Joululahjakirjoja lapsille ja nuorille

Hihkuin sisäisesti riemusta, kun erään tokaluokkalaisen oppilaani isä kertoi lapsensa toivoneen joululahjaksi kirjoja - siis kirjoja monikossa! Kyseinen lapsi on osannut lukea jo ennen kouluun tuloa, mutta vasta nyt innostunut kirjoista. Mieltäni lämmitti, kun kuulin, että toivelistalle on päässyt myös Harry Potter -saagan neljäs osa, luimmehan koulussa yhdessä ensimmäisellä luokalla sen ensimmäisen osan yhdessä ääneen. 

Kirjat ovatkin mielestäni mitä parhain joululahja, ja siksi päätin tänäkin vuonna jakaa teille blogini lukijoille kirjalahjavinkkejä. Toki kaikki kirjat, joita olen blogissani vuoden aikana esitellyt ovat mainioita lahoja, mutta tähän postaukseen listasin kirjat, joista suurinta osaa en aiemmin ole vielä esitellyt. Listalta löytyy kirjoja kuvakirjoista nuortenromaaneihin ja lasten tietokirjoihin. Mukana on myös pari sarjakuvakirjaa ja yksi äärettömän kaunis satukirja. Toivottavasti löydätte listalta hyviä kirjalahjoja!


Kuvakirjoja


Carl Johansonin upeasti kuvittama ja kirjoittama sanakuvakirja Lentävä sanakirja (Etana Editions 2019, suom. Kirsikka Myllyrinne, saatu kustantajalta) esittelee erilaisia lentäviä kulkuneuvoja, joista osa on varsin mielikuvituksellisia kuten esimerkiksi jakkararaketti, rakettimakkara ja teleskooppilentokone. Mukana on toki ihan oikeita, olemassaolevia lentohärveleitä, Wrightin veljesten lentokoneesta jumbojettiin. Tämä kirja sai lasteni mieleikuvituksen lentämään: lapset keksivät hassuille lentohärveleille omia, kuvaavia nimiä ja osan kuvista myös värittivät itse. Kirjassa nimittäin kirkkain värein väritettyjen kuvien joukosta löytyy myös kuvia, joista värit on jätetty kokonaan pois. Ihania idea, minkä ansiosta lapsi pääsee osaksi kirjan tekemistä.





Niin ikään lapsia osallistavan lukukokemuksen tarjoaa Chloé Pararnaun kirjoittama ja kuvittama kuvakirja Orkesteri karkuteilla - Postikortteja maailmalta (Etana Editions 2019, suom. Leena Virtanen, saatu kustantajalta). Tämä kirja on klassinen etsintäkirja, eli isoille aukeamille on piilotettu henkilöitä, joita lapsi saa etsiä. Etsittävät henkilöt ovat orkesterin jäseniä, jotka ovat yhtäkkiä lähteneet lomalle ympäri maapalloa. He lähettävät kohdemaista postikortteja, jotka vihjaavat minkä soittajan kustakin kuvasta, eli maasta, kuuluu etsiä.




Myös Rinna ja Sami Saramäen kirjoittamassa Taskulamppuseikkailu-sarjan uusimmassa kuvakirjassa Maan uumeniin (WSOY 2019, saatu kustantajalta) lapsi pääsee ikään kuin osallistumaan kirjan tapahtumiin, sillä jokaisesta kirjan aukeamasta paljastuu salaisuuksia, kun sivua valaisee sen takaa taskulapulla tai vaikka kännykän valolla. Tarina on kirjoitettu vuoropuhelun muotoon ja se johdattaa lukijan retkikunan mukana hylättyyn kaivokseen sieltä maanalaisiin käytäviin ja lopulta geysirin alle. Lukija saa valtavasti tietoa maapallon rakenteesta ja tuliperäisyydestä jännittävää kertomusta seuratessaan. Tämä kirja oli etenkin esikoisestani yhtä kiehtova kuin sarjan ensimmäinenkin osa Meren syvyyksiin




Mikäli haluaa antaa lapselle lahjaksi hempeän kuvakirjan, joka kertoo antajan rakkaudesta lahjan saajaa kohtaan, kannattaa valita lahjakirjaksi esimerkiksi suloinen Annan sinulle maailman (Kustannus-Mäkelä 2018, saatu kustantajalta). Tämä hempeä kuvakirja perustuu toistoon; Alkuaukeaman jälkeen jokaisella aukeamalla äiti puhuttelee vastasyntynyttä lastaan aloittaen: "Annan sinulle...". Äiti lupaa näyttää pienokaiselleen muun muassa aikaisen aamun sarastuksen, kasteisen niityn kukoistuksen. Pomppivat sammakot, koirat possut ja lammikot. Pilvet nuo vuoria saartavat, kotkat taivaalla kaartavat. Kuvat ja äidin runotellen kirjoitetut sanat kuljettavat lukijan ympäri maailman metsistä meriin, taivaisiin ja tähtiin. Äiti lupaa näyttää lapselleen sen kaiken. Tunteellisen tekstin on kirjoittanut Stacy McClearyn ja sen on suomentanut Raija Rintamäki. Hieman utuiset ja pehmeä-ääriviivaiset kuvat on taiteiluillut Carmen Saldaña.



Upeasti kuvitettu Lintu Sininen (Lasten Keskus 2019, arvostelukappale) on myös oiva lahjaidea kaikille, jotka rakastavat perinteisiä satuja, kauniita kuvia ja hienoa musiikkia. Katri Kirkkopelto on uudelleenkirjoitanut Zacharias Topeliuksen klassisen satunäytelmän Lintu sininen, joka on itseasiassa vanhan ranskalaisen kansantarinan muunnos 1800-luvulta. Tarinassa kaukaisen maan kuningas nai uuden vaimon, joka inhoaa kuninkaan kaunista tytärtä Florinnaa, ja haluaisi naittaa tämän hölmölle melumestri-Holofernekselle. Oman tyttärensä Rosamundan uusi kuningatar sen sijaan näkee prinssin puolisona. Käy kuitenkin niin, että prinssi Amundus ja Florinna rakastuvat, eikä prinssi suostu naimaan Rosamundaa. Kuningatar Sibylla taikoo tämän siniseksi linnuksi ja sulkee Florinnan torniin, jossa sininen lintu käy salaa tapaamassa rakastettuaan. Kun äitipuoli pääsee selville tästä, hän yrittää surmata sinilinnun. Onneksi suuri velho Deoletus on rakastavaisten puolella ja voittaa taistelussa pahan kuningattaren. Kuten kaikissa saduissa kuuluu, myös tässä tarinassa rakastavaiset saavat toisensa. 




Kirkkopellon maalaamat kuvat ovat suorastaan taianomaisia, ne huokuvat satumaista tunnelmaa ja ovat viimeistä yksityiskohtaa, jokaista kimallusta, kukan terälehteä, linnun sulkaa ja leningin pitsiä myöten loistavia. Tämä hieno satukirja on täydennetty Jonne Valtosen säveltämällä musiikkicd:llä, jossa Jussi Makkonen ja Nazig Azezian soittavat sellolla ja pianolla Vaasan kaupunginorkesterin solisteina.



Tietokirjat


Ihanan iljettävät tiedekokeet (Kustannus-Mäkelä, suom. Terhi Leskinen, saatu kustantajalta) on mitä parhain lahja lapselle, joka rakastaa tiedettä, asioiden tutkimista ja kemiaa. Kirjassa on ohjeet 16 tieteelliseen kokeeseen, joissa tarvittavat aineet löytyvät pääosin omasta kodista. Kokeiden luvataan sisältävän kaikkea ällöttävää: limaa, mönjää ja hajuja. Oivallista kuitenkin on, että pelkkä ällöttävyys ei ole kirjan pointti, vaan kokeessa havaittavan ilmiön takana olevat mekanismit selitetään pienelle tutkijalle, hänelle annetaan vinkkejä, miten koetta voi soveltaa ja mikä oikean maailman ilmiö "on sukua" kokeessa saadulle havainnolle. Kirjan on kirjoittanut Kris Hirschmann ja humoristisesti kuvittanut Santy Gutiérrez.




Ihastuttava Tärkeitä tietoja eläimistä on saanut jatkoa, kun Maja Säfström on kirjoittanut uuden tietokirjan - tällä kertaa eläinten lapsista. Tärkeitä tietoja eläinvauvoista (Nemo 2019, suom. Nina Tarvainen) on yhtä kiinnostava kuin edeltäjänsä ja sisältää yllättäviä ja häkellyttäviä tietoa myös sellaisista eläinlajeista, joiden olemassaolosta en edes tiennyt. Esikoinen lukee minulle tätä kirjaa nyt ääneen ja ihmettelemme yhdessä kirjan tarjoilemia ällistyttäviä faktoja. Tieseittekö esimerkiksi, että virtahepovauvat voivat juoda maitoa emon nisästä veden alla tai, että niilinkrokotiilitkaivavat munansa maahan, ja maan lämpötila määrittelee tulevien poikasten sukupuolen? 




Historiasta kiinnostuneille suosittelen lämpimästi arkeologiaa ja arkeologisia löydöksiä mielenkiintoisella tavalla esittelevää tietokirjaa Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita - Nuoren arkeologin käsikirja (Atena 2019, saatu kustantajalta). Tämä kirja on kirjoitettu selkeästi ja mielenkiintoisesti niin, että nuorten lukijoiden on helppo ymmärtää lukemaansa. Kirja käy Suomen historian läpi arkeologisten löytöjen valossa keskiajasta kivikauteen. Kuva- ja mediataiteilija Helkalan piirtämät kuvat ovat havainnollisia ja täydentävät tekstiä hienosti. Lapsilukijan mielenkiintoa lisäävät Outo juttu -tietoruudut ja kiehtovat arvoitukset, joita lukija saa pohtia monivalintakysymysten avulla. Kaikesta huomaa, että kirjan tekijät Ilari Aalto ja Elina Helkala ovat rautaisia ammattilaisia ja kaksikko onkin julkaissut aiemmin aikuisille suunnattuja historia-aiheisia tietokirjoja. Aalto on itse ammatiltaan arkeologi ja keskiajantutkija.




Sarjakuvakirjat


Dav Pilkeyn kirjoittamia ja kuvittamia Koiramies-kirjoja (Tammi, suom. Jaana Kapari-Jatta) olen esitellyt blogissa aiemminkin, mutta nämä haluan silti nostaa esiin myös tässä postauksessa. Koiramies kirjoista pitäävät nimittäin todella monet tokaluokkalaiset oppilaani - etenkin pojat -, sillä nämä kirjat ovat hauskoja ja värikuvitettuja. Ne viihdyttävät sellaistakin lukijaa, jonka lukutaito ei ole vielä kovin vahva, sillä tekstiä on vähän ja kuvat itsessään vievät tarinaa eteenpäin. Sarjasta on nyt ilmestynyt kaksi osaa ja kolmas suomennettu ilmestyy keväällä.



Nuorelle lukijalle (alkaen noin 14v.) minä itse hankkisin lahjaksi Ari Formanin ja David Polonskyn yhdessä tekemän kerrassaan upean sarjakuvakirjan Anne Frankin päiväkirja (Tammi 2019, suom. Anita Odé), Kaksikko on ilmiömäistä taitavuutta osoittaen kääntänyt Anne Frankin päiväkirjan sarjakuvan muotoon. He ovat onnistuneet tavoitteessan saada Annen ääni kuuluville, he piirtävät lukijalle kuvan siitä, miten syvällinen, ajatteleva ja sodan keskellä parhaansa mukaan elävä nuori tyttö tämä oli. Sarjakuvakirjaan on otettu mukaan katkelmia Annen omasta päiväkirjasta, ja niissä Anne näyttäytyy inhimillisenä murrosikäisenä, joka kokee usein, etteivät aikuiset usein ymmärrä häntä. Myös maailmansodan aiheuttama nälkä, pula ja jatkuvassa pelossa eläminen on kuvattu hienosti. Riipaisevia ovat kohdat, jossa Anne pohtii omaa tulevaisuuttaan ja paikkaansa sodanjälkeisessä maailmassa, sillä suurin osa lukijoista tietysti tietää Annen ja hänen perheensä piilottelun traagisen lopputuloksen.




Lasten- ja nuortenromaani


Aloitteleville lukijoille lahjaksi kannattaa ostaa esimerkiksi Kustannus-Mäkelän julkaisemia Lukuavaimet-sarjan Minimysteerit-kirjoja tai vielä helpompia Pikku Lukuavain -kirjoja. Näistä kirjoista olen kirjoittanut aiemmin esimerkiksi tässä postauksessa.



Alakouluikäisille lapsille kirjalahjaksi suosittelen Heli Rantalan kirjoittamaa lastenromaania Suurenmoinen sitruunaseikkailu (WSOY 2019, saatu kustantajalta). Tässä kirjassa tarinaa elävöittävät Henna Ryynäsen piirtämät värikkäät kuvat, joista välittyy samanlainen ilo kuin Rantalan tekstistä. Tarinan päähenkilö on Tuuli, joka lähtee isoisänsä kanssa naparetkelle Pohjoisnavalle. Isoisällä on haave kuvata sitruuna Pohjoisnavalla, sillä harrastelijavalokuvaajana isoisä on jo onnistunut kuvaamaan sitruunan monessa muussa ikimuistoisessa paikassa. Pohjoisnavalla on tietysti jäätävän kylmä, mutta onneksi kaksikolla on mukanaan tultasyöksevä, minikokoinen halkolohikäärme, jonka avulla tulet saadan syttymään tuosta noin vain. Voisi kuvitella, että Pohjoisnapa on kylmä ja yksinäinen paikka, mutta vielä mitä! Tuuli tapaa siellä monta uutta ystävää, ja hänen taitelliset lahjansa saavat nämä villiintymään. Retken tarkoitus kuitenkin vaarantuu, kun lintu nappaa isoisän filmirullan, sitruunat katoavat ja Tuuli tippuu jäihin...




Fantasian ja seikkailun ystäville lahjaksi sopivat sekä Mila Teräksen kirjoittama Kadonnut kaupunki (Otava 2019, arvostelukappale kustantajalta) että Jessica Townsendin kirjoittama Nevermoor-sarja (Otava, suom. Jaana Kapari-Jatta. saatu kustantajalta), josta on ilmestynyt kaksi osaa. 

Kadonnut kaupunki -kirjassa ystävykset Hugo ja Lydia pääsevät vanhan kirjaston kautta jännittävään seikkailuun tarumaiseen Morvaan, jossa he tapaavat suunnillee ikäisensä pojan. Poika rakastaa merta ja harmittelee, kuinka meret alkavat olla kovin saastuneita ja täynnä roskia. Hugo ja Lydia lähtevät pojan kotiin, ja saavat siellä huomata joutuneensa mitä ihmeellisempään maailmaan, jossa elää tavallisten ihmisten lisäksi myös merinkäisiä eli ihmisten ja merenkansan jälkeläisiä eli kansaa, joka on sopeutunut elämään vedessä. Koska meret ovat niin saastuneita, eivät merinkäiset enää pysty asumaan niissä. Toisaalta maan päällä heitä on alettu vainota. Tilanne näyttää aika toivottomalta, ja vielä hurjemmaksi kaikki käy, kun lasten uusi ystävä katoaa. Hugo ja Lydia ymmärtävät, etteivät he ole joutuneet Morvaan sattumalta, vaan heillä on tehtävä, joka liittyy kadonneeseen ystävään, heidän aiemmin löytämäänsä merkilliseen karttaan ja merenalaiseen Marepolin kaupunkiin. Alkaa huima pelastuoperaatio, joka saatta hyvin koitua Hugon ja Lydian kohtaloksi.... Kadonneessa kaupungissa käsitellään isoja teemoja, kuten pakolaisuutta, merten saastumista ja perheen tärkeyttä. Sillä on siis tiettyjä yhtymäkohtia myös meidän aikaamme ja maailmaamme. Hugo ja Lydia ovat aiemmin seikkailleet Noitapeili-nimisessä kirjassa.



Moni Harry Potter -fani on miettinyt, mitä voisi lukea, kun on kahlannut HP-kirjat läpi. Vastaus voisi olla Nevermoor-sarja, josta on tällä hetkellä suomennettu kaksi osaa. Nevermoorissa onkin tiettyjä yksityiskohtia, joista tulee mieleen Harry Potter -kirjat, mutta tarina tempaa lukijansa aika nopeasti otteeseen, ja itse lakkasin vertailemasta näitä kahta fantasiatarinaa ensimmäisen osan puolivälin jälkeen. 

Nevermoor on itseasiassa kaupunki, johon 11-vuotias Morrigan pääsee päivänä, jona hänen piti kuolla. Sarjalla on siis varsin dramaattinen alku! Nevermoorissa Morrigan alkaa pyrkiä suojelijansa Jupiterin avulla ihmeelliseen Meineikkaaseen seuraan, jonne päästäkseen Morriganin on selvittävä erinäisistä koetuksista. Morrigan itse ei usko omiin kykyihinsä, sillä häntä on hänen "edellisessä elämässään" totuttu pitämään epäonnisena, kirottuna pahanilmanlintuna. Jupiter kuitenkin tuntuu tietävän Morriganista jotain, mitä tämä itse ei tiedä ja luottaa Morriganiin täysin. 

Morrigan oppii rakastamaan loisteliasta ja taikuutta sekä mystisiä hahmoja pursuavaa Nevermooria, eikä voisi kuvitellakaan palaavansa entiseen elämäänsä. Toisaalta palaaminen ei ole edes mahdollista, sillä salaperäinen jahti saisi hänet muuten kiinni ja suorittaisi loppuun hänen tuhoamisensa, joka jäi ennustettuna kuoliniltana toteuttamatta. Morriganin on siis kertakaikkiaan pakko päästä koetuksista läpi ja Meineikkaan seuran jäseneksi, tai hän joutuu jättämään Nevermoorin. 



Kirjan toinen osa jatkaa Morriganin tarinaa ja kertoo Morriganin kutsumuksesta, joka tekee tästä jälleen kerran kummajaisen ja pelätyn muiden silmissä. Toisaalta Morriganille selviää paljon salaisuuksia itsestään, mutta niiden kanssa eläminen ei ole todellakaan helppoa. Ja edelleen jokin paha tuntuu seuraavan häntä, tarkkailevan ja itseasiassa myös tahtovan hänet liittolaisekseen.


Toivottavasti löysitte tästä listasta hyviä lahjakirjavinkkejä. Lukuiloa joulukuuhun! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.