Unelmahommissa - Tee itsellesi työ siitä mistä pidät

Instagramin kuvatulvassa on tänä keväänä vilahdellut lukuisia kuvia kauniista ja hauskannäköisestä, keltasinisestä kirjasta, jonka kannessa nauraa kaksi iloista naista. Kirjan nimi on lupaava: Unelmahommissa - Tee itsellesi työ siitä mistä pidät (WSOY 2017). Päätin välittömästi tuon kansikuvan nähtyäni, että tuo kirja minun on pakko lukea. Minua nimittäin kiinnostaa valtavasti, mitä kirjan kirjottajilla, kahdella luovan alan yksityisyrittäjällä ja ammattibloggaajalla on kerrottavana unelmatyön löytämisestä. Kirjan takakansiteksti lupaa reteästi, että kirjailijat Satu Rämö ja Hanne Valtari opastavat, miten suunnitella ura tai vaikkapa työpäivä niin(,) että pääsee poimimaan rusinat työelämän pullasta. Minä kyllä pidän omasta päivätyöstäni, mutta toki olen itsekin pyöritellyt päässäni lukuisia haaveita ja ajatuksia muistakin työvaihtoehdoista. Varsinkin näin äitiyslomalla ollessa on ihan hauska miettiä erilaisia työvaihtoehtoja...

Tämän kauniin kirjan graafisesta suunnittelusta on vastannut Yö- ja Vesi-kirjojen kuvittaja Satu Kontinen.
Kirjoitettakoon näin heti alkuun, että olen seurannut Valtarin Lähiömutsi-blogia, jossa hän on jo ennen kirjan ilmestymistä kirjoittanut paljon muun muassa yksityisyrittäjäksi ryhtymisestä, ammattibloggaamisesta, työn ja perheen yhdistämisestä sekä omasta uupumisestaan. Tiesin, että hän on työskennellyt myös tuottajana ja toimittajana. Rämön urakaari ei ollut minulle kovin tuttu, vaikka tiesin, että hän on kirjoittanut kirjoja ja pitää suosittua Salamatkustaja-blogia. Kirjasta sain lukea, että hän muun muassa pyörittää parin muun naisen kanssa menestyvää kivijalkakauppaa Islannissa ja järjestää issikkavaelluksia. Molemmilla naisilla on siis monta kiinnostuksenkohdetta, joista he ovat luoneet itselleen työpaletin, jolla pystyvät elättämään itsensä ja perheensä.

Valtari ja Rämä ovat Unelmahommissa-kirjassa vuorotellen äänessä, ja lähestyvät unelmaduunin löytymistä omista elämistään ja omasta kokemusmaailmastaan käsin. He kertovat, mitä tekivät aiemmin työkseen ja miten päätyivät hyppäämään yksityisyrittäjiksi. Lisäksi he ovat haastatelleet kirjaa varten eri alojen ihmisiä, jotka ovat löytäneet oman unelmatyönsä. Haastateltujen joukosta löytyy muun muassa suuresti ihailemani koodauslähettiläs ja Ruby-kirjojen kirjoittaja Linda Liukas!

Unelmahommissa - Tee itsellesi työ siitä mistä pidät on oikeasti erittäin inspiroiva opas, joka herätti ainakin minut miettimään, voisinko joskus tehdä muutakin kuin opehommia sekä sitä, millaisista opehommista nautin eniten ja voinko kehittää itseäni sillä saralla. Vaikka kirjoittajat kannustavat lukijoita haaveilemaan ja tekemään määrätietoisesti töitä unelmiensa saavuttamiseksi, he eivät myöskään unohda kertoa, että unelmatöihin pääseminen on ainakin heidän kohdallaan vaatinut paljon duunia, suunnittelua, valvottuja tunteja ja aikaa. He kumpikin kuitenkin rohkaisevat harkitsemaan alanvaihtoa, jos nykyinen työ ei tuo tekijälleen mielihyvää. Kirjassa myös pohditaan, onko monilla aloilla käytäntönä olevasta kello kahdeksasta neljään -työpäivästä mitään hyötyä. On monta sellaista työtä, jota voi tehdä kotona, kahviloissa tai vaikka lenkkipolulla, eikä aina ole mielekästä istua toimistossa tuijottamassa seinää, jos työt eivät luista.

Kirjaa haaveesi muistiin ja tee suunnitelma.

Kirjassa käsitellään paljon luovia aloja ja sellaisia töitä, joihin ei välttämättä valmistuta opiskelemalla jotain tiettyä alaa. Kuitenkin sekä Valtarilla että Rämöllä on korkeakoulutukinto, ja kumpikin kannustaa unelmatyön etsijää kehittämään itseään, tekemään suunnitelmia, hakemaan kokemuksia ja verkostoitumaan. Erittäin hyvä neuvo on myös se, että työtä ei kannata tehdä ilmaiseksi, vaikka varsinkin monella luovan alan tekijälle tarjotaankin töitä tyyliin: "Saat tästä paljon kokemusta."

Minulle jäi tästä kirjasta päällimmäiseksi mieleen oikeastaan kaksi asiaa. Ensinnäkin nykyään voi tehdä monia sellaisia töitä, joista vielä 10 - 20 vuotta sitten ei oltu kuultukaan. Vai tunnustaako joku haaveilleensa 1990-luvulla ruokataiteilijan tai ammattibloggaajan urasta? Siksi kaikkien opojen kannattaisi lukea tämä, koska moni nykynuori luultavasti haaveilee kuvaillun kaltaisista töistä.

Toinen asia, joka jäi mieleeni on se, että omat haaveensa kannattaa tehdä näkyväksi ja niistä kannattaa puhua. Jos itsekään ei edes uskalla ajatella omia unelmahommiaan, tuskin ne koskaan tulevat toteutumaan. Minulle suurin anti olikin se, että listasin omat haaveni - ihan vaan, jos.....

Olisi esimerkiksi mahtavaa päästä lukemaan äänikirjoja. Nautin lastenkirjojen lukemisesta ääneen omille lapsilleni ja oppilaille, voisinko siis saada kirjojen lukemisesta palkkaakin. Myös moni oppimisvaikeusoppilas hyötyisi siitä, että oppikirjojen tekstejä voisi kuunnella esim. qr-koodin takaa löytyvästä äänitteestä, ja voisinko minä kenties olla se, joka noita kirjoja olisi äänitteille lukenut?

Tai sitten voisin vielä enemmän yhdistää kirjallisuusopetusta omaan työhöni luokanopettajana. Voisinko kehittää itseäni kirjallisuusopettajana tai luoda materiaalia kirjallisuusopetukseen? Tai entäpä, jos joskus saisin palkkaa siitä, että luen ja esittelen lastenkirjoja?



Minä olen lapsesta asti haaveillut kuvakirjan kirjoittamisesta. Kymmenvuotiaana kirjoitin pahvista nidottuun kirjaseen tarinoita Pörri Peikosta ja kävin tiukkoja ammatillisia keskusteluja niin ikään 10-vuotiaan kuvittajaystäväni kanssa siitä, voiko Pörrille piirtää kirjaan hännän vai ei. Myöhemmin laajensin toimintaani äänikirjojen maailmaan, kun aloin nauhoittaa Pörrin seikkailuja kasetille, jolta pikkusiskoni sitten kuunteli niitä omalla pikkumankallaan. Ehkäpä siis jonakin päivänä vielä kirjoitan oman kirjan?

Millaisia ovat sinun ammatilliset haaveesi vai oletko jo kenties omassa unelmaduunissasi? Miten olet päätynyt nykyiseen unelmatyöhösi? Kerro ihmeessä, sillä olisi mielenkiintoista lukea teidän muidenkin unelmahommista ja -kokemuksista!

Suosittelen tätä kirjaa kaikille, jotka haluavat inspiroitua, unelmoida tai vaikka vain nähdä oma nykyinen työnsä hieman uudelta kantilta.

12 kommenttia:

  1. Ai kun ihanaa, että olet lukenut kirjan! Ja onpa mahtavaa kuulla, että kirja sai kun saikin sinutkin miettimään, miten sitä omaa jo olemassa olevaa unelmaduunia voisi tehdä vielä mielekkäämmin ja että voisiko siihen rinnalle ehkä ottaa jotain muutakin. Niin hyvä, että kerroit duunihaaveesi ääneen, se vaatii ainakin itseltäni aina rohkeutta, mutta jos ei kukaan tiedä, mitä tahdot tehdä, eivät he osaa myöskään olla sinuun yhteydessä niitä töitä tarjoten.

    Ja hei, me ollaan Satun kanssa pohdittu ihan samaa: opojen pitäisi lukea tämä kirja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin äitiyslomalla on hyvää aikaa unelmoida ja miettiä omia (työ)kuvioita uusiksi. :) Lukemiseen ei aina kyllä meinannut löytyä aikaa, mutta kirjaanne jaksoi lukea niinä parina tuntina illassa ennen nukahtamista, kun lapset olivat jo nukkumassa. Äänikirja teiltä ilmeisesti on tulossa, seon varmasti huippujuttu kaikkia ruuhkavuosivanhempia ajatellen! Ja kyllä, nyt vain opettelen sanomaan asioita ja tuomaan itseäni esiin oikeissa paikoissa.

      Teidän pitää ehdottaa kustantajalle, että suosittelisivat tätä opokoulutukseen kurssikirjaksi. ;)

      Poista
  2. Ihana blogikirjoitus! Olisi kiinnostavaa lukea Unelmahommissa monestakin syystä: ensiksi siksi, että olen lukenut Rämön blogia ja ihastunut niin Islanti-kirjaan kuin Vuoden mutsiinkin. Toiseksi siksi, että vaikka periaatteessa olen unelmahommissa kirjojen parissa, niin aika usein ura-asioita tulee pohdittua.

    Sinun ammattisi on muuten minun entinen unelmahommani. Lapsena ja vielä teininäkin halusin luokanopettajaksi tai kirjailijaksi. Ihan kumpaakaan minusta ei tullut, vaikka olen opettanut aika paljon (aikuisia) ja osin kirjoittanut tietokirjoja. Toivottavasti pääset työssäsi yhdistämään kirjallisuuden opettajuuteen.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Minä puolestani haluaisin lukea tuon Rämön Islanti-kirjan, koska olen lukenut siitä niin paljon hyvää. :) Ja voihan omia unelmahommiaan vaikka laajentaa. Ehkä niiden unelmatöiden rinnalle löytyy vielä toinenkin intohimo?

      Hauskaa, että minä olen sinun entisessä unelmahommassasi. Onhan opettaminen kyllä mukavaa, vaikka välillä myös raskastakin. Sinun työsi aikuisten opettajana, kirja-alalla ja kirjailijana osoittavat, että ihminen kyllä voi toetuttaa montakin unelmaansa elämänsä aikana. <3

      Poista
  3. Olisihan se ihan mahtavaa, jos voisi elättää itsensä bloggaamalla kirjoista. En kyllä vielä ole keksinyt, miten se olisi mahdollista, mutta se ei toki tarkoita, että asia olisi mahdoton. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta Omppu! Ei ehkä mahdotonta, mutta sanotaanko vaikka, että hyvin haastavaa! Jos keksin, miten se on mahdollista lupaan tulla ketomaan. ;D

      Poista
  4. tuota joskus ajatellut, pelkään et unelmaan ja harrastukseen kyllästyisi...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se varmaan mahdollista, mutta voi olla, että rpiippuu ihan ihmisestäkin. Toisille sopii paremmin, että työ ja harrastukset pysyvät selvästi erillään. Mutta kyllä unelmia kannattaa mielestäni tavoitella, vaikka sitten joskus ne saavutettuaan saattaisikin kyllästyä. Sitten vaan uusia unelmia!

      Poista
  5. Mun täytyy lukea tämä, ehdottomasti! Pidin jo tätä eilen käsissäni kustantajan ystävämyynnissä, mutta mulla oli liian iso pino entuudestaan ja jätin tän sitten pois.

    Mullakin on nyt tosi vahvasti menossa projekti, että pitäisi päästä kuristavasta stressistä eroon ja enemmän kohti sellaista luovaa työtä, johon kuuluu myös kirjoja. Otin jo salaa ekoja askeleita siihen suuntaan!

    Koskahan me nähtäisiin taas, muuten? Liikutteko lasten kanssa Helsingissä päin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lue ihmeessä. Riski voi kyllä olla, että tämä tuuppaa sinua vielä vahvemmin miettimään eloa ja oloa sekä työkuvioita uusiksi. ;) Onnea niistä ottamistasi ekoista askelista! :)

      Kesäkuu, kun koittaa, niin meillä alkaa kesäloma ja esikoinenkin on taas kokopäiväisesti kotona. Silloin voitaisiin treffata!

      Poista
    2. Joo! Olen kesäkuun ajan arkipäivät töissä kahdeksasta neljään -menolla, mutta viikonloput ovat vapaata riistaa.

      Katsoin tämän kommentin jättämisen jälkeen, että tämä kirja olisi Bookbeatissa tarjolla. Siellähän olisi palaaville käyttäjille 2 € / kk tarjous, jonka taidan käyttää tämän kirjan vuoksi, vaikka muuten olen kääntynyt Storytel-ihmiseksi.

      Poista
    3. Minäkin katselin Storyteliä "sillä silmällä". Lapset kuuntelevat nykyään kirjoja Lasten Omasta Satukirjastosta.(https://lastenoma.satukirjasto.fi).

      Kesällä siis nähdään! Mennään vaikka Lastenkaupunkiin, Kansallismuseoon, Seurasaareen, Ratikkamuseoon tai jotain muuta vastaavaa?

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.