Itsetehty lorupussijoulukalenteri

Joko teilläkin lapset katselevat kaupassa joulukalentereita "sillä silmällä"? Meillä ainakin katselevat ja ovat päättäneet, että tänä vuonna sitten ostetaan suklaajoulukalenterit. :) Aikaisempina vuosina olen tehnyt lapsille kalenterin, mutta voi olla, että tänä vuonna en ennätä. Ajattelin kuitenkin vinkata teille kalenterista, jonka tein lapsille toissavuonna ja joka on edelleen meillä käytössä - muulloinkin kuin joulukuussa siis!Tämä joulukalenteri-idea on varmasti monelle teistä tuttu, sillä kyseessä on lorupussijoulukalenteri, josta lapset 24 päivän ajan saavat uuden lorukortin lorupussiin laitettavaksi. Hain netistä ja erilaisista lorukirjoista 24 lorua, joista osa oli jouluisia, osa ihan tavallisia. Osa loruista oli lapsille entuudestaan tuttuja, osa tuntemattomia ja osa loruleikkejä. Olennaista on, että lorut eivät ole kovin pitkiä, jotta ne mahtuvat kohtalaisen pienelle kortille. Kirjoitin lorut tietokoneella erivärisillä fonteilla, tulostin ne ja liimasin värikkäille papereille. Halusin, että lapset voisivat jo kortin kuvasta tai muodosta arvailla, mistä loru kertoo, joten osan korteista leikkasin loruun sopivaan muotoon ja toisiin kortteihin liimasin aiheeseen sopivan kuvan. Lopuksi vielä laminoin kortit, jotta ne kestävät käytössä useamman vuoden. (Olen tehnyt vastaavia kortteja töihin myös kontaktimuovilla päällystäen, kun laiminointikone oli rikki).Sitten ostin Ikeasta jouluaiheisia paperipusseja, painoin leimasimella jokaiseen numeron, pistin lorukortin pusiin parin tarran kanssa ja kiinnitin pusiit pyykkipojalla naruun. Lähempänä joulua laitoin pusseihin mukaan myös pieniä ylläreitä (kumeja, kyniä, joulukuusenkoristeet, suklaat, piparit). Koska esillä on kerralla neljä pussia, ehdin täytellä pusseja pitkin joulukuuta, eikä näiden kanssa tullut kauhea kiire.Lorupussi on edelleen käytössä, ja sitä lorutellaan tietysti tutun Lorupussilorun säestyksellä:

"Kuka saa, kuka saa
lorupussiin kurkistaa?
Tillintallin tömpsis!"

Tällaisen joulukalenterin voi toki toetuttaa myös niin, että jokaisessa kortissa on pieni pätkä jouluista tarinaa, ja 24 kortista muodostuu jatkokertomus. Tai sitten korteissa voi olla kuva, joista lapset itse keksivät omaa kertomusta. Jos ehdin, saatan tänä vuonna kehitellä kortteihin tonttujumppaliikkeitä, jolloin kalenterista tuleekin liikunnallinen joulukalenteri (tähän tyyliin)Millaisia joulukalentereita teillä on käytössä? Kelpaavatko kuva- tai suklaakalenterit, vai pitääkö olla jotain itsetehtyä?

6 kommenttia:

 1. Monenlaisia on vuosien varrella ollut käytössä.Itse tehty talvimaisema taskuineen ollut pisimpään käytössä ja sitä on täytelty kulloisenkin ikävaiheen mukaisesti. Muutaman vuoden on ollut myös pussukkakalenteri, johon myös täytelty monenlaisilla jutuilla. Muutamana vuonna pojat halusivat lego kalenterit ja ratkaisimme asian niin, että valittiin yhdessä mieluisa isohko legopaketti, jonka sitten jaoin 24 osaan kalenterin taskuihin tai pusseihin. Luokassa oli viime vuonna ekaluokkalaisten kanssa pussit, joissa oli aina kynttilä, jonka takana oli runon pätkä ja lisäksi 2 palaa yhteiseen seinälle koottuun palapeliin. Nyt pääseekin jo miettimään tämän vuoden kalenterin yllätyksiä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä tuli vaikka kuinka monta hyvää ideaa! Palapelikalenteri olisi mainio, ja tuo Lego-kalenteri melkein pitää toteuttaa tänä vuonna kotona.... :)

   Poista
 2. Lorupussijoulukalenteri kuulostaa hyvältä idealta <3

  VastaaPoista
 3. Valtavan ihana idea ! Olin juuri miettinyt jotain itsetehdyn joulukalenterin ideaa kun lapsikaverit tulevat luokseni jouluaskartelemaan ❣️Loruja olin hiukan miettinyt ja nyt tajusin sinun tekstistäsi että niitähän saa netistä kun haeskelee. Nimittäin jos ei ehdi itse runoilla. 24 on aika paljon yhtäältä, mutta toisaalta joskus runosuoni pulppuaa runsaasti 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita! <3 Netistä löytyy kyllä vaikka mitä, mutta eräs lukijani ihan aiheellisesti Facebookissa huomautti, että valitsemistani loruista puuttuu tekijätiedot. Niitä nimittäin harvoin netissä on mainittu esim. keskustelupalstoilla. Ihanaa, jos keksit itse runoja!

   Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.