Sammakko ja muukalainen

Kustannus-Mäkelä on julkaissut tänä syksynä uuden painoksen vuonna 1994 julkaistuista, Max Velthuijsin kirjoittamasta ja kuvittamasta Sammakko-sarjan kuvakirjasta Sammakko ja muukalainen (arvostelukappale, alkuteos Frog and the Stranger, Andersen Press Ltd., 1993). Kirjan aihe on tänäkin päivänä erittäin ajankohtainen. Se kertoo kiertolaisrotasta, joka muuttaa asumaan samaan metsään, jossa sammakko jo asuu. Rotan saapuminen ei jää muilta huomaamatta, eikä siihen suhtauduta lainkaan myötämielisesti. Ankka esimerkiksi tietää, että kaikki rotat ovat varkaita, ja possu kertoo, että rotta haisee ja on likainen. Sammakko on ainoa, joka ei heti kättelyssä suostu uskomaan muukalaisesta pahaa, vaan haluaa itse selvittää, millainen tyyppi rotta on.Kun sammakko kertoo muille, että hänen mielestään rotta vaikuttaa mukavalta kaverilta, varoittelevat toiset: "Pidä varasi. ... Lyön vetoa, että se syö kaiken ruokamme eikä viitsi tehdä kerrassaan mitään. ... Rotat ovat röyhkeitä ja laiskoja." Rotta on kuitenkin kaikkea muuta kuin laiska, se on taitava nikkaroija ja se osaa puhua kolmea kieltä. Muut eläimet käyttäytyvät kuitenkin avoimen vihamielisesti ja jopa rasistisesti muukalaisrottaa kohtaan. Possu käskee rottaa painumaan takaisin sinne, mistä se on tullut ja syyttää rottaa likaiseksi varkaaksi.

Max Velthuijs: Sammakko ja muukalainen (Kustannus-Mäkelä Oy 2016)

Sammakko, possu ja ankka lähtevät vierailulle viisaan jäniksen luo. Ankka ja possu vaativat kovin kiihdyksissään, että rotan on häivyttävä. Jänis, yrittää toppuutella vihaisia eläimiä ja sanoo, ettei rotta ole tehnyt mitään väärää. Ankka ja possu kiihtyvät koko ajan lisää, mutta Sammakko kuitenkin ystävystyy rotan kanssa. Sitähän toiset eläimet eivät sulata. Tilanne kärjistyy, kun possu ja ankka kieltävät sammakkoa seurustelemasta rotan kanssa, koska se on erilainen kuin me.

Max Velthuijs: Sammakko ja muukalainen (Kustannus-Mäkelä Oy 2016)

Metsässä tapahtuu kuitenkin jotain, mikä saa kaikki muuttamaan mielipiteensä rotan suhteen. Possu ja jänis joutuvat pinteeseen, josta rotta ne pelastaa. Ykskaks kaikki huomaavat, kuinka hauska ja näppärä kaveri rotta onkaan. Osoittamalla muille, miten hyödyllinen eläin hän on, ansaitsee rotta paikkansa aluksi niin vihamielisessä yhteisössä. Muut eläimet oppivat pian tuntemaan rotan ja kiintyvät siihen. Heille onkin kova järkytys, kun rotta ilmoittaa lähtevänsä jatkamaan matkaa toisiin maisemiin.

Max Velthuijs: Sammakko ja muukalainen (Kustannus-Mäkelä Oy 2016)

Lapselle Sammakko ja kuvakirja on varmasti ennenkaikkea kertomus ennakkoluuloista, niiden voittamisesta ja ystävystymisestä, mutta ainakin minä näin kirjassa selkeitä yhtymäkohtia meidän omaan yhteiskuntaamme. Eläinten ahdasmielisyys ja vihamielisyys sekä niistä kumpuavat kommentit kuvastavat hyvin niitä argumentteja, joita tänä päivänä valitettavasti kuulee huudeltavan, kun puhutaan pakolaisista. Max Velthuijs on luonut taitavasti kuvakirjan, joka näyttää, kuinka nurjamielisiä eläimet (eli me ihmiset) voimme vieraita kohtaa olla. Kuten tosielämässä myös kirjassa epäluulot kääntyvät pelottavan helposti vihaksi. Onneksi ennakkoluulot osoittautuvat vääriksi, ja muutkin eläimet sammakon lisäksi ymmärtävät, miten mainio tyyppi rotta on.

2 kommenttia:

 1. Siis aivan loistava positiivinen aivopesu !
  Siinähän se ihmisten yhteiskunta pienoiskoossa.
  Toivottavasti jotain ymmärrystä siirtyy aikuisillekin kun tuota tarinaa lukevat lapsilleen 💕
  Tuli mieleen eräs 5-vuotias pikkupoika joka muutama vuosi sitten oli lausahtanut
  ulkomaalaisista puhuttaessa: "Ne vie meidän naiset." Niinhän se "kotikasvatus" toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vaan olekin! Minäkin toivon, että tämä "aivopesee" ennen kaikkea aikuiset, sillä kuten kirjoitat, heidän asenteensa muokkaavat lasten asenteita. Ihan kamalaa tuo, mitä tuo 5-vuotias tokaisi! Minä olin todella ylpeä omasta 4,5-vuotiaastani, kun luimme tätä kirjaa. Hän nimittäin totesi kesken kirjan: "Tuo rottahan on ihan samanlainen kuin tuo possu ja nuo muutkin!"

   Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.