Sadepäivän puuhaa lasten kanssa: Kulkuneuvomuseoita

Sataa, sataa, sataa... Koska on sateinen kesälomapäivä, on hyvää aikaa käydä kurkkaamassa lähiseudun museoiden tarjontaa. Vaikka Luetaanko tämä? onkin kirjablogi, en malta olla vinkkaamsata muutamasta museosta, joissa ainakin meidän menopeleistä pitävät lapsemme ovat pitäneet tai joihin olemme vielä tämän kesän aikana menossa.

Tänään teimme reissun Espoossa sijaitsevaan Espoon automuseoon. Museo on perustettu yli 30 vuotta sitten vanhaan navettaan, ja siellä riittää katseltavaa ja ihmeteltävää hyväksi toviksi. Meidän lapsemme ovat siis 2- ja 4-vuotiaat, eli ihan kaikkia esillä olevia autoja ja näyttelyesineitä emme ehtineet syynäämään sillä hartaudella, mitä olemme museoesineitä tottuneet tutkimaan... Lapsilla oli nimittäin pieni kiire siirtyä auton luota toisen luo. He olivatkin todella innoissaan museossa. He halusivat kuulla, mikä mikin auto on ja nähdä, mitä seuraavan nurkan takana on. Automuseossa ei saa koskea näyttelyssä oleviin autoihin tai muihinkaan esineisiin (esim. jokusia kodinkoneita, leluja), ja siihen lapsemme olivat vähän pettyneitä. He odottivat koko ajan, että pääsevät istumaan vanhojen autojen kyytiin ja päristelemään menemään! Meillä oli kuopukselle rattaat mukana, mutta totesimme, ttä paremmin pääsemme liikkumaan ilman niitä. Näyttelu on kaksikerroksinen, ja vaikka "saleissa" mahtuu kulkemaan rattaiden kanssa, eivät jyrkät portaat ole ratasystävälliset. Oletan, että jokin "takareitti" toiseen kerrokseen kyllä tarvittaessa järjestyy, sillä näyttelyä näytti olevan katsomassa myös pyörätuoliryhmä.


Navetan sivuseinälle oli ikkunasyvennyksiin rakennettu arjen ilmiöitä kuvaava näyttely. 

Muutamia automuseon helmiä.

Kulkuneuvoista kiinnostuneiden kannattaa käydä kurkkaamassa myös Helsingissä sijaitseva Ratikkamuseo. Minä itse en ole käynyt siellä, mutta esikoisen isoäiti vei lapsen sinne jo puolitoista vuotta sitten. Molemmat olivat pitäneet kyseisestä museosta kovasti. Bloggarikollegani Kirjaäiti kävi lastensa kanssa Ratikkamuseossa vuosi sitten, ja hekin ihastuivat kyseiseen kohteeseen. Kannattaa lukea hänen kirjoittamansa juttu täältä.

Viime kesänä vietimme elokuun alussa onnistuneen kesäpäivän Hyvinkäällä Rautatiemuseossa Rautatiemuseopäivänä. Silloin saimme ihailla muun muassa päivän ajaksi liikenteeseen laitettuja höyryvetureita Ukko Pekkaa ja Prinsessaa. Rautatiemusopäivä järjestetään tänäkin vuonna, mutta toki Rautatiemuseossa voi piipahtaa muulloinkin. Sateen sattuessa voi keskittyä sisätilojen näyttelyjunien ihailemiseen. Kesäaikaan museon pihapiirissä on myös kahvila.

Prinsessa

Ukko Pekka

Neljäs museo, joka on tutustumisen arvoinen, on Parolassa sijaitseva Parolan panssarimuseo. Se esittelee, kerää ja taltioi suomalaisten panssarintorjuntajoukkojen ja panssariajoneuvojen historiaa. Museossa on näyttelytilat sekä sisällä että ulkona. Meidän lapsiimme vetoaa erityisesti ulos sijoitettu panssarijuna. Museon yhteydessä toimii myös pieni museokauppa ja kahvila.

Arvatkaapa, mitä kirjoja meillä on tutkittu tämänpäiväisen automuseovierailumme jälkeen? Autokirjoja tietenkin!


Vinkatkaa ihmeessä teidän suosikkimuseonne tai muut kesälomakohteenne. Mielellämme otamme vinkkejä vastaan. :)

2 kommenttia:

  1. Vinkkaan Tamperetta: Vapriikissa on monia kaikenikäisiä kiinnostavia näyttelyitä juuri nyt ja Sara Hildenin taidemuseossa todella hieno veistosnäyttely. Ja tässä samalla vien sinut muavuusrajojesi koetteluun (ehkä): haastan sinut mukaan ELÄKÖÖN ESSEE -ketjuun! https://tuijata.wordpress.com/2016/07/11/essee-haastevastaus-tommi-melender-onnellisuudesta/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuija vinkistä ja haasteesta! Kävin heti kurkkaamassa sekä tuon ELÄKÖÖN ESSEE -postauksesi että Vapriikin kotisivut. Huomasin, että siellä on esillä tuo Jääkauden jättiläiset näyttely, jonka päätimme jo talvella mennä katsomaan mutta jonka olemassaolon sittemmin kokonaan unohdimme. Nyt täytyy vaan ehtiä paikalle ennen elokuun 14. päivää!

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.