Pet Agents - Täältä tullaan lemmikit

Vuosi 2018 oli lasten- ja nuortenkirjallisuudessa Lastenkirjainstituutin tekemän kirjallisuuskatsauksen mukaan vahvojen tyttöjen vuosi. Paitsi että viime vuoden aikana julkaistiin monia ns. sankaritarinaformaatin mukaisia kirjoja, myös lastenkirjallisuudessa tyttöpäähenkilöt ovat nykyään monipuolisempia ja tietyissä asioissa myös rohkeampia. Samalla tavalla myös poikapäähenkiöt saavat olla nykyään herkempiä ja innostua asioista, joita vanhastaan pidettiin tytöille kuuluvina. Tietynlainen sukupuolisensitiivisyys näkyy lastenkirjojen sivuilla, mikä on omasta mielestäni hyvä, sillä lastenkirjojen sankareista lukijat voivat löytää samastumiskohteita, esikuvia ja muodostaa käsityksiä niin hyvässä kuin "pahassakin" siitä, mitä he voivat ja saavat tehdä. On selvääkin selvempää, ettei sukupuoli enää tänäpäivänä saa olla rajoittava tekijä esimerkiksi harrastuksia tai kavereita valittaessa.Riina ja Sami Kaarlan yhdessä ideoineet, kirjoittaneet ja kuvittaneet uuden Pets Agents -kirjasarjan, jonka ensimmäinen osa Pets Agents - Täältä tullaan lemmikit! on ilmestynyt tänä keväänä (Tammi, arvostelukappale). Kirjan päähenkilö on Kati-e-niminen tyttö, joka on hyvä esimerkikki nykyaikaisesta tyttöpäähenkilöstä, sillä tämän harrastuksiin ja intohimon kohteisiin kuuluu perinteisesti pikemmin poikien harrastuksiin kuulunut koodaaminen, tekniikka ja rakentelu.

"Vauvana minua piti kanniskella kodinkoneita ihmettelemässä, --- Tietokone, tabletti, kännykät ja kaukosäätimet kiinnostivat minua enemmän kuin nuket." (Katie-e kirjassa Pets Agents - Täältä tullaan lemmikit! s.24)

Kati-e eli Kati-elektroniikka rakastaa myös eläimiä, ja hänellä onkin kotona monta lemmikkiä. Tytön paras ystävä on kuitenkin hänen omatekemänsä ja ohjelmoimansa Ti-bot-robotti, joka on myös Kati-e:n työpari kaksikon "yrityksessä", eli Lemmikkiagenttifirmassa. Ti-bot ja Kati-e auttavat ihmisiä näiden lemmikkeihin liittyvien pulmien kanssa. Lemmikkiagentit auttavat muun muassa pulaan joutunutta oravanpoikaa, etsivät ulkoiluttajaa vanhan rouvan koiralle ja selittävät koiraa etsivälle lapsiperheelle, että vahva ajokoira ei ole paras mahdollinen lemmikkivaihtoehto hennolle pikkutytölle.Pets Agents - Täältä tullaan lemmikit! -kirjassa onkin valtavan paljon tietoa eläinten hyvästä kohtelusta, hoitamisesta ja niiden kunnioittamisesta. Voisin kuitella, että moni lukijoista kuuluu siihen joukkoon, jotka itsekin intoilevat elämistä. Tästä kirjasta he saavat kuin huomaamattaan oikeaa tietoa siitä, miten eläinten kanssa kuuluu toimia. Kati-e auttaa ihmisiä ymmärtämään, etteivät eläimet ole leluja aina pitää ottaa huomioon niiden luonnolliset tarpeet.

Myös tekniikka ja elektroniikka ovat isossa roolissa tässä kirjassa, ja erityisesti siitä syystä tämä kirja on oman seitsemänvuotiaani mielestä hyvä. "Tässä on kiinnostavaa tämä tekniikka ja koodaus", hän kertoi, kun kysyin lapsen omaa mielipidettä kirjasta. Erityisen vauhdikas kirja Pets Agents - Täältä tullaan lemmikit! ei ole, mutta toinen osa, joka ilmestyy syyskuussa, on ilmeisesti jo jännittävämpi, sillä toisen osan nimi on Pets Agents - Varkaan jäljillä.
Omaa silmääni mielyttää valtavan paljon kirjan värikäs, runsas ja hieman mangahenkinen kuvitus. Sivuja on reilu sata. Otallisinta lukijakuntaa lienevät noin 7 - 10-vuotiaat lukijat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.