Myös koululuokissa on kokemukseni mukaan oppilaita, jotka mieluummin tarttuvat tietokirjaan kuin lasten tai nuorten romaaniin tai kuvakirjaan. Oma toiveeni onkin, että lapsille tarjottaisiin koulussa (ja päiväkodissa sekä kotonakin) mahdollisuuksia tutustua erilaiseen kirjallisuuteen ja etsiä itseään kiinnostavaa luettavaa.
Oman poikamme suosikkitietokirjoja tällä hetkellä ovat junakirja, yhteiskunnan historiaa kulkuneuvojen kautta käsittelevä tietokirja (niiden kulkuneuvojen takia tietenkin!), dinosauruskirja sekä erilaiset eläintietokirjat. Tuon juna- ja kulkuneuvokirjan toivon ehtiväni esitellä myöhemmin syksyllä, mutta nyt haluan vinkata kahdesta kivasta - joskin keskenään todella erilaisesta - eläintietokirjasta.
Asgeir Helgestadin kirjoittama tietokirja Metsän eläimiä (Karisto Oy 2015, 7.painos*, arvostelukappale) on hyvin perinteinen eläintietokirja, jossa hienot valokuvat elävöittävät noin sivun mittaisia tekstejä. Kuvat ovat ilmeisesti Helgestadin itsensä ottamia, ja kirjan suomennoksen on tehnyt Tuula Syvänperä.
Metsän eläimiä -kirjassa kerrotaan aluksi lyhyesti, mikä on ikimetsä ja mikä puolestaan ihmisen käsittelemä metsä. Tämän jälkeen kirja esittelee reilut parikymmentä eri eläintä, joista osa on metsälammen asukkaita. Pääosassa ovat kuitenkin metsän nisäkkäät. Jokaista eläintä kohden on noin sivun verran tekstiä, jossa kerrotaan eläimen tuntomerkeistä, ravinnosta, talvehtimisestä, pesimisestä ja muista vastaavista asioista. Teksti on faktapainotteista, mutta kuitenkin rentoa ja miellyttävää lukea. Sivulta löytyy myös eläintietokiroille tyypillinen faktalaatikko, josta tärkeimmät tiedot voi lukea nopeasti. Tämän kirja on hyvä perusteos, jonka avulla alakouluikäinen lapsi voi tutustua luonnonvaraiseen eläimistöömme. Kotona olemme selailleet kirjaa ja pääosin tutkineet sen kuvia, sillä tekstiä on leikki-ikäiselle vielä liikaa.
Asgeir Helgestad: Metsän eläimiä (Karisto 2015) |
Asgeir Helgestad: Metsän eläimiä (Karisto 2015) |
Vau! Tiesitkö tämän? Ihmeelliset eläimet (Tactiv Publishing 2014) onkin sitten vähemmän perinteinen eläintietokirja. Siinä kerrotaan maapallon eri eläimistä vähemmän tunnettuja faktoja. Tietoiskumaiset tekstit on kirjoitettu erilaisilla ja kokoisilla fonteilla, ja osa niistä kiertelee ja kaartelee kuvien lomassa. Jokainen sivu on siis omannäköisensä, ja kirjan visuaalinen ilme onkin mielestäni hauska ja leikkisä. Kirjan tekijäkaarti on aika mittava: Tekstin on kirjoittanut Emma Dods, sen on suomentanut Anu Karvinen, ulkoasusta on vastannut Amy McSimpson, kuvituksen on tehnyt Marc Aspinall, mutta kannen on tehnyt Mike Davis. Asiantuntijana kirjassa on ollut John Woodward.
Tactic Publishing: Vau! Tiesitkö tämän? Ihmeelliset eläimet |
Tätä kirjaa olemme tutkineet paljon esikoisemme kanssa, vaikka hän ei vielä ymmärräkään esimerkiksi kaikkia lukuja, joita kirjassa kerrotaan (Tiesitko esimerkiksi, että yksi 30 miljoonasta hummerista on keltainen?). Kirjassa on kuitenkin paljon sellaista asiaa, jonka hän jo ymmärtää, ja esimerkiksi tieto siitä, että jotkin kissat ovat oikeakäpäläisiä ja toiset puolestaan vasenkäpäläisiä, on jäänyt hyvin hänen mieleensä. Hän onkin jo useaan kertaan pohtinut, kummallakohan käpälällä meidän kissamme ensin kurittaa leluhiirtään.
Loistavia ja lukijaa kiinnostavia yksityiskohtia ovat myös erilaiset katkoviivat ja eläinten osat, jotka jatkuvat aukeamalta toiselle. Niitä on hauska seurata sivulta toiselle, ja arvuutella, mistä eläimestä kulloinkin on kyse. Tämä kirja kiinnostaa varmasti kaikkia lapsia - ja miksei aikuisiakin -, jotka ovat kiinnostuneita triviatiedosta!
Tactic Publishing: Vau! Tiesitkö tämän? Ihmeelliset eläimet |
Miten on, luetaanko teillä tietokirjoja? Mitkä ovat teidän suosikkinne?
*Kirjan alkuteos on norjalainen Dyr i skogen, ja sen on suunnitellut Camilla Foss
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.