Päiväkoti Heippakamu - Isabella ja tuikkiva tyttö

Kirjailija Veera Salmen ja kuvittaja Elina Warstan tekemät Päiväkoti Heippakamu -kuvakirjat ovat kaikkien meidän perheenjäsentemme mielestä aivan mahtavia. Ne onnistuvat kuvailemaan päiväkodin arkea vallattomasti ja lämminhenkisesti, ymmärtäen ja kunnioittaen päiväkodin lasten sekä aikuisten erilaisuutta ja ainutlaatuisuutta. Warstan värikkäät kuvitukset muodostavat onnistuneen kokonaisuuden yhdessä Salmen leikittelevän ja lapsikertojan näkökulmasta kirjoitetun tarinan kanssa.Jokaisessa Heippakamu-kirjassa on eri päähenkilö, joka kuvailee päiväänsä Heippakamun päiväkodissa. Salmen luomat lapsihahmot ovat keskenään erilaisia, ja heillä jokaisella on omat luonteenpiirteensä sekä tapansa reagoida päiväkodissa tapahtuviin asioihin. Lapsikertoja kuvailee tilanteita omasta näkökulmastaan ja kertoilee, miltä hänestä milloinkin tuntuu. Päiväkodin arki näyttäytyy näiden kirjojen kautta iloisena, mutta aika hektisenä. Aikuset ovat ystävällisiä ja hyväntahtoisia, mutta välillä hekin erehtyvät eivätkä heti huomaa kaikkea. Lasten tunteetkin vaihtelevat nopeasti, kun tilanteet päivän aikana muuttuvat moneen otteeseen.

Veera Salmi & Elina Warsta: Päiväkoti Heippakamu - Isabella ja tuikkiva tyttö
(Otava 2018)

Uusimman Heippakamu-kuvakirjan päähenkilö on Isabella, joka aikoo isona ryhtyä isänsä tavoin taksikuski-Linkreeniksi ja jonka mukana kulkee aina hänen paras ystävänsä eli etusormikaveri prinssi Puuro Suklaatukka. Päiväkodin Ulla-tädin mukaan Isabella on sellainen villi ja vapaa. Aina Isabellakaan ei jaksa olla villi ja vapaa, iloinen ja pelleilevä, ja esimerkiksi laskeminen tuottaa hänelle hankaluuksia. Hän mieluummin tyytyy näkkäriin, kun kertoo, kuinka monta herkkuviinirypälettä hän lautaselleen haluaisi.

Veera Salmi & Elina Warsta: Päiväkoti Heippakamu - Isabella ja tuikkiva tyttö
(Otava 2018)

Kun päiväkotiin tulee uusi Stella-niminen tyttö, on Isabellan hieman hankala hyväksyä sitä huomiota, jonka tämä saa osakseen. Uusi tyttö tuikkii kuin tähti, heittää esittelyssä tuosta vain kuperkeikan ja saa aikuiset touhuamaan ympärillään. Niissä tilanteissa Isabella sitten muistaakin olevansa villi ja vapaa ja yltyy hupsuttelemaan.

Veera Salmi & Elina Warsta: Päiväkoti Heippakamu - Isabella ja tuikkiva tyttö
(Otava 2018)

Iltapäivällä Isabella saa neronleimauksen kesken askartelutunnin: Hän keksii, kuinka voi itsekin tulla yhtä kimaltavaksi ja tuikkivaksi kuin uusi tyttö. Isabella sulkeutuu vessaan hilepurkin kanssa ja huiskuttelee sitä päälleen. Lopputulos ei ole ihan toivottu, koska hileitä menee silmiin, mikä saa Isabellan ja Puuro Suklaatukan itkemään.

Veera Salmi & Elina Warsta: Päiväkoti Heippakamu - Isabella ja tuikkiva tyttö
(Otava 2018)

Onneksi päiväkodin toinen hoitja Tson-Osman on tilanteen tasalla, ja korjaa kaiken taas hyväksi. Loppujen lopuksi Isabella älyää olevansa ihan yhtä tuikkiva kuin Stella, jonka kanssa leikkiminen onkin sitten Isabellasta aivan mahtavaa!

Veera Salmi & Elina Warsta: Päiväkoti Heippakamu - Isabella ja tuikkiva tyttö
(Otava 2018)

Päiväkoti Heippakamu - Isabella ja tuikkiva tyttö (Otava 2018, arvostelukappale) on sarjan kolmas osa. Mielestäni kaksi edellistäkin osaa ovat olleet hyviä, mutta tästä uusimmasta kirjasta taidan pitää kaikkein eniten. Tämä kolmas osa ei ole aivan niin pitkä, eikä tekstiä ole ihan yhtä paljon kuin aiemmissa kirjoissa. Sarjan kirjat eivät päästä lapsilukijaa ihan helpolla, eikä kaikkea ole valmiiksi selitetty eli kirjoitettu auki. Heippakamu-kirjat herättävät lapsissamme kysymyksiä ja keskustelua. Lasten isä oli lukenut tämän kirjan iltasaduksi ja kehui, kuinka hienoja kysymyksiä lapset esittivät kirjan tapahtumista ja Isabellan puuhista. He miettivät yhdessä, miksi Isabella toimi kuten toimi, mitä ovat mustasukkaisuus ja kateus, epävarmuus ja yksinäisyys. Ja seuraavana päivänä esikoisemme halusi, että piirrän hänelle etusormeen oman Puuro Suklaatukan!

Klikkaa alla olevaa videota ja pääset kurkkaamaan, miltä Isabella ja tuikkiva tyttö näyttää ja kuulostaa luettuna.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.