Turun kirjamessut 2017 - Minun suosikkini ohjelmatarjonnan joukosta sekä LIPPUARVONTA

Olen menossa ensimmäistä kertaa Turkuun Kirjamessuilla, ja odotan lokakuun alun messuviikonloppua innolla! Tänä vuonna messujen teemana on Yksi maa – monta ääntä. Teeman on tarkoitus avata kävijöille suomalaisen kirjallisuuden moniäänisyyttä ja monimuotoisuutta. Ohjelmakokonaisuus on myös osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Ääniä on yhteensä seitsemän, ja ohjelmaa voi selata valitsemalla haluamansa äänen. Minä tein ohjelmahaun "lasten äänillä", ja paljon kiinnostavaa nähtävää, kuultavaa ja koettavaakin näyttäisi lastenalueella olevan tarjolla.Turun Kirjamessujen ohjelmasta vastaavat vuonna 2017 kirjailija ja opettaja Tommi Kinnunen ja kirjailija Salla Simukka. Ohjelmakokonaisuuden muodostamisessa heitä avustaa myös tapahtumadramaturgina kirjailija Siri Kolu. Messujen nettisivuilla lupaillaan, että tänä vuonna lastenalue on kolmikon toimesta mietitty uudella tavalla. Lapsille halutaan tarjota kiinnostavalla ja huomioivalla tavalla toiminallisuutta, kirjoja, ohjelmaa ja visuaalisuutta. Mielenkiintoista nähdä, milainen tämä uusi lastenalue on!

Poimin ohjelmasta muutamia kiinnostavia esityksiä, joita aion mennä tai joita haluaisin mennä kuulemaan. Näiden minun poimimieni lisäksi tarjolla on myös erilaisia satujen ja lorujen lukuhetkiä sekä paljon muuta mielenkiintoista. Kannattaakin siis käydä katsomassa koko ohjelma tämän linkin takaa! Perjantaille suosikkeihini valikoitui aika paljon erilaista luentotyyppistä ohjelmaa. Lauantaille ja sunnuntaille merkkasin monia työpajoja sekä muuta sellaista ohjelmaa, joissa lapsi pääsee osallistumaan jollain tavalla (esimerkiksi musisoimaan, jumppaamaan ja askartelemaan). Ohjelmanumeropoimintojeni jälkeen on muuten vielä luvassa messulippuarvonta tämän postauksen lopussa! ;)

PERJANTAI

10.20-11.00 Fiore A-halli: Suuri lukuseikkailu – lasten haastattelu -> Topeliuksen koulun kuudesluokkalaiset haastattelevat suosikkikirjailijoitaan ja keskustelevat lukemisesta.

10.30-11.00 Lastenlava B-halli: Geoetsivät ja kadonnut muinaispurkka -> Kirjailija Johanna Hulkko kertoo Geoetsivät-sarjastaan.

11.20-11.40 Kallas: Selkokirjoja lapsille -> Tiina Aalto haastattelee Marita Hauhiaa ja Mervi heikkilää, jotka ovat kirjoittaneet lapsille suunnatut selkokirjat. Selkokirjojen tarve kasvaa koko ajan. Yhä useampi lapsi lukee selkokielisiä kirjoja, mutta selkokieli sopii ihan kaikille. 

12.40-13.00 Fiore A-halli: Poikien lukeminen – tunnistammeko erilaiset osaajat? Poikien lukutaito tutkimusten mukaan heikkenee. Samalla ammattikoulujen yleisten aineiden opetus vähenee. Miten tuemme poikien osaamista ja lukutaitoa yläkoulussa ja toisen asteen opinnoissa? Esiintyjät: Aleksis Salusjärvi Sanat haltuun -hankkeesta, ammattikoulun äidinkielen opettaja Jesse Jämsen sekä ammattikoululaisia.

14.00-14.20 Kallas: Kaisa Laaksonen: Suuri lukuseikkailu, haastattelijana Tiina Aalto. - > Aalto ja Laaksonen keskustelevat siitä, mitä kaikkea lapsi voi Suuren lukuseikkailun sivuilla kohdata.

15.20-16.00 Auditorio: Kotimaisen kuvakirjan muodot ja värit -> Uusista teoksistaan sekä kotimaisten, lapsilukijoille suunnattujen kuvakirjojen tekemisestä ja trendeistä keskustelemassa Pasi Pitkänen, Johanna Venho ja Leena Parkkinen ja Jussi Karjalainen. Haastattelijana Paula Halkola.

15.40-16.30 Kallas: Kotimaisen lastenkirjan realismi ja taivutettu todellisuus - > Kirjailijat Johanna Hulkko, Taru Viinikainen, Siri Kolu ja Tittamari Marttinen sekä haastattelija Esa Silander, keskustelevat, missä kulkee toden ja tarun raja, ja kuinka sitä voi venyttää lastenkirjallisuudessa

LAUANTAI

Juhani Känkänen Lasten kirjafestareilla Teurastamon Kirjaverstaalla kesäkuun alussa.

10.30-11.00 Lastenlava B-halli: Hyvältä näyttää, Apo Apponen -laulutuokio -> Juhani Känkänen esittää kitaran säestyksellä Apo-lauluja ja kertoo uusimmasta Apo Apponen -kirjasta.

11.30-12.00 Lastenlava B-halli: Pikkuveli ja mainio harharetki -työpaja -> Työpajassa tarinoidaan ja askarrellaan Leena Parkkisen ja Jussi Karjalaisen johdolla oma hahmo Pikkuveli ja mainio harharetki -teoksen maailmaan liittyen.

13.00-13.30 B-halli: Tatu ja Patu ja satujen ihmeellinen maailma -> Outolan veljekset Tatu ja Patu mullistavat sadunkerronnan täysin! Niin lukija kuin kuulijatkin pääsevät muokkaamaan tarinoita mielensä mukaan ja lopputulos saattaa olla outo mutta takuuvarmasti riemastuttava. Aino Havukainen & Sami Toivonen

14.00-14.30 Fiore A-halli: Miten lapsen lukuinto sytytetään? -> Keskustelemassa Elina Partanen, Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja, tietokirjailija Kaisa Laaksonen sekä Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís.

14.30-15.30 Auditorio: Eläimellistä menoa lastenkirjoissa kirjailijan ja kuvittajan yhteistyönä -> Kirjailija-kuvittaja Lena Frölander-Ulf ja kuvakirjatyöparit Nelli Hietala & Sari Airola ja Mila Teräs & Karoliina Pertamo kertovat tekstin ja kuvien syntymisestä yhteistyönä. Entä miksi kaikkien tekijöiden uusimmista teoksista löytyy eläimiä? Millaisia asioita maailmastamme voi kertoa eläinten kautta? Juontajana Taija Tuominen.

SUNNUNTAI

10.30-11.00 Lastenlava B-halli: Suuren Lukuseikkailun lastenkirjajumppa -> Kaisa Laaksonen vetää lastenkirjajumpan, jossa tehdään erilaisia liikkeitä sen mukaan, millaisia kirjoja on lukenut.

11.30-12.00 Kallas: Miten lastenkirjoissa selvitään pulmallisista tilanteista?->  Lastenkirjoissa aiheet nousevat usein ympäröivästä maailmasta ja niitä lähestytään lasten tasolla. Miten kirjailijat käsittelevät pulmallisia, jännittäviä tai surullisia tilanteita teoksissaan? Keskustelemassa kirjailijat Maria Kuutti ja Ulla Pulkka. Haastattelijana Taija Tuominen.

12.00-12.30 Lastenlava B-halli: Viisi villiä Virtasta -> Anneli Kanto kertoo villien Virtasten kommelluksista ja arjen ihmeellisyyksistä.

13.00-13.30 Lastenlava B-halli: Kiepaus-työpaja -> Vuokko Hurmeen Kiepauksessa maailma on kääntynyt ylösalaisin ja selviytyneet tulevat toimeen sillä, mikä ei ole tippunut tyhjyyteen. Tule suunnittelemaan ja piirtämään ylösalaisin kääntyneen maailman karttoja yhdessä kirjailijan kanssa!

14.00-14.30 Lastenlava B-halli Päiväkoti Heippakamu -työpaja -> Kirjailija Veera Salmi ja kuvittaja Elina Warsta vetävät työpajan maailman parhaasta päiväkodista.

14.30-15.00 Lastenlava B-halli: Lyyli ja hurja Paperi-Hukka -> Hurmaava kuvakirja arasta Lyylistä, joka kekseliäisyytensä avulla selviää kiperistäkin paikoista. Onnistuuko Lyyli pelastamaan piirtämänsä prinsessat hurjan Paperi-Hukan kynsistä pelkän paperin avulla? Pipsa Pentti lukee otteita kirjastaan ja kertoo sen syntyprosessista

15.30-16.00 Lastenlava B-halli: Tauno ja Nelli evakkomatkalla -nalletuokio: Tauno ja Nelli on satu turvapaikan etsimisestä ja uuden kodin löytämisestä. Nämä evakkonallet pakenivat kauan sitten Karjalasta, mutta nykyäänkin Suomessa asuu paljon perheitä, jotka ovat kokeneet saman. Nalletuokiossa lauletaan myös nallejen laulu ja esitellään vanhan ajan nalleaskartelua kierrätysmateriaaleista. Seija Helander & Anne StoltLIPPUARVONTA!

Voit voittaa liput Turun kirjamessuille kirjoittamalla kommenttikenttään, mitä odotat messuilta eniten. Arvon kaikkien kommentoijien kesken yhden kahden hengen lippupaketin. Arvonta-aika on 18.9.-23.9.17. Ilmoitan voittajalle henkilökohtaisesti, joten huolehdithan, että kommentissa on esimerkiksi sähköpostiosoite, johon voin lähettää viestin. Anonyymit kommentoijat, kirjoittakaa nimimerkki.

19 kommenttia:

 1. Kirjoja varmaan, etsin antikvariaatti kirjoja, erityisesti L.M. Montgomeryn kirjoista puuttuu niitä uusia Anna-kirjoja joita myöhemmin ilmestyi 3 kpl. Yhden jo löysin.

  VastaaPoista
 2. En oikein osaa sanoa, kun en ole päässyt vielä käymään. Mutta kirjoja ainakin :)
  ellijapii@gmail.com

  VastaaPoista
 3. Jaoin tätä blogia Lue kirja-sivulle ja Pirkkalaiskirjailijoiden sivulle.. Tuttuja mukana poiminnoissasi..

  VastaaPoista
 4. Vanhat kirjat kiinnostavat uusia enemmän - koskaan ei tiedä, millaisia löytöjä niiden joukosta tekee!

  VastaaPoista
 5. Kirjoja, kirjoja ja vielä lisää kirjoja. Lisäksi lastenosasto kiinnostaa, unohtamatta Esko Valtaojaa :) (minna.nurminen83@gmail.com)

  VastaaPoista
 6. Eläimellistä menoa on kiinnostava, odotan hienoja kokemuksia lasten kirjallisuuden parissa.

  henna.holappa1@luukku.com

  VastaaPoista
 7. Eläimellistä menoa :)
  sirkkulitm@gmail.com

  VastaaPoista
 8. Miten lapsen lukuinto sytytetään? -keskustelu kuulostaa mielenkiintoiselta. T: Maria Kuusisto, Nummela

  VastaaPoista
 9. Minuakin kiinnosta tuo Miten lapsen lukuinto sytytetään? -keskustelu kovasti. Messut ovat minulle tärkeät kaikin puolin.
  -Appa-
  maijamummu1@luukku.com

  VastaaPoista
 10. Pee
  Pikkuveli ja mainio harharetki -työpaja kiinnostaa ainakin.

  peholapp lailanet.fi

  VastaaPoista
 11. Eniten odotan uusien kirjojen hypistelyä ja tunnelmaa, varmasti joitakin hankintojakin tulee tehtyä. Kirjamessut ovat jokasyksyinen must-juttu 😊
  sariansalonen@gmail.com

  VastaaPoista
 12. Ekaa kertaa messuille menossa, odotan eniten kirjoja sekä Miten lapsen lukuinto sytytetään -keskustelua! Tosin paljon paljon muutakin mielenkiintoista messuilla näyttää olevan!
  lodda.autio[at]hotmail.com

  VastaaPoista
 13. Nuorten lukeminen, erityisesti poikien lukeminen. Miten saadaan nuoret kiinnostumaan kirjoista.

  VastaaPoista
 14. Nuorten lukeminen :) nannaliini10@gmail.com

  VastaaPoista
 15. Olen opintojen (ja työn) johdattamana uppoutuneena ääneen lukemisen merkityksellisyyteen, joten ehdottomasti eniten kiinnostaa lauantainen keskustelu siitä miten lapsen lukuinto sytytetään. Olisipa juhlaa jos pääsisi vierailemaan messuilla vaikka kaikkina päivinä, ohjelma vaikuttaa kokonaisuutena hyvin kiinnostavalle. Mukana arvonnassa ehdottomasti siis!
  vuosikerta (at) live (piste) fi

  VastaaPoista
 16. Odotan tilaisuutta vetää henkeä, rentoutua ja maistella kirjoja sekä ruokamessujen maistiaisia. :) Heli - helihan at gmail piste com

  VastaaPoista
 17. Odotan uutta luettavaa syysiltoihin :)
  matsalikka@gmail.com

  VastaaPoista
 18. Oon niin kade että pääset! Mulla ei mahdollisuuksia mutta joku vuosi. Tuo Apo Apponen lauluesitys- menisin xD! Toiv postaat siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ensimmäinen kerta, kun menemme kirjamessuille Turkuun. Koska perhe on mukana, mennään lasten ehdoilla. Tarkoitus olisi mennä katsomaan tuo lauluesitys - jos vain suinkin ehdimme!

   Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.