Lapsikin voi vaikuttaa - Esittelyssä kuvakirjoja vaikuttamisesta ja vastuunkantamisesta

On hyvä, että jo pienelle lapselle opetetaan, että jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä ja  elinympäristöönsä. Meillä kaikilla on myös velvollisuuksia ympäristöä ja kanssaihmisiämme kohtaan, eikä ole yhdentekevää, kuinka elämämme täällä maapallolla elämme. Jos katsomme asioita omasta näkökulmastamme, saatamme aiheuttaa paljon pahaa mieltä tai vahinkoa, ja ikävällä käytöksellä sekä välinpitämättömyydellä on usein tapana levitä. On tärkeää, että jo pienille lapsille opetetaan vastuunkantamista sekä erilaisia tapoja ottaa kantaa ja vaikuttaa ympäristöön ja yhteiskuntaan. Myös koulujen opetussuunnitelmassa on laaja-alainen osaamisalue, jonka tarkoitus on opettaa osallistumista ja vaikuttamista.


Pienten lasten kanssa tätäkin aihetta voi hyvin lähestyä kirjojen avulla. Tarinoiden avulla lasten kanssa on helpompi konkreettisesti käsitellä haastaviakin aiheita, ja niiden ääreen voi mainiosti pysähtyä keskustelemaan. 

Tracey Corderoyn kirjoittama ja Tony Nealin kuvittama kuvakirja Yksi sinne tai tänne (Kustannus-Mäkelä 2020, alkuteos Little Tiger Press Ltd, saatu kustantajalta) on hyvin perinteisen tyylinen kuvakirja, jossa veikeän näköiset eläinhahmot seikkailevat. Tarina on kuitenkin oiva kertomus siitä, miten omaan napaan tuijottelu ja itsekkäät teot voivat aiheuttaa suurenkin harmin, vaikka ne vaikuttaisivat tekijästään kovin vähäpätöisiltä. 

Nealin kuvituksessa eläimet ovat hykerryttävän ilmeikkäitä.

Kirjan eläinhahmot asuvat ihastuttavassa Onnela-nimisessä kaupungissa, jossa nimensä mukaisesti kaikki on mukavaa. Eräänä päivänä sarvikuono kuitenkin heittää yhden ainoa karkkipaperin maahan ja ajattelee, ettei sillä ole väliä, koska sehän on vain yksi roska. Kuitenkin sillä on paljonkin väliä, sillä muutkaan kylän asukkaat eivät enää vaivaudu viemään roskiaan roskikseen, ja pian roskakasat haisevat ympäri katuja. Tämä aiheuttaa ketjureaktion, kun sotkua inhoava kirahvi poimii puistosta vain yhden kukan, minkä jälkeen niin tekevät kaikki muutkin. 


Vastaavia tekoja tapahtuu lisää, ja pian Onnela ei enää todellakaan ole Onnela. Kaikki on sotkuista, ja asukkaat vihaisia toisilleen. Onneksi hiiri keksii ratkaisun: se istuttaa yhden ainoan kukan, jonka näkeminen saa muut asukkaat taas muistamaan, kuinka mukavaa Onnelassa oli ennen. Hyvät teot leviävät, ja kaupungista tulee yhteisvoimin entistä ehompi.

Tosielämässä asiat eivät tietenkään ole näin suoraviivaisia, mutta kirja tarjoaa hyviä esimerkkejä siitä, miten ei kannata ajatella vain itseään, ja kuinka jokaisen teoilla on merkityksensä. Kirjan lopusta löytyy myös lyhyitä ohjeita lukijalle siitä, miten jokainen voi toimia yhteiseksi hyväksi.


.................................................

Sanna Pelliccionin Onni-poika -sarjan uusin osa Onni-poika osoittaa mieltään (Etana Editions 2020, saatu kustantajalta) on oiva tarina kansalaisvaikuttamisesta ja siitä, miten lapsetkin voivat ottaa kantaa itselleen tärkeisiin asioihin. Kirjassa tällainen tärkeä asia on lähipuisto, tai oikeammin se, että puisto on päätetty lakkauttaa ratikkalinjan ja uuden autotien takia. Tie tulisi nopeuttamaan työmatkalaisten matkaa minuutilla, minkä Onnikin tajuaa olevan naurettava syy kokonaisen puiston tuhoamiseen. Onnin perhe ja naapuriperhe päättävät ryhtyä toimeen puiston säilyttämiseksi. He kutsuvat lyhtypylvääseen kiinnitetyllä mainokselle kaikki lähiseudun ihmiset mielenilmaukseen puiston puolesta. Tilaisuus on helppo järjestää, koska asukkaille on joka tapauksessa varattu kuulemistilaisuus. 


Onni, Olavi ja Hilla valmistavat yhdessä hienoja kylttejä mielenosoitusta varten. Mielenosoitukseen saapuu paljon lähialueen asukkaita, sillä puisto on monelle tärkeä. Kaupungin edustaja yrittää puhua tiehankkeen puolesta, mutta ihmiset osoittavat rauhanomaisin keinoin, että puisto on tietä tärkeämpi. Seuraavalla viikolla paikallisradiosta tulee uutinen, jossa kerrotaan, että kaupunginhallitus on päättänyt harkita puiston säilyttämistä, koska niin moni asukkaista vastusti puiston tiehanketta. Vaikka tosielämässä asiat eivät valitettavasti aina hoidu noin vikkelästi tai käänny parhain päin, on tietysti tärkeää, että lukijoille jää se kuva, että aktiivisella yrittämisellä asioihin voidaan saada muutosta aikaan. 



2 kommenttia:

  1. Erinomaista jos ihmiset ottavat näitä asioita omakseen jo lapsina.
    Ympäristö- ja tapakasvatusta, vastuuta, vaikuttamista...
    Tapahtukoot ketjureaktiot hyvään suuntaan! 🍎
    Kylläpä esittelit oivalliset opukset.

    VastaaPoista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.