasi kuitenkin kirja, jota emme oppilaiden kanssa ehtineet lukea, mutta jota aina monessa kirjagrammaajan ja -bloggaajan postauksessa veikattiin voittajaksi, eli Anja Portinin kirjoittama Radio Popov (S&S 2020, kuv. Miila Westin). Kyseinen kirja on lastenromaani, jonka päähenkilö on 9-vuotias, unohdettu ja yksinäinen poika. Hänen isänsä on niin kiireinen liikemies, että on harvoin kotona, eikä edes kutsu poikaa tämän oikealla nimellä. Siispä poika itse siksi ole edes varma, mikä hänen nimensä on. Hän viettää pitkiä aikoja kotonaan yksinään, eikä isä välttämättä muista edes jättää tälle ruokaa ruokarahasta puhumattakaan.


Seikkailu alkaa, kun eräänä tällaisena yönä, jolloin isä on matkoilla, ja poika makaa vatsa nälästä kurnien pimeässä ja kylmässä talossa. Hän kuulee ovensa takaa rapinaa, ja joku pudottaa sanomalehden heidän postiluukustaan. Lehden välistä löytyy villasukat, omena ja voileipä. Poika päättää selvittää, kuka tuo salaperäinen hiippari on ja lähtee seuraavana yönä seuraamaan tätä. Varjostusretki kuljettaa heidät kaupungin laitamille, villintyneen puutarhan läpi vanhalle talolle, jossa postinkantajaksi paljastunut hiippailija asuu. Tällä on kuitenkin muukin tehtävä kuin olla postinkantaja... Poika saa jäädä naisen luo, ja siellä hän alkaa julkaista salaista radiolähetystä kaikille unohdetuille ja yksinäisille lapsille...

Tämän verran kerroin kolmasluokkalaisille oppilailleni voittajan valintaa seuranneena päivänä. Katsoimme koulussa valinnan myös tv:stä. Oppilaani innostuivat, ja ensimmäinen kysymys vinkkaukseni jälkeen oli odotetusti: "Mistä tämän kirjan voi saada luettavaksi?". Jouduin valitettavasti sanomaan heille, että kädessäni olevan kappaleen lupasin lukea kotona omalle 8-vuotiaalleni, joka myös halusi palkinnonjaon katsottuaan lukea kirjan heti. Lupasin selvittää, voinko varata kirjan luokkaani kirjastosta. Nyt vaan toivotaan, että kirjastot eivät ehdi mennä kiinni ennen, kun saamme kirjan käsiimme!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.