Poika ja hame

Jani Toivolan kirjoittama ja Saara Obelen kuvakirja Poika ja hame (Otava 2021) on kuvakirja, jossa rikotaan perinteistä käsitystä siitä, mikä on soveliasta käyttäytymistä pojilla ja miltä oikeiden poikien kuuluu näyttää. Kirja kertoo alakouluikäisestä Ronista, joka tarinan aikana löytää sisäisen rohkeutensa ja uskalluksen olla oma itsensä vastoin muiden ihmisten luomia normeja. 



Roni asuu kahden äitinsä kanssa, ja äidin ollessa yötöissä tulee Ronin mummo hoitamaan häntä. Mummo on Ronille tärkeä ja läheinen aikuinen, joka tuntuu äitiä paremmin ymmärtävän Ronia. Mummo sanoo, ettei pidä pelätä, mitä muut ajattelevat ja antaa Ronin leikkiä nukeilla, vaikka tämän äiti sitä paheksuukin. Mummo ja Roni ovat sitä mieltä, että on hölmöä ajatella joidenkin asioiden olevan vain tyttöjen tai poikien juttuja, mutta Ronin äiti on toista mieltä. Kun Roni kerran kokeilee äidin hametta, tämä suuttuu. Ehkä äiti ajattelee vain suojelevansa Ronia, kun esimerkiksi kieltää tätä kasvattamasta pitkää tukkaa tai leikkimästä nukeilla. "Äiti pelkää, että Ronia kiusataan siitä."


Ronin elämästä tällaiset keksityt säännöt tekevät kuitenkin rajoittavan ja ahdistavan. Roni tahtoisi koulussa leikkiä tyttöjen kanssa, mutta heidän koulussa on tarkkaa, että tyttöoletetut ja poikaoletetut pysyvät omissa ryhmissään. Niinpä Ronin hyvä ystävä Pinjakin kävelee Ronin kanssa kouluun, mutta koulua lähestyttäessä juoksee edelle ja jättää Ronin yksin. 




Kerran äidin ollessa töissä Roni kokeilee salaa tämän kaunista punaista hametta ja Roni tuntee itsensä kauniiksi ja rohkeaksi, kuin lentäväksi. Erinäisten sattumusten takia hän pakkaa hameen koulureppuunsa, ja vie sen mukanaan kouluun. Tunnin jälkeen Roni pukeutuu punaiseen ihanuuteen, mutta hänen huonoksi onnekseen naapuriluokan kovaääniset pojat näkevät, miten Roni pyörähtelee luokassa hameessaan. Pojat ilkkuvat ja nauravat, ja jopa paikalle sattunut Pinja kääntää Ronille selän. Yksi pojista vie Ronin repun ja yrittää tarttua tähän kiinni. Silloin Roni säntää ulos luokasta ja koulurakennuksesta. 



Hän pakenee kiusaajiaan ja muita tuijottavia lapsia. Pahinta on, että Roni pelkää elämänsä olevan pilalla ja oman äitinsä suuttuvat. Hän juoksee ja juoksee, kunnes tajuaa, miten kauniisti hame hulmuaa hänen takanaan. Se antaa hänelle rohkeutta ja kohottaa taas lentoon. Yhtäkkiä Roni ei osaakaan enää pelätä. Roni kääntyy ilkkujia vastaan, ja hänen rohkeutensa hiljentää kiusaajat. Pinjakin uskaltautuu Ronin avuksi keräämään tämän pudonneita tavaroita.

Joku koulun aikuisista on soittanut Ronin äidin paikalle (Miksei kukaan heistä kuitenkaan puuttunut tilanteessen, jos soittelemaan ehti!?), ja yllättäen äiti ei olekaan Ronille vihainen. Äiti on ylpeä poikansa rohkeudesta ja lupaa ostaa tällä ihan oma hameen, jottei tarvitse kulkea äidin liian isoissa mekoissa. Roni tuntee itsensä maailman onnellisimmaksi pojaksi.



Toivolan kuvakirja on siis aiheensa puolesta erittäin ajankohtainen teos, jossa kirjailija ravistelee käsityksiä siitä, mikä on oikeaa ja sopivaa käytöstä kullekin sukupuolelle. Aivan uusi tämä kirjaidea ei ole, sillä hieman samaa aihetta on käsitelty muun muassa David Walliamsin lastenromaanissa Poika ja Mekko (Tammi 2015), Julius ja merenneito (S&S 2020) sekä Anneli Kannon Paavi Virtanen ja tyttöjen tavarat (Karisto). Tällaisille kirjoille on kuitenkin tilausta, sillä on todella tärkeää, että jokainen lapsi voisi olla juuri sellainen kuin haluaa ja saisi tehdä niitä asioita kuin haluaa. On kamalaa, jos lapsi joutuu pelkäämään, että edes omat vanhemmat eivät ymmärrä tai hyväksy häntä. 

Poika ja hame -kirja on pääosin erittäin hieno ja intensiivinen kirja, jota kaikki kolme lastani kuuntelivat hiiren hiljaa. Välillä kuitenkin tuli tunne, että Toivolan kirja ehkä perustuu osin vanhentuneisiinkin mielikuviin lasten (koulu)maailmasta. Ainakin niissä kouluissa, joissa minä olen työskennellyt ovat tytöt ja pojat voineet hyvin kulkea yhdessä kouluun ja leikkiä yhdessä. Ehkä siis tämä sivujuonne, jossa Pinja ei voinut koulussa tunnustaa olevansa Ronin kaveri oli hieman turha. Sen lisäksi minua häiritsi, etteivät koulun aikuiset puuttuneet siihen, miten Juuso kiusasi Ronia ja suorastaan lähti jahtaamaan tätä. Todellisuudessa kukaan opettaja ei tuossa tilanteessa ryntäisi soittamaan kiusatun lapsen äitiä paikalle vaan menisi väliin, eikä jättäisi kiusattua lasta selviämään yksin. Näitä pieniä yksityiskohtia lukuunottamatta Poika ja hame on hieno esikoiskirja, jossa aivan loistavaa on erityisesti Obelen tekemä kuvitus. Tärkeät asiat kuten hulmuava punainen hame ja keskeiset ihmiset on väritetty vahvoin värein. Näin Roni ja hänen punainen hameensa todella tuntuvat olevan mystisen taikapiirin ympäröimiä, lentäviä, rohkeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.