Kesälomakirja: Aino, Matias ja hauskat lomapäivät

Koululaisten kesäloma alkaa viikon kuluttua, ja lapsilla onkin edessä sitten kymmenen viikkoa vapaata arkirutiineista, läksyistä ja kouluoppimisesta. Vaikka kesäloma on ihana, voi se myös varsinkin pikkukoululaisista tuntua välillä aika tylsältäkin. Lapset joutuvat olemaan pitkiäkin aikoja yksin kotona, eivätkä kaikki halua tai voi mennä leireille. Ja voi olla niinkin, että kaverit matkustavat muualle tai kivaa tekemistä ei aina vaan keksi. Hetkittäinen tylsistyminen on kuitenkin vaan hyvästä, ja usein niiden tylsien hetkien seurauksena syntyvät hauskimmat leikit ja parhaimmat ideat.



Juuri näin käy Ainolle ja Matiaksellekin Nora Lehtisen kirjoittamassa ja Anne Muhosen kuvittamassa Selko-tunnuksen saaneessa kirjassa Aino, Matias ja hauskat lomapäivät (Pieni Karhu 2018, arvostelukappale). Kirja nimittäin kertoo lasten kesälomasta ja esittelee sisarusten erilaisia kesälomapuuhia omenapiirakan leipomisesta, uimiseen, kotieläinpihavierailuun ja sadepäivän puuhailuun. Ja juuri se sadepäivä on sellainen, jota Aino ja Matias eivät aluksi voi sietää. Naapurin tytöt tulevat kylään ja tarkoitus on tehdä kaikkea hauskaa ulkona. Lasten suunnitelmat menevät sateen takia uusiksi, eikä mikään mikään oikein tunnu miltään. Sitten he kuitenkin keksivät, että voivat tehdä sisälläkin kaikkea hauskaa kuten esimerkiksi korkean legotornin, omenapiirakan ja ystävänauhoja. Sitäpaitsi - voihan sateellakin ulkoilla, ja se vasta hauskaa onkin!



Aino, Matias ja hauskat lomapäivät on leppoisa lomaromaani, joka helppolukuisuutensa ansiosta sopii monenlaisille lukijoille. Muhosen piirtämät kuvat ovat värikkäitä, iloisia ja sopovat loistavasti tarinaan. Kirja tosin etenee aika verkkaisesti, eikä tarinassa varsinaisesti tapahdu mitään kovin jännittävää, ja suurin seikkailu lienee Väiski-vuohen karkaaminen. Oma eskarilaiseni taisi kokea kirjan hieman liiankin hidastempoiseksi, vaikka minä kyllä nautin kirjan sivuilta huokuvasta kesätunnelmasta. Ihan mukava lisä aikuisen ja lapsen yhteiseen lukukokemukseen olivat myös sinne tänne asetellut tekstiä ja lapsen kokemuksia käsittelevät kysymykset. Lisäksi Ainon ja Matiaksen kesätekemisistä saa hyviä kesälomapuuhasteluvinkkejä myös kirjan lukijoille.



Leppoisia lomapäiviä kaikille! Älkää unohtako, että lukeminen on ihan parasta (ja halvinta) ajanvietettä. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.