Lapsuuteni kirjasuosikit -lukuhaaste 1.2. - 31.8.2017

Ylen 101 - ohjelma nostaa tänä vuonna esiin 101 suomalaista kirjaa, jokaiselta itsenäisyytemme vuodelta. Nuo kirjat kuvaavat jollain tavalla ilmestymisvuottaan ja ovat siksi valittu 101 kirjaa -listalle. Kovin montaa lasten- tai nuortenkirjaa listalle ei mahtunut, vaikka varmasti lasten- ja nuortenkirjallisuudestakin olisi löytynyt teoksia, jotka olisivat onnistuneesti kuvanneet ilmestymisajankohtaansa tai tärkeitä yhteiskunnallisia ilmiöitä, muutoksia tms. Listan luettuani jäinkin pohtimaan, millaiselta lista näyttäisi, jos siihen olisi valittu pelkkiä lasten- ja nuortenkirjoja. Aihe on tärkeä, koska lasten- ja nuortenkirjat ansaitsevat myös muistelua ja esiintuomista.

Aihe jäi kummittelemaan johonkin mieleni perukoille ja pulpahti sieltä esiin, kun luin Ismo Loivamaan kirjoittaman tietoteoksen Lastenkamarin aarteita (Avain 2016). Siinä muun muassa esitellään suomalaista lasten- ja nuortenkirjallisuutta 1940-luvulta nykypäivään asti. Kirjassa on esitelty monta sellaista teosta, jotka minä muistan lukeneeni lapsena mutta monta omasta lapsuudestani ja nuoruudestani tärkeää teosta ei ollut päässyt mukaan aarteisiin. Mieleeni tuli, että olisi hauska kuulla, millaisia kirjoja muut innokkaat lukijat ovat lukeneet nuoruudessaan ja mitkä ovat olleet niitä rakkaimpia, tärkeimpiä tai mieleenpainuneimpia teoksia itse kunkin lapsuudessa.

Joten nyt haastankin kaikki teidän kanssabloggaajat muistelemaan omia lasten- ja nuortenkirjasuosikkejanne tai niitä lasten- ja nuortenkirjoja, jotka ovat olleet teille merkittäviä ja jääneet jollain tavalla mieleenne! 

Pelkkä muistelu ei tietysti riitä, vaan tässä haasteessa on tarkoitus lukea uudestaan omia suosikkejaan ja kirjoittaa niistä blogissaan. Toivottavasti moni innostuu mukaan haasteeseen ja saisimme lukea, millaiset teokset itse kutakin meistä ovat joskus sykähdyttäneet.

Minua ainakin kiinnostaa, onko täällä muita, joiden sydän on ihan pikkuisen sykkinyt sekä Belgarionille että Nummelan ponitallin Repelle. Entä tunnustaako joku muu samastuneensa vauhdikkaseen Tiinaan ja toivoneensa olevansa yhtä hurja kuin Ronja Ryövärintytär? Vai löytyykö kirjabloggareiden joukosta muita, jotka ovat opiskelleet historiaa Koiramäki-kirjoista tai haikailleensa aikamatkasta menneisyyteen Eevan-luokka -kirjojen äärellä?

Osallistujien kesken arvon haasteen loputtua aiheeseen sopivan kirja-aiheisen palkinnon! Mitä useamman kirjan luet ja esittelet blogissasi, sitä useamman arvan saat.

1 - 3 kirjaa: 1 arpa
4 - 6 kirjaa 2 arpaa
7 -> kirjaa 3 arpaa

Haasteen säännöt ovat seuraavat:

Haaste alkaa 1.2.2017 ja päättyy 31.8.2017. Luettavaksi kelpaavat satu- ja kuvakirjat, runo- ja loruteokset sekä lasten- ja nuortenromaanit (teosten ei tarvitse siis olla kotimaisia). Ilmoittaudu mukaan tämän postauksen kommenttikentässä koska tahansa haasteen voimassaoloaikana. Haastearvontaan pääsee mukaan ilmoittamalla 31.8.2017 mennessä tähän postaukseen linkit kirjojen blogiarvioihin tai haastekoontiin. Haasteen tunnus somessa on #lapsuutenikirjasuosikit. Tämän postauksen yhteydessä olevaa kuvaa saa käyttää omissa haastepostauksissaan.

Samaan aikaan muissa kirjablogeissa:

Tämä haaste linkittyy mukavasti Niina T:n ylläpitämään Uudelleen luettua -lukuhaasteeseen, jossa tarkoitus on lukea uudelleen omia kirjasuosikkejaan. Jenny puolestaan on haastanut kanssabloggaajat lukemaan ajattomia satuja tarinoita, mutta toivoo, että bloggajat valitsisivat luettavakseen ennestään lukemattomia kirjoja. Katja on luvannut omassa blogissaan muistella omaa menneisyyttään ja nostaa esiin lapsuudestaan ja nuoruudestaan tärkeitä kulttuuri-ilmiöitä. Varsinaista haastetta hän ei tästä tehnyt, mutta vinkkaa, että olisi mukava, jos muutkin bloggaajat innostuisivat muistelemaan hänen kanssaan.


63 kommenttia:

 1. Olen jo Jennyn haasteessa mukana, mutta tämähän linkittyy siihen mukavasti. Mukavia kirjoja oli lapsuus ja nuoruus pullollaan. Äitini oli kova lukemaan, mutta minua hän välillä toppuutteli, että muutakin (kotitöitä) voisi tehdä ja ulos pitäisi mennä leikkimään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että lädet mukaan! Muistan, että minuakin jouduttiin useasti kikomaan kirjan äärestä muihin hommiin, ruokapöytään ja kotitöiden pariin. Eräällä lomamatkalla hotellin aktiviteettioppaan oli todella vaikea ymmärtää, että halusin vaan lukea auringossa, enkä osallistua häneb organisoimiinsa peleihin!

   Poista
  2. https://kirjasahkokayra.blogspot.fi/2017/08/omat-lapsuuteni-kirjasuosikit.html
   Kiitos Kia lukuhaasteesta <3
   Tuosta linkistä löytyy koontipostaus.
   Osallistun arvontaan 3 arvalla, koska luin yli 7 kirjaa :)

   Poista
 2. Lähden tähän ilman muuta mukaan. Oi, Tiina -kirjat! ❤ Lisäksi pidin lapsena todella paljon Oi ihana Panama kirjasta, jonka haluan lukea uudelleen ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella, Tiinat! <3 Oi ihana Panama onkin minulle tuntematon, joten odotan kovasti postaustasi siitä! Tervetuloa mukaan haasteeseen siis!

   Poista
 3. Mukana tässä(kin)! Nämä kolme haastetta saa mukavasti aseteltua yhteen. Juuri viime vuonna luin monia lapsuuden suosikkejani, mm. Ronja Ryövärintyttären, Pekka Töpöhäntiä jne. mutta kyllähän noita vielä löytyy lukemattomina. Ja tiedän, että vanhempieni kaapissa on jokunen lapsuuden aikainen kirjani, joten sieltäkin saisin lisää luettavaa :)
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelinkin, että näitä haasteita voi hyvin yhdistellä. Minä ajattelin nyt lukea ainakin tuon Ronja Ryövärintyttären. Kivaa, että lähdet/ lähdette mukaan!

   Poista
 4. Minä voisin lähteä kokeilemaan! Lapsetkin saa kivasti nakitettua mukaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ajattelin lukea näitä lapsilleni, saa nähdä, mitä tykkäävät. Huippua, että olette mukana! ps. Odotellen Kääpiökirjabloggarin karjahduksia... ;)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Täällä seuraava: http://hemulinkirjahylly.blogspot.fi/2017/06/lapsuuteni-kirjasuosikit-gunnel-linde.html

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Oho, tulikin toiseen kertaan sama linkki. Piti olla: http://hemulinkirjahylly.blogspot.fi/2017/04/lapsuuteni-kirjasuosikit-elina-aro.html

   Poista
  4. Ja tämä: http://hemulinkirjahylly.blogspot.fi/2017/06/kaisa-ikola-minna-kulmala-hullu-luokka.html

   Poista
  5. Tässä seuraava: http://hemulinkirjahylly.blogspot.fi/2017/07/lapsuuteni-kirjasuosikit-gosta-knutsson.html

   Poista
 6. Ihana haaste. :) Otan tämän itselleni muistiin. Olen mukana noissa parissa muussakin mainitsemassasi haasteessa, mutta koetan löytää näihin eri kirjoja. :) Lukeminen saattaa jäädä kesäpäiviin, mutta onneksi haasteaikaa on elokuun loppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan! Ajattelin, että kesällä monilla on enemmän aikaa koluta kirjastojen, lapsuudenkotien tai vaikka divarien tarjontaa.

   Poista
  2. Kiitokset haasteesta. :) Koosteeni löytyy täältä: https://oksanhyllylta.blogspot.com/2017/08/haastekoonti-lapsuuteni-kirjasuosikit.html

   Poista
 7. Hei, tulen mukaan tähän haasteeseen! Muistelot ja lukukokemukset julkaisen uutukaisessa kirjablogissani Liiolii lukee.

  VastaaPoista
 8. Kiva haaste. Pistämpä muistiin.

  VastaaPoista
 9. Vastaukset
  1. Täällä ilmestyi jo koosteeni: http://kirjakissa.blogspot.fi/2017/08/enid-blyton-sos-ja-aution-talon-vanki.html

   Poista
 10. Luin viime kesän ja syksyn aikana monta lapsuudenlempparia. Muutama suosikki jäi vielä lukematta, ja nuortenkirjoihin on mukava palata, joten mukana ollaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että suosikkeja vielä löytyy. Kiva, että lähdet mukaan haasteeseen!

   Poista
 11. Neiti Etsiviä, Pikku naisia, Tuija Lehtistä, The Babysitters Clubia.... Oijoi, tästähän saisi maratonin jos toisenkin. Osallistun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, maratonaineksetkin olisivat kasassa. :) Hienoa, että olet mukana!

   Poista
 12. Yritän osallistua, vaikka olen juuri lukenut suosikkejani uudestaan pilvin pimein ääneen omille lapsilleni ja blogannutkin monesta. Nyt on enää 4-vuotias, joka kuuntelee, muut lukevat itse. Taidan siis kaivaa vanhoja kuvakirjoja esiin... Tärkeä haaste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löydät monta kuvakirjaa ja toivottavasti 4-vuotiaskin innostuu niistä! Joskus tuntuu, että omat lapset eivät yhtään innostukaan niistä omista vanhoista lemppareistani... Saa nähdä, miten nyt käy!

   Poista
 13. Oi, ihana haaste. Jonkin lapsuuden/nuoruuden suosikin varmaan luen, joten mukana ollaan. Tiinoja olen järjestyksessään lukenut, mutta enää ei ole jäljellä sellaisia, jotka olisin jo aikaisemmin lukenut. Mutta jospa vaikka Anni Swania. Tai Hanhiemon satuaarretta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua, että lähdet mukaan! Swanin kirjoja minäkin luin lapsena jokusen. Sara ja Sarri muistuu mieleen parhaiten. Hanhiemoa en muistakaan lukeneeni... Hmm..

   Poista
  2. Viisi lapsuuden suosikkia ehdin lukea ja niistä blogata, sattumoisin kaikki on julkaistu ensi kerran 1910- ja 1920-luvuilla. Tässä linkki koosteeseen: https://kirjanpauloissa.blogspot.fi/2017/08/lapsuuteni-kirjasuosikkeja-kootusti.html

   Poista
 14. Pakko kyllä lähteä mukaan, on niin monta kertaa ollut mielessä esitellä lapsuuteni kirjasuosikkeja! :)

  VastaaPoista
 15. Belgarioneja rakastan, vaikka olenkin lukenut ne ihan aikuisena. (Oletko muuten lukenut Robin Hobbin fantasiakirjoja? Aloitin jälleen alusta ja olen taas ihan myyty.) Nummelan ponitallit vähän ärsyttivät, samoin kuin monet muutkin Mervi Jalot, mutta Marvi Jalon varhaiset kirjat ovat minusta aivan ihania. Ratsukesä ainakin ja ne muut siihen samaan aikaan ilmestyneet kirjat.
  En millään uskalla ottaa haastetta vastaan, kun mulla on niin vähissä tämä harrastamiskirjoittamiseen käytettävä aika. Mulla on kyllä kuvat jo otettuna Piilomaan pikku aasista ja Kolmesta iloisesta rosvosta, kahdesta suuresta lapsuussuosikista, joita olemme lasten kanssa kuunnelleet äänikirjoina ja lukeneet ihan printtimallinakin, mutta postausten tekeminen on koko ajan jäänyt ja jäänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Belgarionit ovat ihania! <3 Mallorean Taru oli hieman pettymys aikuisena luettuna. Robin Hobbin kirjat eivät ole minulle tuttuja, mutta hänen nimensä kyllä on. Olen siis luultavasti joskus pyöritellyt niitä käsissäni kirjastossa. Minä tykkäsin Mervi Jalon ja Marvi Jalon kirjoista valtavasti, mutta olinkin varsinainen heppahullu. Jos ehdit tehdä postauksen Piilomaan pikku aasista ja/ tai Kolmesta iloisesta rosvosta, liity mukaan, mutta jos et niin ei hätää. Tästä on turha ottaa stressiä!

   Poista
 16. Kerta kiellon päälle: lähden tähän(kin) haasteeseen mukaan, vaikka entuudestaan olen mukana jo neljässä. :D Olen alkanut viime aikoina muistella, mitä kirjoja lapsena rakastin, joten tämä on kuin minulle tehty. Olin myös niitä lapsia, jotka valvoivat salaa yöllä, koska en malttanut jättää jotakin kirjaa kesken. xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tein tuota, että valvoin salaa lukien. Joskus meni ihan pikkutunneille asti! Aivan mahtavaa, että lähit mukaan. :)

   Poista
  2. Kiitos haasteen vetämisestä! :) Alla on oma koontini.
   https://tuntematon-lukija.blogspot.com/2017/08/lapsuuteni-kirjasuosikit-lukuhaasteen.html

   Poista
 17. Ihana haaste! Olen mukana ainakin Putti ja pilvilaivat -kirjalla :)

  http://sininenlinna.blogspot.fi/2017/02/marjatta-kurenniemi-put-on-i-ja.html?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa Maria, ettö olet mukana! Putti ja pilvilaivat minäkin olen lukenut. Tosin muistaakseni vasta joskus yläkouluikäisenä, kun luin muutenkin läpi kaikki Kurenniemen Onnelit ja Annelit. <3

   Poista
 18. Kirjavinkkariyhdistys kokoaa 101 kotimaisen lastenkirjan listaa vastineeksi. Kannattaa osallistua projektiin! https://vinkkarit.vuodatus.net/lue/2017/02/mitka-teokset-kuuluvat-suomen-itsenaisyysvuosien-101-lasten-ja-nuortenkirjaa-listalle

  VastaaPoista
 19. Taidanpa lähteä tähän haasteeseen mukaan. Usein tulee mietittyä, että olisipa mukava lukea lapsuuden lempikirjoja uudelleen ja nythän siihen olisi enemmän kuin hyvä syy. Todella kiva haasteidea! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura! Kiva, että lähdet mukaan. :)

   Poista
  2. Täältä löytyy minun koosteeni, kiitos haasteesta! :)

   https://tanaan-luin.blogspot.fi/2017/08/lapsuuteni-kirjasuosikit-koostepostaus.html

   Poista
 20. Mukana, olenkin jo kauan ajattelut, että olisi mukava palata lapsuuden kirjasuosikkien pariin. Nyt siihen on hyvä syy. Huomasin haasteen vasta nyt, mutta onneksi vielä ehtii hyvin mukaan. Ihana haaste.

  VastaaPoista
 21. Mukana ollaan ainakin useammalla Vernellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistava juttu Jokke! Peukut Vernelle. :)

   Poista
  2. Hieman etuajassa, mutta täällä:
   http://jokkenrunot.blogspot.fi/2017/05/lapsuuteni-kirjasuosikit-haaste.html

   Poista
 22. Tuli tästä mieleen sattuukos kukaan muistamaan mikä tämän sarjan nimi on
  siinä on jokin lapsi(tyttö) joka tykkää pukeutua koiraksi.
  Kirjat kuuluivat helppolukuisiin. mutta kun en vaan saa kirjojen nimeä/tekijää päähäni! Voisikos joku ihana kertoa?

  Toinen on jossa on jokin collien tapainen koira joka osaa puhua. Ja tyttö vissiin 8v. koira tulee tytön luokse ongelmien takia. muistan että kirjan kannessa olisi ollut keltaista. tekijä tai kirjan nimi on hukassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Minulle ei ainakaan tule mieleen yhtään kuvailemasi kaltaista kirjaa. Merja ja Marvi Jalon kirjoittamissa Jesse-kirjoissa kyllä seikkailee kultainennoutaja. Ne on kirjoitettu 2000-luvulla, enkä kyllä tiedä, puhuuko Jesse. TV:stä tulee Martta puhuva koira, mutta tuskin sekään on etsimäsi.

   Poista
 23. Rakastan vanhoja Lasten ja nuortenkirjoja joten mukana ollaan. L.M Montgomeryn Runotyttö ja Anna sarjan kirjat ovat ihania. Myös Tiina kirjoja olen lukenut paljon.

  VastaaPoista
 24. Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan Jukka-Pekka! Minä muuten myönnän, että en ole koskaan lukenut yhtään Runotyttöä tai Annaa. tiinat olivat kyllä suosikkejani lapsuudessa.

   Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.