Niilo nikkaroi

Meillä on ollut koko kesän kirjastosta lainassa hauska lastenkirja, jolle on ilokseni ilmestynyt nyt myös jatkoa. Niilo nikkaroi (Karisto 2015) on iloinen kirja, jossa on paljon positiivista tekemisen meininkiä.Kirjan päähenkilö Niilo on päiväkoti-ikäinen (?) pikkupoika, joka on kova pelaamaan jalkapalloa. Niilon isä on hyvä maalivahti, mutta ei voi mitään Niilon hurjalle veivipotkulle. Kaksikon pelatessa lentelevät maalitolppina toimivat ämpärit ympäriinsä. Niinpä yhdessä todetaan, että tarvitaan kunnon jalkkismaali. Onneksi sekä isä että Niilo ovat käteviä käsistään, ja he päättävät nikkaroida kunnon maalin. Jalkkismaalin tekemiseen tarvitaan kunnon suunnitelma, sopiva määrä kakkoskakkosta, rullamitta, terävähampinen saha ja ruuveja. Äkkiäkös näiltä kavereilta syntyy valmista!

Aira Savisaari & Hannamari Ruohonen: Niilo nikkaroi (Karisto 2015)

Aira Savisaari & Hannamari Ruohonen: Niilo nikkaroi (Karisto 2015)

Äiti, vanha mimmiliigalainen, tulee ihailemaan uutta maalia, ja pian perhe pistää kunnon jalismatsin pystyyn. Seuraan liittyy myös naapurin Hilla. Välillä pelaajat huilivat jäätelöä syöden, ripustavat maaliin vielä verkon ja jatkavat vauhdikasta pelaamista. Minusta tämä vaikuttaa aivan täydelliseltä, perheen yhteiseltä kesäpäivältä!

Aira Savisaari & Hannamari Ruohonen: Niilo nikkaroi (Karisto 2015)

Aira Savisaari & Hannamari Ruohonen: Niilo nikkaroi (Karisto 2015)


Aira Savisaaren teksti on vauhdikasta ja lauseet napakoita. Joitakin sanoja on pai-no-tet-tu ja piiitkitetty, mikä kutsuu lukijaa leikittelemään äänenpainoilla. Kuvat kirjaan on piirtänyt Hannamari Ruohonen. Aluksi en ollut ollenkaan varma, pidänkö hänen kuvitustyylistään, mutta jo ensimmäisen lukukerran puolivälissä sain todeta, miten oivallisesti kuvat sopivat tekstiin. Nekin ovat hilpeitä ja hassutteleviä, oikein onnistuneita. Niilo nikkaroi on juuri sellainen mukava perhearkea kuvaava kirja, joista pidän. Ja kirjan aihepiiri sopii meille hyvin, sillä esikoinen pitää valtavasti nikkaroimisesta ja on juuri aloittanut futiskoulun. Hauskana lisänä kirjassa on tarkka ohje jalkkismaalin tekemiseen.

Kuten tuolla ylhäällä jo kirjoitin, Savisaari ja Ruohonen ovat tehneet kirjalle jatko-osan nimeltään Niilo leipoo (Karisto 2016). Saimme sen eilen, ja se on nyt jo luettu lasten kanssa läpi muutamaan kertaan. Tarkoitus on esitellä sekin kirja mahdollisimman pian, joten pysykäähän kuulolla!


2 kommenttia:

 1. Just tuommoiset nikkaroinnit ja leipomiset innostavat yhteiseen tekemiseen.
  Hienoa miten hyvin nikkaroiva futis-kirja sopi teille :)
  Hyvä kuvitus. Melkein luulin tuota yhtä tyttöä Peppi Pitkätossuksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin totta, että nämä kirjat kyllä antavat (toivottavasti) perheille yhteisiä puuhasteluideoita! Tykkään kovasti.

   Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.