Kummajaisten kylän salaperäinen syksy

Mervi Heikkilän ja Jussi Matilaisen yhdessä kirjoittama Kummakylä-sarja on saanut taas jatkoa. Sarjan uusin osa on nimeltään Kummajaisten kylän salaperäinen syksy (Haamu Kustannus 2016, arvostelukappale kustantajalta). Kirjan mustavalkoisen kuvituksen on taiteillut Miranda Mord. Kummakylä-kirjoissa seikkailevat korpikyläläiset nuoret, joiden joukosta kirjailijat ovat valinneet muutaman, joiden näkökulmasta kulloisenkin kirjan tapahtumat kerrotaan. Tässä uusimmassa osassa päähuomion saavat kutosluokkalaiset Aino ja Riku. Myös Otto ja Sara ovat paljon esille, ja tietysti iso rooli on Saran Miina-mummolla, jolla tuntuu olevan kyky lukea enteitä ja nähdä sellaista, mitä muiden on vaikea kuvitella todeksi.Korpikylässä on siis alkanut uusi syksy, ja iso joukko nuorista on siirtynyt seiskaluokalle. Se hieman jakaa nuorten joukkoa, vaikka kyllä nämä myös puuhailevat yhdessä kaikenlaista. Aino ja Riku huomaavat, että kaikki ei tunnu olevan Korpikylässä ihan kohdallaan. Miina-mummo näyttää riitaantuneen heilansa Hukkas-Jalon kanssa, ja metsässä sijaisevalla Susivuoren alueella tuntuu liikkuvan jokin omituinen olio. Miina-mummokin lukee enteistä, että syksy näyttää tuovan tullessaan synkkiä aikoja, ja pian kummallisia asioita alkaakin tapahtua. Näyttää siltä, että joku tai jokin ei hyväksy Rikun isän alullepanemaa hanketta rakentaa suuri hyppyrimäki Susivuorelle. 

Riku itsekin on sitä mieltä, että hyppyrimäkihanke on vastenmielinen, eikä hän ole enää varma, kiinnostaako mäkihyppääminen häntä lainkaan. Ainakin hän tietää, että isän painostus ja valmennusmetodit tuntuvat kovin vasrenmielisiltä. Yhdessä Oton kanssa Riku ryhtyy selvittämään Susivuoren mysteeriä ja pohtii siinä samalla, mihin suuntaan hänen itsensä kannattaisi harrastuksensa kanssa edetä. 

Osa kummakylä-sarjan viehätystä onkin siinä, että kummallisten ja mystisten tapahtumien vastapainona kirjassa käsitellään nuorten elämään liittyviä tavanomaisia ongelmia. Korpikylän nuorten kasvamisen ja varttumisen kohti murrosikää huomaakin tässä kirjassa jo hyvin. He kyseenalaistavat vanhempien auktoriteettia ja seukkaavat keskenään. Jokaisella heillä on omat murheensa, ja etenkin kovis-Karri tuntuu kovasti etsivän itseään. Toivottavasti seuraavassa kirjassa Karri pääsee enemmän "ääneen".

Kummajaisten kylän salaperäinen syksy on mielestäni yhtä viihdyttävää luettavaa kuin edeltäjänsä. Sarja sopii hyvin luettavaksi vanhemmille alakoululaisille ja miksei myös yläkoululaisille nuorille. Koska kirjat ovat melko nopea- ja helppolukuisia sopivat ne mukavasti rritasoisille lukijoille. Voisin myös kuvitella, että nuorten on helppo samastui Korpikylän nuorten elämään, joihin salaperäiset tapahtumat tosin tuovat hienoisen yliluonnollisen lisän!

Arviot sarjan aikaisemmista osista voit lukea täältä ja täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.