Luettavaa juuri lukemaan oppineille lapsille: Ensiluokkaiset kioskikauppiaat (Reuhurinne)

Olipa taas hauska palata Tötterön ja Pikkiksen seuraan! Näistä Reuhurinteen alakoulun valloittavaista ekaluokkalaisista kirjoitin viimeksi heinäkuussa, kun esittelin kolme Tuula Kallioniemen kirjoittamaa Reuhurinne-kirjaa (kurkkaa täältä). Helppolukuinen Lue itse -sarja on nyt saanut jatkoa, ja sarjan uusin tulokas on nimeltää Ensiluokkaiset kioskikauppiaat (Otava 2015, arvostelukappale kustantajalta).Edellisessä osassa Tötterö ja Pikkis olivat jälkien etsijöitä, ja nyt tämä kaksikko on ryhtynyt kioskikauppiaiksi. Reuhurinteen alakoululaiset keräävät rahaa leirikoulua varten, ja Tötterö ja Pikkis kantavat hekin kortensa - tai euronsa - kekoon, tietysti! Heidän kioskillaan myynnissä on muun muassa pohjaton ämpäri, pariton sukka ja tonttulakki.

Tuula Kallioniemi & Jii Roikonen: Ensiluokkaiset kioskikauppiaat
(Otava, 2015)
Koska nämä ensiluokkaiset kioskikauppiaat vasta harjoittelevat kirjoittamista, tulee kioskin mainoskylttiin muuta viaton kirjoitusvirhe. "EN-SI-LUOK-KAI-SI-A PAL-VE-LUI-TA TER-VE-TU-LO-A KAKKI KI-OS-KIL-LE", mainoskyltti julistaa reteästi. Loppujen lopuksi juuri näiden tahattomien kirjoitusvirheiden ansiosta asiakkaat hakeutuvat kioskille, ja jokusen hassun sattumuksen seurauksena Pikkis ja Tötterö onnistuvat kartuttamaan leirikoulukassaa peräti 26,5 eurolla!

Ensiluokkaiset kioskikauppiaat on lyhyt kirja, jossa jokaisella aukeamalla on Jii Roikosen piirtämiä kuvia elävöittämässä ja keventämässä tekstiä. Kuviin on lisätty myös suurakkosilla kirjoitettuja puhekuplia, joita aloittelija lukija voi tavata, vaikka ei vielä saisi selvää pikkukirjaimilla kirjoitetusta tekstistä. Juuri lukemaan oppineita lapsia varten tekstin pisimmät ja vaikeimmat sanat on tavutettu, mikä helpottaa lukemista huomattavasti. Tekstiä on kuitenkin sen verran, että aivan ensikirjaksi tämä ei vielä taivu. Kaipailisinkinkin kovasti sellaisia laadukkaita (kotimaisia) ensikirjoja, joissa jokaisella sivulla olisi vain muutama, suurella fontilla kirjoitettu lause ja laadukas kuvitus. Niitä lukisivat mielellään nekin lapset, joiden taidot eivät vielä ihan riitä kirjoihin, joissa tekstiä on koko sivun verran.

Tuula Kallioniemi & Jii Roikonen: Ensiluokkaiset kioskikauppiaat
(Otava, 2015)

Reuhurinne-kirjojen huumori kolahtaa minuun, ja uskoisin, että myös eskarilaiset ja pienet alakoululaiset pitävät tästä kirjasta - joko itse luettuna tai aikuisen lukemana. Tämä kirja lähteekin mukanani kouluun maanataina, ja otamme sen ääneenlukukirjaksi. Sen avulla pohdimme myös tarkan tavuttamisen tärkeyttä. ;)

8 kommenttia:

 1. Just tänään katsoin sivusilmällä näitä :). Pitääpä katsella osuuko hyppysiin kirjastosta.

  VastaaPoista
 2. Syksy on rankkaa aikaa, kun tulee ulos toinen toistaan ihanampia teoksia ;)

  VastaaPoista
 3. Voi noita kuvailemiasi ensikirjoja kun löytyisi...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Onhan se nyt ihan toinen juttu lukea oikeita kirjoja, kun aapisen tavulistoja tai lisälukemistoa. Innostaisi varmasti useampia lapsia kirjojen pariin.

   Poista
 4. Kiitos paljon, Kia!

  Iloisia lukuhetkiä!

  Tuula Kallioniemi

  VastaaPoista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.