Mollin iltahepuli: suloinen, lapsilukijaa osallistava kuvakirja

Katri Kirkkopellon luoma ihastuttava Molli-hahmo seikkailee jälleen ystävänsä Pikku Sisun kanssa uudessa kuvakirjassa. Mollin iltahepuli (Lasten Keskus 2020, saatu kustantajalta) ei ole samalla tavalla tunnekasvatukseen ja kaveritaitojen opetteluun tähtäävä lastenkirja kuin sarjan aiemmat kirjat, mutta aivan ihana teos silti! Tämä pieni kirja nimittäin osallistaa lapsen ja kutsuu tämän leikkimään kirjan äärellä.


Tarina on yksinkertainen: Mollin paras ystävä Pikku Sisu on tullut sen luo yökylään. Ystävykset ovat innoissaan ja onnessaan, eivätkä malta mennä millään nukkumaan. Pieni vihreä öttiäinen yrittää patistaa heitä petiin, mutta kaveruksia ei nukuta. Niinpä hän pyytää lukijaa auttamaan:

-Kutita Mollia mahasta ja Pikku Sisua jalkapohjista! Käännä sivua ja katso, mitä tapahtuu...Seuraavalta sivulta nähdään, että kutittaminen ei suinkaan auttanut Mollia ja Sisua nukahtamaan, vaan päin vastoin sai aikaan nauruhepulin. Aukeamalta toiseen toistuu sama, eli vihreä öttiäinen keksii aina uuden keinon nukuttaa villit ystävykset. Hän pyytää lukijaa milloin puhaltamaan unihiekkaa Mollin ja Sisun päälle, milloin kertomaan näille satua, milloin ravistamaan ja kallistamaan kirjaa. Mikään keinoista ei kuitenkaan tepsi kaveruksiin, eikä uni kertakaikkiaan tule. Lopulta öttiäinen ehdottaa, että suljetaan valot (lukija saa painaa katkaisinta), ja vaikka Molli ja Sisu siitäkin ensin riehaantuvat, menevät he lopulta makuulle, ja lukija saa käskeä heitä painamaan päänsä tyynyyn. Aivan lopuksi öttiäinen vielä kehottaa lukijaa paijaamaan Mollia ja Sisua ja kuiskaamaan näille hyvänyöntoivotukset.Erityisesti perheemme nelivuotias kuopus tykästyi tähän hellyttävään ja hauskaan kirjaan. Hän jaksaa kerta toisensa jälkeen kokeilla vihreän öttiäisen neuvoja, kutitella Mollia ja Sisua ja saatella nämä lopulta unille. On jännittävää kääntää sivua ja katsoa, mitä kulloisestakin toiminnasta seuraa. Pienet lukijat saavatkin tuntea itsensä isoiksi ja tärkeiksi tämän kirjan äärellä. On hauskaa, miten he saavat asettua huoltajan rooliin ja yrittää nukuttaa iltahepuleissa riehuvia Mollia ja Sisua. Tällaiset iltahepulit lienevät monille lapsille itselleen tuttuja, ja aika monella niistä on varmasti omakohtaisia kokemuksia. Tämä kirja on ihanan lempeää luettavaa ja sopii mainiosti vaikka juuri iltasatukirjaksi.2 kommenttia:

  1. voi mikä riemastuttava tyynypino ja hyvän mielen kansikuva pistää heti hymyilemään 💜 Samoin kuin kutitushepulit 😀

    VastaaPoista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.