Supersankarit, taistelijat, ninjat, ritarit - nämä kaikki ovat kovin suosittuja ja vahvasti läsnä nelivuotiaan esikoisemme leikeissä. Ei hän oikeastaan vielä osaa tehdä eroa ritarin, ninjan tai supersankarin välillä, mutta leikkii niitä siitä huolimatta. Tämä vaihe alkoi selvästi tuossa maaliskuussa, kun leikki-ikäisemme siirtyi päiväkodissa isompien lasten ryhmään. Yhtäkkiä hänen puheessaan alkoivat vilistä Ninjagot ja Batman, pahikset ja taistelut. Leikkeihin kuuluu paljon "tsuuh" ja "pang" -ääniä, hyppimistä sekä huitomista.
Tällaiset leikit taitavat olla aika yleisiä kyseisen ikäryhmän lapsille. Muistan hyvin yliopistoajoiltani sen varhaiskasvatuksen kurssin, jossa lastentarhanopettajien kouluttaja, dosentti Marjatta Kalliala luennoi meille siitä, miten pienet lapset tarvitsevat näitä sota- ja taisteluleikkejä. Niiden avulla lapset käsittelevät omia pelkojaan ja pelon tunteitaan turvallisella tavalla. Hän kertoi meille päiväkodista, jossa rauhanomaisen kasvatuksen nimissä kiellettiin kaikki leikkiaseet ja aseleikit. Nerokkaat pikkulapset olivat kuitenkin nakertaneet itselleen pistoolit näkkileivistä, sillä niin kova tarve heillä oli leikkiä niitä kiellettyjä aseleikkejä.
Minä itsekin vierastan ase- ja taisteluleikkejä, mutta koetan kyllä itse pitää Kallialan opetukset mielessäni, enkä ole sormi pystyssä kieltämässä oman lapsemme väliin riehakkaitakin taisteluharjoituksia. Olemme tietysti sopineet, että ketään (lue: erityisesti pikkusisarusta) ei näissä leikeissä saa satuttaa, enkä ole ostanut leikkiaseita kotiin. Hellyin kuitenkin, kun lapsi itse bongasi Tactiin kuvastosta kaksi pahvikantista supersankarikirjaa ja kysyi, josko voisimme lukea niitä kotona. Pyysin kirjoista Tacticilta arvostelukappaleet, ja ne tulivat postissa jokin aikaa sitten. Teräsmies tulee apuun! ja Batman on urhea! ovat Donald Lemken ja Ethen Beaversin yhdessä tekemät pahvikantiset kuvakirjat, jotka on suomeksi kääntänyt Vesa Korpela. Suomessa kustantaja on siis Tactic Publishing (2015), mutta sekä Batman että Teräsmies ovat yhdysvaltalaisen DC Comicsin hahmoja.
Kirjat ilahduttavan lapsentasoisesti kirjoitettuja, ja ne esittelevät kunkin supersankarin erikoisvoimia. Batmanin kohdalla korostetaan sitä, että edes yön pimeys ja siellä väijyvät pahikset eivät lepakkomiestä pelota. Hän voittaa hirviöt supervempeleidensä avulla ja tuo rauhan Gotham Cityyn. Batman-kirja loppuu Batmanille piirrettyyn puhekuplaan, jossa tämä kertoo, kuinka rohkea pieni lukija itsekin on. Tämä kohta saa meidän esikoisemme aina virnistelemään ylepeydestä. Teräsmiess-kirjasta voi puolestaan lukea, että Teräsmies on hieman erilainen supersankari kuin Batman, eli hänellä on ihan oikeita supervoimia. Teräsmies vaikuttaa kaikkivoivalta ja auttaa kaikkia avuntarvitsijoita ja pelastaa ihmisiä suurkatastrofeilta.
Teräsmies tulee apuun! ja Batman on urhea! eivät ole pitkiä kirjoja, ja ajattelin ensin, että ne voivat olla jopa hieman liian lapsellisia melko pitkiäkin tarinoita kuuntelemaan tottuneelle esikoisellemme. Epäilys oli turha, sillä hän innostui kirjoista valtavasti ja vaati heti monta uusintalukukertaa. Lukemisen jälkeen hän lähti piirtämään Batmaneita sekä tämän erikoisvarusteita ja ryhtyi ideoimaan Batman- aiheisia leikkejä. Kirjat sopivat siis oikein mainiosti kaikille pienille leikki-ikäisille, jotka itse kaipaavat luettavaksi lapsentasoisia ja sarjakuvamaisia supersankaritarinoita.
Blogissa esiteltyjä kirjoja kategorioittain
- Etusivu
- Kirjoja vauvoille, taaperoille ja pienille leikki-ikäisille
- kuvakirjat
- Helppolukuisia kirjoja
- Lasten tietokirjoja
- Lasten- ja nuortenromaanit
- Kirjoja aiheesta historia
- Harrastekirjat
- Runo- ja lorukirjat
- Kirjoja opetuksen tueksi & opetusideoita
- Ateljee-opetus
- Ammattikirjallisuutta
- Kasvatus-aiheisia kirjoja
- Puuhasteltavaa ja tehtäviä
Batman on minun suosikkini ! Oli jo lapsena, ja on edelleenkin :)
VastaaPoistaVarteenotettavaa taustatietoa kaikki tuo mitä kerrot dosentti Kallialan luennoista.
Olen useista lähteistä lukenut ja kuullut tuon että pikkupojat värkkäävät aseen
leivästä - en vaan pysty kuvittelemaan miten sen saa näkkileivästä aikaan :D
Minä jotenkin olen tykännyt enemmän Batmanin kaverista Robinista. Ehkä, koska hän on aina vähän altavastaajan asemassa..
PoistaHeh, minä taas näen sieluni silmin, miten innokkaat pikkukaverit nakertavat näkkileipään pari koloa sopiviin kohtiin ja pyssyntapainen on valmis!
Hih, itse asiassa Robin oli suosikkini kun olin teini-ikäinen :)
PoistaAi joo, nakerrustekniikallahan näkkäristä saa aseen !
Luulenpa, että moni teini-ikäinen tyttö tykästyy Robiniin. ;)
PoistaMeidän äitien on tosiaan hyvä pitää mielessä nuo opit. Tosin täällä isä on tiukemmalla linjalla, kaikki ois kiellettyä, jos en pääsis vaikuttaan.
VastaaPoistaOlen itsekin vähän ihastunut Lego Ninjagoon.
Hauskaa, että teillä sinä olet isää sallivampi. Minä en tiennyt mitään NInjagosta ennen, kun lapsi alkoi tehdä Ninjago-taisteluhyppyjä alas sohvankarmilta. Mitä korkeammalta, sen parempi hänestä! Ei kyllä tainnut tietää lapsi itsekään, kunnes Lego-kuvastosta sitten katsoimme. Pari jaksoi löytyi myös Ruudusta, mutta ne olivat loppujen lopuksi mielestäni vielä hieman liian rajuja nelivuotiaalle.
PoistaPyssy tulee vaikka etusormesta. Leikki on leikkiä, palvelee tarkoituksia ja isompia oppeja elämään. Annetaan lasten leikkiä! Lapset käsittelee leikin kautta elämäänsä, se on kehityksellisesti tärkeä asia ja itse asiassa lapsen oikeuksiin kuuluu leikki! On sinulla ollut kyllä melkoinen guru opettajana <3!
VastaaPoistaTosi kivan näköisiä kirjoja! Meillä kans 4-v. ja isompi leikkivät ninjagoa ja ritareita ja milloin mitäkin, hassun näköistä puuhaa seurata vierestä. Voi kun omassakin elämässä voisi tehdä aina jonkun mystisen spinjitsupyörteen ja selviäisi näin sen asettamista haasteista!
Mistä olet muuten saanut Tacticin esitteen? Voisin itsekin tsekata sen :)!
Kalliala opetti tosiaan lastentarhanopettajia, mutta pääsin onnekseni muutamalle hänen varhaiskasvatuksen kurssilleen. Todella mielenkiintoista!
PoistaNuo lasten mielikuvitusleikit ovat mahtavia. Ja jälleen kerran voi huomata tarinoiden mahdin mielikuvituksen ruokkijana. Meillä nimittäin Koirien Kalevalan lukeminen innoitti esikoista leikkimään Väinämöistä, joka lähtee sotimaan Susien Sariolaan ja juo sen jälkeen simavettä. <3 Ja juuri eilen metsäplänttiämme raivatessamme hän mietti, että nyt olisi kyllä kätevää, kun olisi Batmanin voimat ja Teräsmiehen superkuvyt. Voisi vaan laserkatseella tuhota kaikki rikkaruohot.
Laitoin TacTicille viestiä reilu vuosis sitten, jossa esittelin blogini. Sen jälkeen olen saanut kuvaston heiltä postitse. Kannattaa laittaa viestiä. :)
Kiitos vinkistä :)! Ehkäpä teen näin.
PoistaKuuntelin tänään 4-v. leikkejä huuli pyöreänä, niistä uhkui minä osaan -mentaliteetti, sopii ikään! Tunnistin myös Dahlimaisen alun leikeissä XDDD!!!
Ninjaaaa go go go!
Nämähän vaikuttavat todella hyviltä muokkauksilta uudelle kohderyhmälle.
VastaaPoistaTässä on tosiaan hoksattu uusi kasvava sarjakuvien ja supersankarien faniryhmä. :)
Poista