Kuvakirja, jossa opetellaan lukukäsitettä: Villami oivaltaa numerot

Tässä naistenviikon viimeisessä postauksessani esittelen kuvakirjan, jonka toinen tekijä viettää minun laillani  tänään nimipäiväänsä (Kristiinan yms. päivä). Kirja on Marjukka Niemen kirjoittama ja Kristiina Mäkimattilan kuvittama Villami oivaltaa numerot (Marketiimi 2017, saatu kustantajalta). Olen aiemmin esitellyt blogissani kirjat Utelias Villami ja Villami löytää värit.

Tässä uusimmassa Villami-kirjassa pikkuinen lammas opettelee numeroita, lukusanoja ja -määriä. Kirjassa on opettavainen sävy, ja tarkoitus on selvästi johdattaa myös lukijat lukusanojen ja numeroiden maailmaan. Liikkeelle lähdetään lukukäsitteen ideasta, eli siitä, että minä olen yksi, sinä olet yksi, tuokin voi olla yksi, mutta yhdessä olemme enemmän (kaksi, kolme jne.). Jokaisella lukusanalla on myös oma numeromerkkinsä.

- Isä, minä tiedän jo paljon asioita. ... Mutta isä, nyt minua mietityttää. Minä tiedän, että katraassamme on PALJON lampaita ja että perheessämme on MONTA lammasta, mutta entä minä. Olenko minä PIKKUMONTA?


Marjukka Niemi & Kristiina Mäkimattila:
Villami oivaltaa numerot (Marketiimi 2017)

Villami oppii nopeasti laskemisen idean, ja alkaa yhdistellä lukusanaan myös oikeita lukumääriä ja niiden numeromerkkejä. Isä opettaa Villamille myös erilaisia muistisääntöjä, mitä asiaa mikäkin nemeromerkki muistuttaa. Numero kaksi näyttää esimerkiksi joutsenen kaulalta ja neljä on ylösalaisin oleva tuoli. Tämä on hauska idea ja voi ihan oikeastikin auttaa lapsia muistamaan, miten jokin tietty numero piirretään.

Marjukka Niemi & Kristiina Mäkimattila:
Villami oivaltaa numerot (Marketiimi 2017)

Aiempien Villami-kirjojen tavoin myös tässä kirjassa taittoa on väljää ja fontti miellyttävän isoa. Tässä kirjassa ei ole kovin montaa lorua, mutta pari sentään on mahtunut mukaan. Mäkimattilan piirtämät kuvat ovat suloisia ja havainnollisia, mutta vielä enemmän olisi voinut hyödyntää sitä, että kuvista olisi voinut etsiä asioita, joita on kulloinkin opeteltavan numeron verran. Paikoin myös tuntui, että teksti ja kuva olisivat voineet olla samalla sivulla, jolloin ne olisivat paremmin tukeneet toisiaan (esim. teksti, jossa tutustutaan numeroon viisi sekä sitä käsittelevä kuva, katso kuva yllä ja alla). Jäin myös kaipaamaan sivunumerointia.

Marjukka Niemi & Kristiina Mäkimattila:
Villami oivaltaa numerot (Marketiimi 2017)

Villami oivaltaa numerot sopii hyvin luettavaksi sekä kotona että vaikka esikoulussa, jossa jo systemaattisemmin tutustutaan numeroihin ja laskemiseen. Mietin, että niissäkin ekaluokissa, joissa ei ole käytössä sellaista kirjasarjaa, johon on lisätty kehystarina jo valmiiksi, tämä kirja voisi toimia numero kerrallaan luettuna tunnin aloituksissa.

Marjukka Niemi & Kristiina Mäkimattila:
Villami oivaltaa numerot (Marketiimi 2017)


Hyvää nimipäivää vielä Kristiina Mäkimattilalle ja kaikille muillekin tämän päivän nimpparisankareille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.