Puhelias Elias HARJOITUSPUSUJA

Puhelias Elias, harjoituspusuja (Tammi, 2015) on Essi Kummun kirjoittama ja Marika Maijalan kuvittama kirja alakoululaisesta Eliaksesta, ja jatkoa kirjalle Puhelias Elias. Elias on hieman pikkuvanha ja arvattavasti puhelias alakoululainen, joka asuu vuoroin äitinsä ja vuoroin isänsä kanssa. Elias pohtii tässä kirjassa rakkautta, tykkäämistä ja ensisuudelmia. Hän tuntee olonsa hämmentyneeksi tyttöjen seurassa ja juoksee kaappiin piiloon, kun pikkusiskon kaverit tulevat kylään juuri, kun Elias on tullut saunasta. Kummasti Eliasta on myös alkanut ujostuttaa, kun hän sattuu vastakkain Livia-tytön kanssa tai, kun siskon sirkusesityksessä joukko pitkäsäärisiä puputyttöjä kulkee hänen ohitseen...

Eliaksella on kaksi kotia ja kaksi välittävää ja ilmeisen rakastavaa vanhempaa, jotka osaavat vastata puheliaan poikansa pohdintoihin lempeästi ja viisaasti, mutta huumoriakaan unohtamatta.  Eliaksen vanhemmat ovat antaneet pojalleen lempinimen pappa, sillä toisinaan Elias pohtii maailman menoa aikuisen tavoin, ja on esimerkiksi pannut merkille, miten isä ja hänen naisystävänsä riitelevät jatkuvasti. - Isin rakkausasiat eivät oikein taida onnistua, Elias pohtii.

Elias on juuri niin hellyyttävän hämmentynyt isojen tunteiden ja tykkäämisasioiden kanssa, kun lapsuuteen vielä kuuluukin. Toisaalta tytöt herättävät hänessä kummallisia tunteita ja kiinnostusta, toisaalta pussaamisasiat vielä vähän ällöttävät Eliasta. Eliaksen äiti kertoo pojalleen, miten rakkasuasioita harjoitellaan läpi elämän, eivätkä aikuisetkaan aina niissä onnistu, vaikka jo osaavatkin pussata Isä lähestyy asioita suoraviivaisemmin, ja kiusoittelee poikaansa; Odotas vaan, joskus sinä vielä haluat pusuja tytöiltä, jotka puolestaan haluavat pussata sinua. Onneksi Eliaksella on Pärnussa asuva paras ystävä, Priit, jolle Elias voi kirjoittaa kaikesta, mikä mieltä painaa ja kummastuttaa.

Maijalan suloinen ja jotenkin lapsekas kuvitus sopii mainiosti yhteen Kummun tekstin kanssa.

Puhelias Elias, harjoituspusuja on hellyttävä kirja pienen pojan maailmasta, johon mahtuu paljon ajatuksia herättäviä, suuria asioita.Kirjassa ihastumista ja rakkautta lähestytään lapsen näkökulmasta, mutta tuodaan esiin sekä ihastumisen ihanuus että sen vaikeudet. Kirjasta välittyy viesti, että rakkautta on niin monenlaista; Rakkaus on harjoituspusuja ja oikeita suudelmia. Se on ystävyyttä, jota julistetaan BFF-rannekkeilla. Rakkautta on myös äidin uusi ystävätär, joka saa äidin nauramaan ja kampaamaan tukkansa auki. Rakkautta on isän taito laittaa lasten huolet aikuisten rakkasuasioiden edelle. Rakkautta on, kun joku kutsuu sinua hellittelynimellä - vaikka se olisikin niinkin ärsyttävä nimi kuin pappa.

Puhelias Elias, harjoituspusuja on kirja, jonka minä näkisin sopivan pienemmille alakoululaisille. Sen fontti on melko pientä ja tiheää, eli siksi se ei välttämättä sovi vasta lukemaan oppineen lapsen itsensä lukemaksi, mutta on mitä mainioin kirja vanhemman ja lapsen yhteiseksi ääneenlukukirjaksi.

Oletteko te lukeneet Puhelias Elias -kirjoja? Mitä olette pitäneet ja miten lapsiraati on kirjaan suhtautunut?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.