Kivaa tekemistä sadepäiviin

Tämä kesä on ollut säiden puolesta aika huono. Tuuli on ollut jatkuvasti hiuksiarepivää, ja sadettakin on ainakin oman tuntumani mukaan piisannut ihan tarpeeksi. Nyt taivaalta tulee taas vettä sen verran, että terassikukkaparkani ovat jo hukkumisen partaalla, ja pyörälenkkikin piti tänään tehdä sadekamat päällä. Välillä tuntuu, että joudun oikein keksimällä keksimään sadepäiviksi tekemistä, kun legoilla, autoilla ja junaradalla on leikitty jo monta päivää putkeen. Mukavaa puuhailua on tietysti maalaaminen ja muovaileminen, mutta toisinaan yksivuotias roikkuu helmoissani niin sitkeästi, että kolmevuotiaan taiteilujen organisoiminen tuntuu hieman haastavalta.

Niihin hetkiin, kun kaipaamme kaikki keskittymistävaativaa tekemistä, mutta jonka tekeminen onnsituu suht hyvin ilman aktiivisen aikuisen jatkuvaa läsnäoloa, sopivat mainiosti erilaiset värityskirjat. Olen yrittänyt tarjota esikoiselle värityskirjoja väritettäväksi jo moneen otteeseen, mutta ilmeisesti minun lapsuudesta mummolan laatikon pohjalle pyörimään jääneet värityskirjat eivät ole tuntuneet lapsesta kovin kiehtovilta, sillä hän kiinnostui värityskirjoista vasta, kun tarpeeksi helppo yksilö sattui kohdalle.Tactic Publishing lähetti meille arvosteltavaksi puuhapaketin, jossa oli sopivan simppeli värityskirja, josta kolmevuotiaskin innostui. Ensimmäinen värityskirjani (2014) on täynnä helppoja ja selkeitä värityskuvia, joita värittäessää esikoisemmekin näytti käsittävän, mitä "viivojen sisällä pysyminen" oikeasti tarkoittaa. Paketissa oli mukana myös hieman haastavampia kuvia sisältävä Ahkerat ammattailaiset värityskirja (2014), jota kylässä ollut nelivuotias, tarkkasilmäinen ja hienomotorisesti varsin kehittynyt esikoisemme tyttökaveri väritteli.


Minullekin löytyi paketista oma Kukkia-värityskirja (2015), jota olen väritellyt, kun kaipaan sellaista zen-mielentilaa, jossa ei tarvitse ajatella värisävyjä kummempia ajatuksia. Osa kuvista tässä nuorille ja aikuisille tarkoitetussa värityskirjassa on varsin yksinkertaisia, ja toiset kuvat ovat puolestaan melko monimutkaisia.Vajaa kolme ja puolivuotias esikoisemme on jo pitkään tykännyt tarroista (tämä taitaa olla lapsiperheissä aika yleistä) ja niiden liimaamisesta tarravihkoon. Uuden ulottuvuuden tämä tarrafanitus sai, kun poika sai syntymäpäivälahjaksi kaksi tarrakirjaa, jotka ovatkin tarrasatukirjoja: Disney - pixar Autot Lue & Väritä (Egmont Kustannus Oy Ab/ Kirjalito, 2014,suom. Vesa Korpela) ja Miinan ja Manun tarrakirja Syntymäpäivät (Satukustannus, 2013, teksti ja kuvat TEUTORI). Autot-tarrakirjassa on lisäksi myös väritystehtäviä.Lapsi innostui niistä valtavasti ja malttoi vain vaivoin odottaa, että luin ohjeita ja kerroin, mikä tarra tulee mihinkin. Näissä kahdessa ensimmäisessa tarrakirjassa tarrat ovatkin hieman vinksin vonksin ja heikun keikun, mutta uudemmissa tarrakirjoissa poika on jo selväsi harjaantunut ja kehittynyt tarrojen liimaamisessa. Hän myös alkaa itse hahmottaa tarrojen muodosta, mihin mikäkin tarra voisi kirjassa kuulua.

Mökille ostimme hänelle sadepäivien ajanvietteeksi tarrapuuhakirjan Rakennustyömaa (Tactic Publishing, 2013), jossa on myös väritys- ja muita tehtäviä. Tarrat hän liimasi pikavauhtia paikoilleen, mutta osa tehtävistä on vielä kolmevuotiaalle hieman haastavia. Kirja odottaakin mökillä, että poika hieman kasvaa (ja sitä seuraavaa sadepäivää...).

Tämän kesän ehdotan tarrakirjahitti on kuitenkin ollut Tacticin paketissa tullut Tarrakivaa Taloni -tarrakirja (2014, teksti ja kuvat: Jenny Bowers, suom. Kirsi Sinko), jossa jokaisella aukeamalla on jokin talon huone, johon lapsi saa itse liimata tarroja, jotka ovat kyseisen huoneen tavaroita. Jokaisella aukeamalla on muutaman virkkeen verran ohjeita ja/tai johdattelevia kysymyksiä, jotka antavat vinkkiä, minkä tarran voisi laittaa mihin paikkaan. Silti lapsella on todella vapaat kädet päättää, mihin hän haluaa tavarat asetella, ja esimerkiksi meillä esikoinen nauraa kihersi asetellessaan muffinseja wc:n allaskaappiin ja päärynän lääkekaappiin. Ja mikä parasta, huoneissa on myös luukkuja, eli esimerkiksi jääkaapin ovi aukeaa oikeasti. Kirjassa on valtavasti tarroja, ja olemmekin täyttäneet kirjaa hiljalleen pitkin kesää. Nyt kirja vaan alkaa olla täysi ja tarrat käytetty, mikä aiheutti hieman harmitusta esikoisessa. Minä itse pidän Bowersin kuvitustyylistä, joka on tyylittelevä ja värikäs.Tacticin paketissa oli mukana myös Muumien Kynäharjoituksia Kurvaillen ja kaarrellen -harjoituskirja, jonka sivut voi pyyhkiä. Harmillisesti kirjassa ei ole mukana kynää, mutta kokeilimme kuitenkin kotoa löytyneellä tussilla. Arvelin etukäteen, että tehtävät, joissa kynällä piirretään erilaisten viivojen ja muotojen päälle, ovat vielä haastavia esikoisellemme, joka vasta harjoittelee kynäotetta ja muotojen piirtämistä ylipäänsä (piirtäminen ei ole hänen lempipuuhaansa). Tehtäväkirja olikin vielä liian vaikea, mutta se jää odottelemaan, että poika vähän kasvaa.


Kertokaahan ihanat lukijat, miten teillä kulutetaan aikaa sadepäivinä? Entä tykätäänkö teillä tarra-, väritys- tai puuhakirjoista?

6 kommenttia:

 1. Noihin aikuisten värityskirjoihin (joita on alkanut näkyä jo ihan r-kioskilla jollen väärin muista) on pakko todeta, että aiemmin viikolla kirjakaupassa käydessäni huomasin miten upeita värikynälajitelmia oli laitettu tyrkylle värityskirjojen viereen. Nerokas kikka, joka lähes tepsi minuun. Melkein ostin värityskirjan jotta olisin saanut sen värikynälaatikon... vielä vastustin kiusausta, kun en ole sitten lapsuusvuosien väritellyt, mutta kukapa tietää... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, aika hyvä kikka tosiaan. Muistan, että lapsuudessa itse ihailin niitä kalliimpia, metallisia värikynälaatikoita, joissa oli useampi kymmentä erilaista väriä. Sitten, kun ansaitsin jo omaa rahaa, ostinkin itselleni tuollaiset paremmat värikynät. Nuo kuvassa näkyvät olen onnistunut säästämään omasta lapsuudestani 80-luvun lopusta tai 90-luvun alusta (ai miten niin olen hamsteri?). :)

   Poista
 2. Itse rakastin värityskirjoja pienenä mutta lapsemme eivät ole niistä koskaan oikein innostuneet. Vaikka heillä on värityskirjoja, he pyytävät yleensä joitain tiettyjä värityskuvia netistä, joita sitten printtailen. Sateinen kesä on laittanut kokoamaan enemmän palapelejä ja pelaamaan lautapelejä ja tekemään retkiä mm. museoihin. Lastenleffojakin on tullut katsottua porukalla. Toisaalta esim. maauimaloissa voi joskus olla kivointa juuri sateella. Altaiden lämmitetty vesi tuntuu entistä lämpimämmältä sadesäällä eikä ruuhkaa tarvitse pelätä. Sadesää inspiroikin hassusti meidän perhettä usein uintiretkeilyyn (kunhan ukkosta ei ole ilmassa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei esikoinen ole vielä keksinyt tuota tietyn värityskuvan pyytämistä. Jotain autokuvia olemme muuten vaan printtailleen ja hän on sitten sepittänyt kuvista "satuja". Meilläkin on pelattu aika paljon palapelejä, kun esikoinen alkaa vihdoin olla siinä iässä. että osaa niitä jo koota. Harmi vaan, että kuopus usein torpedoi kaikki pelailuyritykset. Museot ovat kyllä hyviä. Koitamme tänä kesänä vielä ehtiä sinne "Satumaan sankarit" näyttelyyn. Maauimaloita täällä meillä päin ei harmi kyllä ole. :(

   Poista
 3. Minusta on aivan mahtavaa, että on tullut näitä aikuisten värityskirjoja, vaikka kuva-aiheet niissä tosiaankin ovat edelleen yleenä hieman naivistisia, vain yksityiskohtaisempia. Pitäisi tilata Amazonista pari kiinnostavaa teosta väriteltäväksi. Toisessa oli kissoja ja toisessa pöllöjä. Kun siskonjen lapset (nyt jo 18-12v) olivat pieniä, värittelin heidän kanssaan niin Hello Kittyjä, maatilan eläimiä kuin dinosauruksia. Ostin jopa oman värityskirjan (kun oli vain lasten mallisia) noihin aikoihin, jota sitten väriteltiin yhdessä. Taitaa vieläkin olla tallessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ollut ollenkaan perehtynyt noihin aikuisten värityskirjoihin - enkä kauheasti väritellyt lastenkaan kirjoja. Kokeiltuani tuon mainitsemani kirjan värittämistä, huomasin, että se on kyllä hyvä tapa rentoutua. Kutominen tms. ei toimi minulla, sillä siinä minun pitää liikaa keskittyä silmukkojen määrään. Värittäminen vapauttaa ajatukset. Jos et heti ehdi tilata noita haluamiasi kirjoja, voithan koittaa aloittaa kaivamalla esiin tuon vanhan kirjasi. :)

   Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.