Kirja tytöille: Tyttö sinä olet...

Jenni Pääskysaari on kirjoittanut kirjan Tyttö sinä olet... (Otava, 2015) voimakirjaksi kaikille tytöille. Kirja koostuu useista luvuista, joiden otsikot täydentävät lauseen "Tyttö sinä olet...". Pääskysaaren oman tekstin lisäksi kirjassa on tunnettujen naisten kertomuksia ja haastatteluja. Kirjan kuvituksen, eli söpöt pallopäiset tyttöhahmot, on piirtänyt Nana Sjöblom.



Meni aika pitkään ennen, kun sain tartuttua tähän kevään ehkä hypetetyimpään lasten/nuortenkirjaan. Minulla oli aikamoisia ennakkoluuloja tätä kirjaa kohtaan ja ajattelin, että ei se kuitenkaan ole niin hyvä, kuin kohistaan. Mietin, että ehkä kirjaa on onnistuttu vain markkinoimaan hyvin, ja se on saanut huomiota, koska sen on kirjoittanut kaunis ja sanavalmis julkkis. Päätin kuitenkin, että kohtuuden nimissä minun on luettava tämä kirja ennen, kun voin sanoa siitä mielipiteeni.

Koitin lukiessani pitää mielessäni, että kirja on tarkoitettu noin 10 - 17-vuotiaille tytöille, eli minä en enää taida olla sen kohderyhmää... Mietin myös, mitä murrosikäinen minä oli ajatellut kirjasta, olisinko innostunut siitä, olisinko imenyt Pääskysaaren sanat itseeni ja olisinko kenties kantanut tätä mukanani voimakirjana kuten Pääskysaari kirjoittamassaan esipuheessa tyttöjen toivoo tekevän. Voin rehellisesti sanoa, että olisin varmasti innostunut osasta kirjan tekstiä, osalle olisin luultavasti (silloinkin) hieman tuhahdellut. Minä olisin esimerkiksi teininä kurtistellut kulmiani kauniille kirjailijalle, joka kirjoittaa, että tyttöjen pitää unohtaa itsensä ulkopuolelta tulevat odotukset ja että heidän tulisi pitää itseään kauniina ja itsevarmana. En usko, että yksi pieni kirja olisi onnistunut karkoittamaan teiniaikaista epävarmuuttani... Tuollaista tekstiä olivat silloin nuortenlehdet pullollaan.

Huolimatta näistä muutamasta kohdasta, joiden aikana mietin, uppoaako tämä teksti todella nuoriin, pidin lukemastani. On oikeasti hienoa, että tytöille kirjoitetaan kirja, jonka tarkoitus on osoittaa heille, kuinka ainutlaatuisia, hyviä ja sopivia jokainen on omana itsenään. Jokaisella tytöllä (ja tietysti myös pojalla) on oikeus olla oma itsensä, oikeus olla koskematon ja vapaa. Erityisen tärkeinä pidin lukuja, joissa korostettiin, miten tärkeää on olla empaattinen, kiltti, oikeudenmukainen ja tasavertainen. Pääskysaari myös rohkaisee tyttöjä olemaan luovia, tekijöitä ja unelmoijia. On oikein tavoitella unelmia, mutta niiden eteen pitää tehdä myös töitä eikä muita ihmisiä saa loukata niitä tavoitellessaan. Mahtavaa, että nuorille kerrotaan, että he voivat saavuttaa vaikka mitä, mutta onnistumisen eteen pitää tehdä töitä ja kokeiluja, jotka joskus voivat myös mennä mönkään.

Pääskysaari osaa kirjoittaa sanottavansa selkeästi, napakasti ja vakuuttavasti. Hän perustelee sanottavansa ja antaa selkeitä esimerkkejä. Myös kirjan haastattelut ja kertomukset on valittu hyvin ja ne tukevat Pääskysaaren kirjoituksia. Ehkä tämä ei kuitenkaan ole vuoden ykkösnuortenkirja, mutta tarpeellinen ja hieno kirja kuitenkin. Jos minulla olisi tyttäriä, ostaisin heille tämän pienen kirjan, jossa on sisällä suuria asioita.

Kirjan ovat lukeneet ja esitelleet muun muassa Omppu, Krista ja Kirsi.

4 kommenttia:

  1. Minä ihastuin tähän täysillä. Nuorena olisin ehkä suhtautunut kirjaan kriittisemmin, mutta nyt minulle tuli tästä tosi, tosi hyvä olo. Niin hyvä, että ehkä ostan tämän itselleni ja tosiaan, kannan voimakirjana mukanani. <3 Ihana Jenni! (huomasin muuten että sinulla on luettavien pinossa Tatu Kokon kirja. Minäkin luen sen seuraavana. :) )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikuisena osaa ehkä olla lempeämpi myös tällaisille neuvoille ja ymmärtää sen hyvän tarkoituksen niiden sanojen takana, vaikka ei kaikesta olisikaan samaa mieltä. Toivon, että tytöt ja naiset poimisivat tästä kirjasta ajatuksen itsensä ja muiden kunnioittamisesta. :) Kokon kirja tosiaan odottelee lukupinossani sopivaa lukuhetkeä. Toivottavasti ehdin tarttua siihen viikonloppuna tai alkuviikosta!

      Poista
  2. Tästä onkin näkynyt paljon juttua somessa. Pitääpä katsella, jos löytyisi kirjastosta. Varsin mieleniintoinen teos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tämä on ollut vahvasti esillä somessa ja muuallakin mediassa. Kyllä tämä oli lukemisen arvoinen kirja. :)

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.