Kirja pienille futisfaneille: Zlatan on tähti - Futisjunnut 1

Jalkapallo on joukkuelaji, ja joukkueessa on voimaa. Aina ei suinkaan ole helppo muistaa, että liika sooloilu on pahasta ja kaveria pitäisi auttaa. Varsinkin pienet lapset tahtovat mielellään loistaa yksin kentällä, ja joutuvat opettelemaan, että tekemällä yhetistyötä joukkuekavereiden kanssa koko joukkue menstyy paremmin. Tämän saavat oppi myös alakouluikäiset Ali ja hänen kaverinsa kirjassa Zlatan on tähti (Otava 2017, suom. Sanna Manninen, alkuteos Hippo bokförlag 2014, arvostelukappale). Kirjan on kirjoittanut Lasse Anrell ja kuvittanut Anna-Karin Garhamn.Ali pelaa Hammarbyn jalkapalloseurassa, ja heidän joukkueeseensa on tullut uusi poika nimeltään Bruno. Ali, joka tarkkailee paljon ympäristönsä tapahtumia ja toisten käytöstä, panee merkille, että Brunon on aika vaikea sopeutua pelaamaan joukkueessa, eikä tämä osaa kohdella muita kovin nätisti. Bruno ei esimerkiksi haluaisi pelata tyttöjen kanssa, eikä siksi ilostu yhtään, kun kuulee, että hänen joukkueensa alkaa harjoitella yhdessä tyttöjoukkueen kanssa.

- Tytöt ovat paljon huonompia kuin pojat. Tyttöjen kanssa treenaaminen on tosi noloa, Bruno mumisee.


Lasse Anrell & Anna-Karin Garhamn: Zlatan on tähti - Futisjunnut 1

Ali puolestaan ilahtuu, kun pääsee pelaamaan parhaan kaverinsa Emman kanssa, sillä Emma on hyvä pelaaja, reilu ja kiva myös Brunolle, vaikka tämä onkin tyly Emmaa kohtaa. Joukkueiden valmentajat Hanna ja Niklas eivät tykkää kuunnella toisten morkkaamista, ja Niklas pitää Brunolle puhuttelun. Onko kuitenkaan lapsen oma vika, että hän käyttäytyy huonosti, kun tämän äidin mielestä pojan hulinointi on vaan cool, ja on valmentajan vika, jos ei tykkää pojan sanomisista?

Joukkue saa mahtavan tilaisuuden näyttää peli- ja yhteistyötaitonsa, kun se kutsutaan pelaamaan minimaaottelu norjalaista joukkuetta vastaan Friends Arenalle. Matsi pelataan sekajoukkueilla, ja kaikki ovat innoissaan. Ainoastaan Brunolla on paha mieli, sillä tämä ei saa yhtään peliaikaa, mikä tuntuu Alista kummalliselta. Hän miettii, ovatko valmentajat pahastuneet, kun Bruno aina temppuilee. Oikea syy on kuitenkin se, että Bruno satutti jalkansa - joko potkaistessaan kerran kiukuspäissään ovea tai sitten skeitillä temppuillessaan - eivätkä valkut halua, että jalka tulee vielä kipeämmäksi. Alin käy sääliksi Brunoa ja hän onnistuu ovelan huijauksen avulla saamaan tämän kentälle, koska hänen (Brunon) täytyy saada mahdollisuus pelta muutama minuutti tällä hienolla nurmella ison yleisön edessä.

Alin tempun ansiosta matsi päättyy hyvin ja Brunokin on todella iloinen. Hienon päivän kruunaa tieto, että itse Zlatan on kehunut joukkuetta! Ali jää kyllä kiinni huijauksestaan, mutta Hanna-valmentaja leppyy sillä, vaikka valmentajan huijaaminen on rumaa, oli se myös kivasti tehty. Erittäin kivasti. Sinä olit hyvä kaveri, Hanna sanoo. - Se on aina siistiä. Joukkuetoverit auttavat toisiaan, kuten tiedät.
Zlatan on tähti on ensimmäinen osa Futisjunnut-kirjasarjaa, joka on suunnattu pienemmille alakoululaisille. Kirja on ohut lastenromaani, ja siinä on paljon kuvia ja kohtalaisen iso teksti. Se sopiikin hyvin 1 - 3-luokkalaisille, jotka jo osaavat lukea teknisesti hyvin. Kokemukseni mukaan futis on suosittu laji alakoululaisten keskuudessa, joten kirja varmasti kiinnostaa monia lapsia. Ihan huippua on, että siinä ei ole leimattu futista vain poikien lajiksi. Paikoin kaveruus-teema tuli aika vahvasti läpi ja tuntui hieman osoittelevalta, mutta oikestaan en usko sen haittaavan lukukokemusta. Sen sijaan mietin, että suomalaisten lasten olisi luultavasti vielä helpompi samastua tarinaan, jos tapahtumat sijoittuisivat suomeen, joukkueiden nimet olisivat suomeksi ja fanitetut ammattipelaajat olisivat suomalaisia.
2 kommenttia:

  1. Samaa mieltä, tosi kiva kirja. Oikeasti helppolukuinen ja niin, että siinä on silti kunnollinen tarina. Ainakin meillä kirjastossa on monia "helppolukuisia", joissa on pitkästi toistasataa sivua, ja toisaalta myös niitä joissa on vähän sivuja mutta enemmänkin lauseita laitettu peräkkäin kuin mietitty sisältöä. Tässä ärsyttää ainoastaan suomennoksen nimi: miksi "Zlatan on tähti", kun Zlatan esiintyy ohimennen ja vieläpä niin että lapset eivät tapaa häntä?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan totta, että tässä kirjassa on hyvä tarina, joka on kirjoitettu napakasti ja kuitenkin niin, että kirja sopii eskari-ikäisistä vaikka vielä kolmasluokkalaisillekin. Tuo nimi on kyllä aika epäonnistunut juuri noista mainitsemistasi syistä. Lisäksi mieheni tuossa juuri huomautti, että Zlatan on pelaajana tunnettu siitä, että pitää itseään muita parempana ja laukoo sammakoita suustaan!

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.