Tokaluokkalaisen kirjasuositukset - nappaa vinkit vaikka lukulomalle!

Kuten olen aikaisemminkin kirjoittanut, on tokaluokkalaisella esikoisellani hieman vaihteleva suhtautuminen lukemiseen. Hän kyllä nauttii, kun minä luen hänelle ääneen, mutta on yleensä aika haluton itse lukemaan, vaikka lukee ikäisekseen hyvin. Olemmekin muun muassa lahjoneet häntä lukemaan peliajalla ja toisaalta yrittäneet etsiä yhdessä lasta kiinnostavaa luettavaa. Viime aikoina Aku Ankat ovat olleet hänen lukulistansa kärjessä, mutta onneksi siihen pääsevät välillä myös lastenromaanitkin. Nyt hän halusi itse esitellä teille kaksi kirjaa, jotka luki hiljattain. 



Kas tässä:

Neropatin päiväkirjojen tekijän Rowley Jeffersonin uutuuskirja Maailman parhaan kaverin seikkailu (WSOY 2020, suom. Marja Helanen, tämä saatu kustantajalta).




"Tämä kirja kertoo siis oikeastaan Roland-nimisestä tyypistä, joka kirjoittaa kirjaa. Roland ja Greg alkaa yhdessä kehitellä tarinaa. Seikkailu heidän kirjassaan alkaa siitä, kun Rolandin isä lähtee työmatkalle ja Valkoinen velho kaappaa Rolandin äidin. Roland lähtee tarinassa kaverinsa Garg Barbaarin kanssa pelastamaan äitiä. Sitten siinä tarinan kehittämisen välillä pojat keittelevät kaikkia oheistuotteita, esimerkiksi nukkeja, jotka liittyvät siihen niiden tarinaan.

Niiden tarina etenee ja ne keksivät siihen kaikkea jännää. Sinne keksitään kaikkia hirviöitä ja kummallisia otuksia, esimerkiksi keijuja ja peikkoja, nuija-aseita ja miekkoja. Ja taas ne kehittää niitä oheistavaroita, vaahtomuovimiekkoja ja Keijut vastaan peikot -pelejä. Sen jälkeen ne kehittää taas sitä tarinaa aina vaan lisää lisää. Ja keksii lisää niitä tarinaan sopivia oheistuotteita. Siinä tarinassa tapahtuu tosi paljon kaikkea mieletöntä ja tulee lisää uusia tyyppejä. Tyttöjä tulee mukaan, koska Greg ehdottaa, että tarinaan tarvitaan tyttöjä. Ja tällä tavalla se tarina jatkuu loppuun asti. Sitten selviää, ettei se valkea velho olekaan kaappauksen takana. Kun kirja on valmis, pojat päättävät, etteivät teekään niitä leluja, mutta antavan valmiin kirjan Rolandin vanhemmille iltasaduksi.


Kirjan fontti on isohkoa ja kuvitusta on paljon. Mukana on paljon sarjakuvamaisia elementtejä. Vaikka teos siis näyttää paksulta, ei kannata säikähtää, että luettavaa on liikaa.
Sisuksen graafisesta ilmeestä vastaa Jeff Kinney.


Tässä kirjassa parasta oli tuo seikkailu. Ja sanoisin, että tämä oli aika humoristinen. Tämä kirja sopisi innokkaille 8–10-vuotialle. Neropatin päiväkirjat ovat mielestäni kyllä vähän parempia, ehkä vitsikkäämpiä kuin tämä. Annan tälle kuitenkin 4,4/5 tähteä ja Neropatin päiväkirjoille 4,9/5 tähteä."

Heli Rantalan kirjoittama ja Henna Ryynäsen kuvittama Kaikkien aikojen kookoskeikka (WSOY 2020)



"Tämän kirjan nimi on Kaikkien aikojen kookoskeikka. Kirjan päähenkilö Tuuli on kiinnostunut valaista. Tuulin mummo jää eläkkeelle, ja Tuuli keksii laulun mummin juhliin. Mummi tekee kuumailmapallon, jolla ne lähtevät Tuulin kanssa matkalle tapaamaan mummin kaveria. Kuumailmapallon polttomoottorina toimii halkolohikäärme-Millin liekit. Tulee kuitenkin myräkkä, ja he meinaavat tippua mereen. Onneksi tulee kuitenkin valas, joka vie Tuulin ja mummun trooppiselle saarelle. Saarelle he rakentavat tiipiin yöpymistä varten ja pyytävät hämähäkkejä kutomaan verkon, jolla ne voisivat korjata pallon. Unissaan Tuuli aina puhuu parhaalle kaverilleen Solinalle. He ovat saarella monta yötä.


Kirjassa on ilahduttavan paljon värikästä ja hienoa kuvitusta, jonka on tehnyt Henna Ryynänen.


Ongelmia tulee, kun Milli-lohikäärme löytää kaveriksi tyttökameleontin, eikä Milli tahdo enää lähteä saarelta pois. He löytävät saarelta myös eksyneen runoilija, joka yrittää pelastautua Tuulin ja mummon kuumailmapallon kyydissä. Pahaksi onneksi ne hämähäkin langat eivät kestä Millin tulta. Näyttää siltä, etteivät he pääsekään enää Suomeen. Yllättäen Tuulin uniystävä Solina tulee ratkaisevasti apuun.. Myös Tuulin keksimä laulu osoittautuu tärkeäksi, mutta emme kerro vielä miten, ettei se pilaa loppuyllätystä.



Tämä kirja oli oikein hyvä, vaikka en ehkä tykännyt siitä, että eläimet puhuvat. Luulen, että tämä sopisi sellaisille lukijoille, jotka tykkäävät pitkistä tarinoista ja seikkailijoista. Koska tämä on jo aika vaikea lukea itse, sopisi tämä 8 vuotiaista kaksitoistavuotiaille. Viisitoistavuotiaille tämä minun veikkaukseni mukaan olisi jo liian lapsellinen. Annan arvosanaksi 4,5/5 tähteä. Ja en tiedä, miten kookokset muuten liittyy tähän, mutta he syövät niitä paljon. Se on vaan osuva nimi."


Oma arvioni: Rowley Jeffersonin kirjoittamat Neropatin päiväkirjat ovat todella suosittuja omien oppilaideni keskuudessa. Koulukirjaston kaikki Neropatin päiväkirjat ovat aina lainassa, ja olen ymmärtänyt, että myös nämä spinn-off kirjat eli Maailman parhaan kaverin seikkailut ovat lukijoista hauskoja. Omasta mielestäni fontti on hieman suurempaa, eli olisivatko nämä hieman alkuperäissarjaa helpompia luettavia. En ole itse lukenut näitä kirjoja siitä huolimatta, että alakouluikäiset pitävät näistä.

Luin esikoiseni kanssa yhdessä ääneen Heli Rantalan edellisen lastenromaanin Suurenmoinen sitruunaseikkailu, jossa päähenkilö Tuuli lähti isoisänsä kanssa Pohjoisnavalle. Pidin tuosta romaanista paljon, sillä Rantala kirjoittaa hyvin ja tarina on hyväntuulinen ja omaperäinen. Esikoisen mukaan tämä toinen kirja on aivan yhtä hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.