Arkkitehtuuri- ja rakenteluopas lapsille: Iloista rakentelua. Spagettitorni & leijuva linna

Viime viikonloppu vietettiin ainakin täällä meillä päin sateisessä säässä. Koska lasten kuravaatteet unohtuivat päiväkotiin, oleskelimme pienellä pakolla sisällä. Onneksi keksin, että nyt jos koskaan on hyvä hetki kaivaa esiin kesällä Nemo Kustannukselta saamamme aivan upea, lapsia rakenteluun ohjaava kirja Iloista rakentelua. Spagettitorni & leijuva linna (2017). Kirjan on laatinut arkkitehti Pihla Meskanen, joka on myös yksi Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin perustajista.



Meskanen listaa kirjansa alkusanoissa joukon ihmisiä, jotka ovat olleet apuna kirjan tekemisessä. Listalla on muun muassa Arkin johtava opettaja Niina Hummelin, jonka dokumentointikuvat ovat luoneet kirjan perustan. Kuvat on otettu Arkin oppilaiden töistä Suomen ja Kreikan toimipisteissä Arkin historian aikana. Uudet kuvat on puolestaan ottanut Peter Thornton,  ja kirjan ilmeen on luonut graafikko Pia Pettersson. Runsaasta kuvituksesta rakenteleva lapsi saa helposti inspiraatiota ja ideoita omiin teoksiinsa. Kirjan tekstiosuuksia on kommentoinut arkkitehti Mari Jaakonaho.




Kirjan hienous onkin siinä, miten teoksesta on rakennettu kokonaisuus, jossa tekstit, kuvat ja rakennusohjeet toimivat loistavasti yhteen ja saavat kirjaa selaavan lapsen huudahtamaan: "Rakennetaan tollanen". Myös minun sisäinen hoitovapaalla uinuva opettajaminäni hykerteli mielessään ja mietti, miten näitäkin ohjeita voi hyödyntää opetuksessa! Kirjassa on yhteensä 12 toinen toistaan houkuttelevampaa rakentelutehtävää. Ohjeiden avulla lapsi voi rakentaa esimerkiksi leijuvan linnan, riippusillan, Pokemonin kodin tai vaikka eläimen muotoisen talon! Me päädyimme kokeilemaan sokeripalaiglun kasaamista ja tekemään karkkitehtuuria, sillä niihin tarvittavat välineet meiltä löytyi helposti keittiön kaapeista.



Kirjassa jokaisen rakentelutehtävän kohdalla on merkitty, mitä välineitä kyseisen rakennuksen tekemiseen tarvitaan. Kaikki kirjassa käytetyt tarvikkeet on listattu myös kirjan alussa. Liimapyssy on väline, jota tekijä suosittelee hankkimaan. Meilläkin sellainen on, mutta ajattelin, että askarteluliima on pieniin käsiin sopivampi väline. Noh, sehän liuotti sokerit aika vetisiksi. Ensi kerralla kokeilemme Erikeeperiä...



Jokaisen rakennuksen ohje on tehty ajatuksella ja monipuolisesti. Aluksi esitellään kyseinen rakennustyyppi ja kerrotaan sen historiasta, annetaan suunnitteluohjeita, kerrotaan rakennusohjeet ja esitetään työtä helpottavia ja ohjaavia lisäkysymyksiä kuten: "Minkälaista olisi asua ja elää korkealla sijaitsevassa puumajassa? Miten majaan kuljetaan". Meidän viisivuotiaamme omaksui kirjasta tavan piirtää ensin suunnitelma ja sitten vasta ryhtyä rakentamaan. Seuraavana aamuna hän nimittäin laati oma-alotteisesti rakennusohjeen legoauton tekemistä varten! Minä puolestani aloin suunnitella, miten oppilaiden kanssa voisi esimerkiksi keskiajan historia -jakson yhteydessä ensin suunnitella ja maalata paperille linnan ja sitten rakentaa sen kirjan ohjeiden avulla pikkukivistä ja saneerauslaastista. Meidän viisivuotiaamme toivoi, että seuraavaksi rakennamme labyrintin.



Iloista rakentelua. Spagettitorni & leijuva linna on aivan upea askartelu- ja tietoteos kaikille rakentelusta ja arkkitehtuurista kiinnostuneille. Minä toivon, että monet päiväkodit ja koulut hoksaavat hankkia tämän kirjan vaikka sinne yhteiseen opetusmateriaalikirjastoonsa ja hyödyntävät lasten kanssa kirjan runsaita ohjeita, jotka ovat helposti sovellettavissa eri-ikäisille rakentelijoille.

Ps. Pipsa Pentti vinkkasi, että karkkitehtuuria voi tehdä vaikka pihlajanmarjoista.
Pihlajanmarjat toimisivatkin ehkä karkkeja paremmin päiväkodeissa ja kouluissa.

1 kommentti:

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.