Vauhdikkaita tarinoita Helsingin Vallilasta: Vallilan sankarit Tero ja Tarmo

Viveka Salon kirjoittamassa ja kuvittamassa lastenkirjassa Vallilan sankarit Tero ja Tarmo (Kustannus-Mäkelä Oy 2015) arkiset tapahtumat muuttuvat ykskkaks mielikuvituksellisiksi sattumuksiksi ja seikkailuiksi. Kerrostalon hissi saattaa sinkoutua katon läpi kuumatkalle ja citymaasturilla hurauttelava täti ryhtyy jahtaamaan cityillisikaan keskellä Hakaniemen ja Sörnäisten aluetta.Kirjassa koko Mäkelänkatu katoaa yhtäkkiä suuren rekan syövereihin.  Viveka Salo:
Vallilan sankarit Tero ja Tarmo (Kustannus-Mäkelä Oy 2015) 

Tero ja Tarmo ovat kaksi pientä poikaa, jotka asuvat Helsingin Vallilassa yhdessä äitinsä kanssa. Kolmikko retkeilee paljon lähialueilla ja asioi usein esimerkiksi Hakaniemen torilla. Äiti näppäilee usein puhelintaan tai jää juttelemaan torikauppiaiden kanssa, ja silloin Tero lähtee tutkimaan ympäristöään omin päin. Näiden tutkimusretkien aikana hän tapaa erikoisia ihmisiä ja törmää muun muassa ulkoavaruuden asukkaisiin, robottikilpikonnaan ja merkillisiin mustapukuiseen mummoon. Poikien äidin kunniaksi täytyy kyllä lukea hänen harvinainen mukautumiskykynsä. Kun hän havahtuu ympärillään tapahtuviin outouksiin, hän usein vain kohauttaa hartioitaan, eikä tee niistä suurta numeroa.

Äiti antaa Rosvintolan rokille ja karjoilijalle tiukkaa palautetta ruuan laadusta. Viveka Salo:
Vallilan sankarit Tero ja Tarmo (Kustannus-Mäkelä Oy 2015)

Kirjan tarinoissa hauskinta on, miten tavalliset tapahtumat saavat usein kovin yllättäviä käänteitä. Tarinoiden takana on kirjailija Viveka Salo, joka on itse kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti. Hän ryhtyi sepittämään lapsilleen satuja, kun nämä eivät muuten halunneet keskittyä syömiseen. Lapset uppoutuivat tarinoihin niin, että lopulta koettivat pidentää ruokailuja, jotta tarinat jatkuisivat pidempään. Salo on itse kuvittanut kirjan, ja kuvissa näkyy hänen paikallistuntemuksensa kirjan tapahtumien paikoista. Täytyy kyllä sanoa, että kirjan vauhdikkaisiin tapahtumiin olisi sopinut mielestäni paremmin hieman räväkämmät kuvat.

Vallilan sankarit Tero ja Tarmo kiinnostaa varmasti erityisesti helsinkiläisiä lapsia, joille kirjan tapahtumapaikat ovat tuttuja. Uskon kuitenkin, että kirjan arkiset mutta silti mielikuvitukselliset tarinat kiinnostavat muitakin lapsia isommista leikki-ikäisistä nuorempiin alakoululaisiin. Tämä oli ensimmäinen lasten romaani, jota luin oman esikoiseni kanssa, ja hän pyysi aina: "Äiti, luetaanko taas Teroa ja Tarmoa. Jatka siitä mihin viimeksi jäätin"

Viveka Salo lukee tänään kirjaansa Helsingin Kirjamessuilla Tarinalaakson teltassa klo 12.00. Kirjan on lukenut ja blogissaan esitellyt myös Kirjaäiti.

Sörkän metroasemalla tekarit hyökkäilevät ihmisten kimppuun.
Viveka Salo: Vallilan sankarit Tero ja Tarmo (Kustannus-Mäkelä Oy 2015)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.