Kertomuksia Suomen historiasta Mauri Kunnaksen tyyliin: Koiramäen Suomen historia

Kylläpä tuntui hienolta lukea Kirjamessujen jälkeen uutisia, joissa kerrottiin, että Mauri Kunnaksen kirjoittama ja kuvittama kuvakirja - siis lastenkirja! - Koiramäen Suomen historia nousi kirjamessujen myydyimmäksi teokseksi (myytiin yli 5000) kappaletta ja on siten myös Helsingin kirjamessujen kaikkien aikojen myydyin teos.



Kunnas puhui messuilla sunnuntaina Aleksis Kivi lavalla, ja lavan penkkirivit olivat viimeistä paikkaa myöten täynnä. En yhtään ihmettele, vaikka minua jäi harmittamaan, että en itse ehtinyt Kunnasta kuuntelemaan. Koiramäen Suomen historiaa (Otava 2017, arvostelukappale kustantajalta) me olemme kuitenkin ehtineet jo lukea kotonakin lasten kanssa. Parin viikon ajan olemme lukeneet sitä 3- ja 5,5-vuotiaiden lasten kanssa ääneen muutama sivu kerrallaan. Tämä on selvästi lapsille haastavin Koiramäki-kirja, minkä vuoksi emme ole lukeneet kirjaa kuin pienissä osissa.

Kirjan alussa on historiallisia tapahtumia kuvaava, historian kirjoista tuttu aikajana,
Suomen alueen kartta sekä Koiramäen lasten aivan loistava sukupuu!
Mauri Kunnas: Koiramäen Suomen historia (Otava 2017)

Sekä minä että mieheni olemme innostuneet historiasta ja tietysti yritämme aivopestä tartuttaa tuon innostuksen myös lapsiimme. Kunnaksen kirjat ovat mitä mainioimpia teoksia tuon kiinnostuksen kasvattamiseen, sillä vaikka ne kertovat menneistä ajoista, eivät ne ole lapsille liian vaikeaselkoisia. Sitäpaitsi vaikka lapset eivät kaikkea lukemaansa tai kuulemaansa ymmärtäisi, osaa Kunnas tehdä kirjoistaan sellaisia, että niiden kuvitus ja tarina tempaa pienen kuulijan mukaansa niin, että ei haittaa vaikka hän ei ihan kaikkea historiallista asiaa ja aikaperspektiiviä vielä ymmärtäisi. Me olemme esimerkiksi lukeneet Koiramäki-kirjat moneen kertaan, ja silti ne tarjoavat uutta ihmeteltävää meille aikuisillekin. Ja voi hitsi, kuinka historiamme käännekohdat ja hallitsijat ovat taas muistuneet minunkin mieleeni.

Mauri Kunnas: Koiramäen Suomen historia (Otava 2017)

Koiramäen Suomen historia kertoo siis Suomen historiasta alkaen uskonpuhdistuksesta ja päättyy Suomen sotaan. Kirjan alussa Koiramäen lapset ihmettelevät vanhaa kolikkoa, jonka ovat löytäneet, ja päätyvät miettimään, millasia esi-isiä heillä itsellään on ollut. Siitä alkaa kertomus, jossa käydään läpi lasten esiäitien ja -isien vaiheita erilaisissa historian käännekohdissa. Aivan viimeisellä aukeamalla kurkistetaan myös hieman erään Koiramäen lapsen tulevaisuuteen...

Mauri Kunnas: Koiramäen Suomen historia (Otava 2017)

Kirja etenee kronologisesti ja loppujen lopuksi aika hallitsijalähtöisesti. Kunnas itse sanoi tänään Maikkarin aamuteeveessä, että hän haluaa kirjoissaan lähestyä historiaan tavallisten ihmisten - tai siis koirien - näkökulmasta. Hän haluaa kertoa, mitä tavallinen kansa on tehnyt, kun hallitsijat ovat seikkailleet omia seikkailujaan ja toilailleet omia touhujaan. Koiramäen Suomen historiaan Kunnas onkin tuonut tuota tavallisen kansan näkökulmaa hallitsijoista kertovien osuuksien rinnalle. Kovin syvälle tietyn koiramäkeläisen elämään ei tietenkään voida pureutua, koska kirja käsittää useamman sadan vuoden aikajakson, ja siksi tarinat ovat lähinnä tuokiokuvia.

Historian tapahtumat näyttävät hyvin erilaisilta, jos niitä tarkastellaan tavallisen rahvaan eikä ylhäisten näkökulmasta.
Mauri Kunnas: Koiramäen Suomen historia (Otava 2017)

Kaikista Koiramäki-kirjoista Koiramäen Suomen historia on selvästi tietokirjamaisin, vaikka toki tarinoissa on paljon myös mielikuvitusta ja Kunnaksen omaa sepitystä. Esimerkiksi hatuista ja myssyistä kertovan tarinan päähenkilönä höpöttelee eräs hyvin tuttu unissakävelijä! Suomen sodassa puolestaan on mukana rumpuja pärisyttämässä eräs Remuliinin Henrikki, joka on esiintynyt aiemmin Kunnaksen kirjoittamassa kirjassa Koiramäen Martta ja tiernapojat. Siitä huolimatta, että Kunnas on ujuttanut tarinoihin omia sepityksiään pitävät kirjan suuret historialliset linjat kutinsa.

Mauri Kunnas: Koiramäen Suomen historia (Otava 2017)

Koiramäki kirjoista olen kirjoittanut aikaisemmin täällä.

2 kommenttia:

  1. Mauri Kunnas on kirjailija ja kuvittaja, jonka veroista saa etsiä, sillä hänen kirjansa ovat huippuhyviä.
    Kuuntelin häntä Turun messuilla tästä kirjasta. Kirja on ostettuna, tosin en ostanut sitä messuilta, kun sain sen muualta halvemmalla. Tuo on yksi juttu, josta haluaisin puhua, että miksi hinnat nostetaan messuilla niin korkeiksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunnas on kyllä huippu, ja arvostan sitä, kuinka pitkä ura hänellä on takanaan (ja mitä luultavimmin vielä edessään).

      Minustakin tuntui, että jossain kirjoissa oli messuilla messulisä hintalapussa. Toki sieltä voi tehdä löytöjäkin, mutta osa oli aika suolaisen hintaisia.

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.