Hauska ja hieman anarkistinen kuvakirja Koulussa on käärme

David Walliams on kirjailija, jonka teokset tuovat mieleeni Roald Dahlin kirjat. Molempien kirjailijoiden tarinoissa aikuiset ovat usein vähän kummallisia, joskus jopa aika karmiviakin. Kirjoissa tapahtuu höpsöyksiä, taikoja ja sankaritekoja, mutta myös kammottavuuksia. Sekä Walliamsilla että Dahlilla on taito kirjoittaa lapsille ja nuorille valtavirrasta poikkeavalla tavalla, joka miellyttää lapsi- ja aikuislukijoita suoruudellaan, yllätyksellisyydellään ja huumorillaan. Kuitenkin etenkin Walliams kirjoittaa humoristisissa kuva- ja kertomakirjoissaan aiheista, jotka ovat monesti yllättävän tärkeitä ja syvällisiä. Esimerkiksi hänen lastenromaaninsa Poika ja mekko kertoo alakouluikäisestä pojasta, joka rakastaa sekä jalkapallon pelaamista että kauniita vaatteita, meikkaamista ja hienoksi laittautumista. Tämä ei ole mikään perinteinen aihe lastenkirjoissa. Pidin kirjasta paljon.



Aivan yhtä paljon, jos en enemmänkin, pidän myös Walliamsin uusimmasta kuvakirjasta Koulussa on käärme! (Kustannus-Mäkelä Oy 2018, arvostelukappale), jonka hilpeän ja oikeastaan vähän karmaisevankin loppuratkaisun me perheen aikuislukijat arvasimme jo kauan ennen lapsiamme. Olikin todella hauskaa todistaa lasten hämmästystä, epäuskoa ja varovaista hilpeyttä, kun he äkkäsivät, mitä kirjan pahikselle todella tapahtui! Kirjan suomennoksen on tehnyt Raija Rintamäki.

David Walliams & Tony Ross: Koulussa on käärme!
(Kustannus-Mäkelä Oy 2018, alkuteos HarperCollins Children's Books 2016)

Koulussa on käärme! -kirjassa pahis on rehtori Kurppa, joka on varsinainen ilonpilaaja ja hirviö. Kun oppilaat tuovat opettajan pyynnöstä kouluun lemmikkinsä, lukitsee rehtori Kurppa ne löytötavarakaappiin. Mirandan lemmikille käy kuitenkin vielä hullummin! Miranda on tyttö, joka on tottunut tekemään asiat omalla tavallaan - joku saattaisi sanoa, että aina eri tavalla kuin muut. Mirandan lemmikkikin on hieman erikoinen, sillä se on suuri pytonkäärme Peppiina. Kaikki pelkäävät aluksi Peppiinaa, mutta huomaavat sitten, että se on kiltti ja mahtava lemmikki, joka viihdyttää kaikkia lapsia. Rehtori Kurppa ei kuitenkaan pidä Mirandasta eikä todellakaan myöskään Peppiinasta. Hän nappaa käärmeen itselleen ja vie sen kansliaansa roskakoriin!

David Walliams & Tony Ross: Koulussa on käärme!
(Kustannus-Mäkelä Oy 2018, alkuteos HarperCollins Children's Books 2016)

Miranda on tietysti onneton ja lähtee iltapäivällä hakemaan käärmettään. Rehtorin huoneessa häntä odottaa yllätys, sillä tämän tuolilla istuukin Peppiina, eikä rehtoria näy missään. Koska rehtori katoaa lopullisesti, tulee koulusta paljon hilpeämpi paikka. Lapset tuovat kouluun lemmikkejään tämän tästä, ja joukkoon alkaa mahtua myös muita eksoottisia eläimiä. 

David Walliams & Tony Ross: Koulussa on käärme!
(Kustannus-Mäkelä Oy 2018, alkuteos HarperCollins Children's Books 2016)

Kaikkien suosikki on edelleen Peppiina, joka yhä mielellään keksii kaikkea hauskaa lasten riemuksi. Vain Miranda huomaa, että käärmeen vatsan kohdalla on rehtori Kurpan muotoinen pullistuma! 

David Walliams & Tony Ross: Koulussa on käärme!
(Kustannus-Mäkelä Oy 2018, alkuteos HarperCollins Children's Books 2016)

Kirjan kuvituksen on tehnyt kuvittaja Tony Ross, jonka kuvitustyyli sopii Walliamsin teksteihin aivan loistavasti!

4 kommenttia:

  1. Alkaa naurattaa jo heti kun näkee että kirjan tekijä on David Walliams :D
    Kaiken hulluuden keskeltä hänen tarinoistaan nousee aina inhimillisyys ja ystävällisyys. ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin sanottu Rita! Inhimillisyys ja ystävällisyys todella ovat isoja teemoja Walliamsin hullunhauskoissa kirjoissa. <3

      Poista
  2. Tekijöistä vielä sen verran, että teoksen on suomentanut Raija Rintamäki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos muistutuksesta! Se on jostain syystä jäänyt pois tekstistä, vaikka ilman muuta ansaitsee maininnan. Hän on loistava suomentaja, joka taisi vuoden alussa saada käännöstyöstään Aarresaari-palkinnonkin.

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.