Sunnuntaina 3.9. vietetään Kirja Suomi 2017 ja Suomen tietokirjailijat ry:n organisoimaa Lue tietokirjaa! -päivää, joka on osa vuoden 2017 Tietokirjaviikon ohjelmaa. Lisäksi Klassikkojen lumoissa -blogin Lukumato pisti pystyyn tietokirjanlukuhaasteen, jonka tarkoitus on parantaa tietokirjojen näkyvyyttä. Niinpä minäkin haluan esitellä teille erään hienon lasten tietokirjan, jonka lainasimme kirjastosta edellisellä kirjastoreissullamme.
Meillä luetaan aika paljon lasten tietokirjoja, sillä varsinkin vanhempi lapsemme on niistä kovasti kiinnostunut. Kirjastossa hän kävelee ensimmäisenä tietokirjapuolelle ja valitsee monta (iso) kirjaa, jotka käsittelevät usein kulkuneuvoja, avaruutta ja/tai eläimiä. Tietokirjat ovatkin siitä mahtavia, että ne kiinnostavat usein sellaisiakin lapsia, jotka eivät välttämättä muuten välitä kauheasti kirjoista tai lukemisesta. Kannustankin kaikkia etsimään käsiin kiinnostavia tietokirjoja ja lukemaan niitä yhdessä lasten kanssa!
Mutta nyt siihen kirjaan, eli kyseessä on Tom Jacksonin kirjoittama ja Rudolf Farkasin kuvittama tietokirja Mahtava dinosauruskirja (Tactic Publishing 2017, alkuteos Wldon Owen). Asiantuntija on ollut Dr. Dave Martill Portsmouthin yliopistosta. Suomentajan on Tommi Järvinen.
Sekä minä että mieheni olemme nyt lukeneet Mahtavaa dinosauruskirja lasten kanssa useampaan otteeseen. Ensimmäisellä lukukerralla kolmevuotias lapsemme kommentoi, että kuvat ovat pelottavia, mutta nyt hän sanoi niitä hienoiksi. Myös viisivuotias kehui kirjan kuvia, jotka ovat kuulemma hienot, koska ne on niin aidot. Mistä ne tiedemiehet on osannut niin oikeat tehdä?
Olen lasteni kanssa aivan samaa mieltä, että kirjan kuvat ovat todella hienoja. Esimerkiksi Ankylosauruksen paksut luulevyt todella näyttävät kuvissa paksuilta ja mahtavilta, kolmiulotteisilta. Huomasin kuitenkin, että osa kuvista on jotenkin sumeita joistain kohti, aivan kuin tarkennus olisi osunut väärään kohtaan. Esimerkki tällaisesta kuvasta on vaikkapa spinosauruksen kuva, jossa spinosauruksen harja on epätarkka. Noh, luulen, että lapset eivät tätä huomaa.
Mahtava dinosauruskirja on erittäin lapsiystävällinen tietokirja, sillä kuten mieheni sanoi: "Siinä ei ole yhtään ylimääräistä sälää. Tekstiä on sopivan vähän". Viisi- ja kolmevuotiaatkin jaksavat hyvin kuunnella ne tärkeimmät tiedot, jotka kirjassa on merkitty dinosauruksen muotoisin ranskalaisin viivoin. Jokaisella aukeamalla on myös pieni tietoruutu, jossa kerrotaan dinosauruksen koko, levinneisyys, ravinto ja aika, jolloin se on elänyt. Erityisen hauska on tieto, mitä kulloisenkin dinosauruksen yleensä niin kovin vaikeasti lausuttava nimi tarkoittaa. Esimerkiksi tuo panssaroitu ankylosaurus tarkoittaa jäykkäliskoa. Dinosaurusten lisäksi tässä kirjassa esitellään joitakin lentoliskoja, merimatelijoita ja muita muinaisia petoja.
Meidän perheemme suosittelee tätä tietokirjaa kaikille lukutoukille (tämä on siis 5v.:n suositus) sekä kaikille isoille ja erityisesti pienille dinosaurusfaneille. Sarjasta on ilmestynyt myös Mahtava eläinkirja, jossa myös näytti olevan ainakin hienot kuvat. Sen me jätimme kirjastoon odottamaan seuraavaa lainausreissua.
Mukavaa tietokirjaviikkoa ja muistakaahan tarttua tietokirjaan ainakin tulevana sunnuntaina!
Blogissa esiteltyjä kirjoja kategorioittain
- Etusivu
- Kirjoja vauvoille, taaperoille ja pienille leikki-ikäisille
- kuvakirjat
- Helppolukuisia kirjoja
- Lasten tietokirjoja
- Lasten- ja nuortenromaanit
- Kirjoja aiheesta historia
- Harrastekirjat
- Runo- ja lorukirjat
- Kirjoja opetuksen tueksi & opetusideoita
- Ateljee-opetus
- Ammattikirjallisuutta
- Kasvatus-aiheisia kirjoja
- Puuhasteltavaa ja tehtäviä
Dinosaurukset jaksavat kiinnostaa sukupolvelta toiselle. Omatkin pojat keräsivät dinosaurushahmoja ja lukivat dinosauruskirjoja. Tuolla kirjahyllyssä taitaa olla vielä tallessa muutama dinosauruskirja.
VastaaPoistaDinosaurukset ovat varmasti ikisuosikkeja. Niissä on jotain tavattoman kiehtovaa. Itsestänikin on hurjaa ajatella, kuinka valtavia eläimiä täällä on muinoin tallustellut.
PoistaMekin luimme tätä poikani kanssa, taitaapa olla vieläkin tuolla lainakirjakorissa :) Mahtava dinosauruskirja!
VastaaPoistaMahtava tosiaan! :)
PoistaKiinnostavan oloinen opus. Haluaisin erityisesti tietää mitä dinosauruksien nimet tarkoittavat. 🙂
VastaaPoistaOnkohan dinosaurus-innostus tullut jäädäkseen? Sitä on nyt ollut niin kauan että eipä tainnut olla pelkkä ohimenevä vaihe.
Ei taida olla. Minun kummipoikanikin oli aikoinaan suuri dinosaurusfani. Onkin aika hauskaa, että meidän lapsemme ovat perineet joitain hänen vanhojaan dinosauruskirjoja. Innostus jatkuu siis aina vaan!
PoistaTuo ettei ole ylimääräistä sälää on harvinaista herkkua. Ja tärkeää lasten tietokirjoissa!
VastaaPoistaMeillä ei ole tällä hetkellä dinosaurus -faneja mutta onneksi vanhat kuvakirjat vielä menevät silloin tällöin.