Kauhukirjoja halloweeniin lapsille ja nuorille

Olemme puhuneet tällä viikolla oppilaiden kanssa pyhäinpäivästä, kekristä, samhainista sekä Dia de los Muertos:ta. Oppilaita selvästi viehättää amerikkalaistyylinen halloween, koska silloin saa pukeutua hassusti, ripustaa värikkäitä koristeita ja kokea hyvänlaatuista jännitystä kummitusjuuttujen kautta. Jännitys ja pikkuripaus kauhua sopivasti annosteltuina ovatkin ihan hauskoja juttuja, joita monet oppilaistani toivovat myös lukemiensa kirjojen sisältävän.Barbara Cantinin kirjoittama ja kuvittama (suom. Katariina Heilala) lastenromaani Mortina - Kuoliaaksi naurattava juttu (Tammi 2019, saatu kustantajalta) on juuri tällainen sopivasti kauhuelementtejä sisältävä kirja, joka sopii hyvin noin 1. - 3.-luokkalaisille lukijoille. Kirja kertoo Mortina-nimisestä zombitytöstä, joka tykkää elämästään vanhassa kartanossa Tuoni-tätinsä ja Kaiho-koiransa kanssa. Häntä kuitenkin harmittaa, että täti on ehdottomasti kieltänyt häntä menemästä tutustumaan läheisen kylän ihmislapsiin. Täti on näet varma, että jos ihmiset saavat tietää heidän olemassaolostaan, heidät karkotetaan Villa Tuonelasta. Eiväthän ihmiset siedä kummituksia tai zombeja!

Zombilapsetkin kaipaavat ystäviä! Mortina - Kuoliaaksi naurattava juttu on aivan ihastuttava kirja, jonka kuvituksestakin pidän kovasti.

Mortina kuitenkin kaikkien lasten tavoin ikävöi ystäviä ja yrittää jopa naamioitua ihmiseksi päästäkseen mukaan heidän leikkeihinsä. Täti kuitenkin pistää stopin moiselle suunnitelmalle. Sitten koittaa halloween, ja Mortina tajuaa tilaisuutensa tulleen! Muiden, kauhuotuksiksi naamioituneiden lasten keskellä hän ei pistäisi lainkaan silmään ja voisi mennä muiden mukana karkkikierrokselle.Mortina siis hämää tätiään ja livahtaa tältä salaa kylään. Kaikki sujuukin hyvin siihen saakka, kun lapset alkavat esitellä hahmojensa kauhistuttavia ominaisuuksia toisilleen ja Mortina on tuudittautunut liiaksi turvallisuudentunteeseen ja iloitsee uusista ystävistään. Hän menee ja irroittaa päänsä muiden nähden! Tästä seuraa piiiiiitkä hiljaisuus, joka päättyy huutoon. Nimittäin pienen Jimi-pojan ilohuutoon: "Mutta sehän on ihan maailmankaikkeuden HYPERSUPERMAHTAVIN juttu! Olet ihan oikea zombi!!!" Ja niin zombityttö-Mortina saa kuin saakin ystäviä, ja ennen pitkään tätikin tottuu heidän vierailuihinsa Villa Tuonelassa. Parasta on, että ihmiskaverit lupaavat pitää Mortinan ja hänen perheensä olemassaolon visusti salaisuuten. Lupaathan sinäkin?Toinen kevyt "kauhukirja" on Paula Norosen kirjoittamat Yökoulu-kirjat, joihin kuvituksen on tehnyt Kati Närhi. Sarjasta on ilmestynyt myös hyytävä Yökoulun pieni kauhukäsikirja (Tammi 2019, saatu kustantajalta), joka nimensä mukaan kertoo, millainen on kummituksia, zombeja, ihmissusia ja vampyyreja viliseä yökoulu eli koulu, jota kauhulapset käyvät yöaikaan. Kirjassa esitellään muun muassa yökoulun lukujärjestys, terveydenhoito, puhuvat pulpetit, koulun sääntöjä ja otteita henkilökunnan lähettämistä wilma-viesteistä (joista yhden rehtori oli tarkoittanut vaimolleen, mutta joka lähtikin koko koululle).Norosen huumori on pettämätöntä, ja naureskelin ääneen lukiessani kirjasta valikoituja kohtia perheelleni aamupalapöydässä. Tiesittekö esimerkiksi, että yökoulussa suosittuja välituntileikkejä ovat muun muassa Kymmenen sormea laudallaKuka pelkaa tavallista ihmistä? ja Chililailua, jossa oppilaat maistelevat maailman tulisimpia chileja ringissä. Entä olitteko kuulleet, että yökoulun keittäjä Ilkka Rönkkönen on ainoa elävä ihminen koko yökoulussa? Hänet löydettiin viemäristä, jonne hän oli tipahtanut. Aivan paras oli kuitenkin kohta, jossa esiteltiin Yökoulun ennätyksiä, joista yksi on Yökoulun sitkein home. Tuo Tähtisädesieni oli asunut yökoulussa viisikymmentä vuotta, eikä luovuttanut edes peruskorjauksen ajaksi. Se piiloutui opettajanhuoneen kahvipannuun ja palasi remontin jälkeen koulun seinän rakenteisiin...

Testaa, oletko muuntuja! Tämän käsikirjan alussa on muutama kiva teisti, joiden avulla voit esimerkiksi varmistaa, sopisitko itse yökouluun.

Kollegani on lukenut Yökoulun pieni kauhukäsikirja -kirjaa näin halloweenin alla omassa kolmosluokassaan, ja oppilaat ovat kuulemma tykänneet siitä kovasti. Itsekin ihastuin tähän kirjaan ja ajattelin, että voisin ensi vuonna lukea tämän omille oppilailleni ja järjestää sitten halloweenin aikaan kirjan koulua mukailevat kauhukoulupäivän omassa luokassani.

Naulakkoina toimivat käärmeet, jotka rehtori on pelastanut työttömyydeltä.

Muita lapsille ja nuorille sopivia kauhukirja:


Osallistuin Yökoulu ja Mortina -kirjoilla Yöpöydän kirjat -blogin Niinan järjestämään hyytävään Halloween-lukuhaasteeseen.

4 kommenttia:

 1. Suurin osa lapsista tykkää kauhukirjoista, joissa kauhu on esitetty ikätasoon sopivalla tavalla. Kuvitus on tärkeää myös kauhukirjoissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ja toisaalta aika monessa nuoremmille kirjoitetussa kauhukirjassa on mukana myös sopivasti huumoria.

   Poista
 2. Mortina ilmestyi ihan yllättäen. Näin kirjan ensimmäisen kerran muutama päivä sitten kevään uutuuskirjojen katalogissa jatko-osan kanssa. Ihastuin jo sen perusteella hahmoon ja varasin kirjan heti, kun se ilmestyi tietokantaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin tämän kirjan ilmestyminen oli täysi - mutta miellyttävä - yllätys. En tiennytkään, että sille on jatko-osakin tulossa. Oikein kiva!

   Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.