Kuvakirjoja lentomatkustamisesta

Lensimme hiljattain lomalle Kroatiaan, ja lapsemme tietysti pohtivat, millaista on lentokentällä ja kuinka lentokoneella matkustetaan. Molemmat ovat kyllä lentäneet aikaisemminkin, mutta eivät muista noista kerroista mitään. Niinpä marssin paikalliseen kirjastoomme ja lainasin kaksi kirjaa, jotka on vartavasten kirjoitettu kuvailemaan, millaista on matkustaa lentokoneella ja miten lentokentällä toimitaan. Toinen kirja on Otavan tämän kesän uutuuskirja eli Annakarin Garhamin kirjoittama ja kuvittama kuvakirja Ruu lentomatkalla* (Bonnier Carlsen Frölag, suom. Anne Luukkonen). Toinen on Oppi&Ilon vuonna 2015 julkaisema, Kerttu Ruuskan kirjoittama ja Nadja Sarellin kuvittama kuvakirja Elsa ja Lauri matkustavat**.Ruu lentomatkalla on suunnattu noin 3 - 6 -vuotialle lukijoille, eli hieman nuoremmille kuin Elsa ja Lauri -kirja, jonka takakanteen on merkitty ikäsuositus 3 - 8 vuotta. Ruu lentomatkalla -kirjassa tekstit ovat miellyttävän lyhyitä ja tilanteet lentokoneessa ja kentällä on kuvattu pienen lapsen näkökulmasta. Ruu edustaa muuten myös sitä uutta lastenkirjojen päähenkilötyyppiä, josta ei suoralta kädeltä voi sanoa, onko hän tyttö vai poika, ja häneen voivatkin kaikki lukijat samastua sukupuolesta välittämättä.

AnnakarinGarhamn: Ruu lentomatkalla (Otava 2018)

Molemmissa kirjoissa kuvataan pakkaamista, lähtöselvityksen tekemistä, matkalaukkujen luovuttamista ja turvatarkastusta. Ne voivat olla hieman jännittäviä tilanteita, mutta sekä Ruu että Elsa ja Lauri selviävät niistä hienosti. Olisi muuten ollut ihan hauska, jos kirjoissa olisi kuvattu, mitä sitten tapahtuu, jos läpivalaisuportti piippaa jonkun matkustajan kohdalla. Mitään ihmeellistähän siitä ei seuraa, mutta lapsimatkustajista voi olla aika jännittävää, että turvatarkastaja tulee sitten henkilökohtaisesti tutkimaan, mistä piippaus johtui.

Kerttu Ruuska & Nadja Sarell: Elsa ja Lauri matkustavat
(Oppi&Ilo 2015) 
AnnakarinGarhamn: Ruu lentomatkalla (Otava 2018)

Turvatarkastuksen ja lähtöselvityksen jälkeen molemmissa kirjoissa päähenkilöt pääsevät oleskelemaan lentokentällä, ihastelemaan ikkunoiden takana näkyviä koneita ja siirtyvät sitten lentokoneeseen. Ruuta ja Ruun kania alkaa pelottaa lentoon lähteminen, mutta nousu sujuu onneksi hyvin, ja kanikin uskaltaa lopulta ihailla maisemia. Lapset huomaavat, että koneessa joutuu istumaan pitkään paikallaa, ja aika voikin käydä hieman pitkäksi, vaikka välillä syödään, pelataan ehkä pelejä, luetaan kirjoja tai vaikka piirretään.

Kerttu Ruuska & Nadja Sarell: Elsa ja Lauri matkustavat 
(Oppi&Ilo 2015)  
AnnakarinGarhamn: Ruu lentomatkalla (Otava 2018)

Kaikki matkat loppuvat kuitenkin aikanaan, ja perillä on sitten koko ihana loma edessä!

Ruu lentomatkalla ja Elsa ja Lauri matkustavat ovat oikein päteviä kirjoja luettavaksi lasten kanssa, jos haluaa ennen matkaa käydä läpi, millaisia tilanteita lentokentällä ja koneessa on edessä. Meidän lapsemme ovat myös tykänneet lukea näitä kirjoja matkan jälkeen ja miettiä, kuinka heidän matkansa sujui. Oppi&Ilo -sarjan kirjan on selvästi kirjoitettu opetustarkoituksessa, ja sen sävy on opettavaisempi kuin Ruu-kirjan. Elsa ja Lauri matkustavat -kirjan takana on myös muutaman aukeaman verran tietokirjamaista tekstiä muun muassa käyttäytymissäännöistä lentokoneessa, eri matkustusvälineistä, pakkauksesta ja jopa hauskoja leikkivinkkejä matkan ajaksi. Ruu-kirjassa puolestaan esitellään sivun verran lentomatkustamiseen liittyviä käsitteitä.

Muita matksutamiseen liittyviä kirjoja:


  • Tittamari Marttinen & Terese Bast: Lemmikkien junamatka (Lasten Keskus 2014)
  • Sanna Pelliccioni: Onni pojan mahtava matka (Minerva Kustannus 2008)
  • Sharon Rentta: Päivä eläinten lentoasemalla (Kustannus-Mäkelä 2015) ja Päivä eläinten rautateillä (Kustannus-Mäkelä 2017)

*Ruu-sarjassa on ilmestynyt myös kirja Ruu ja uusi tukka (Otava 2018), jossa Ruu käy ensimmäisen kerran parturi-kampaamossa

**Elsan kanssa voi tutustua myös uimiseen ja luistelemiseen sarjassa aikaisemmin ilmestyneiden kirjojen Elsa luistelemassa ja Elsa uimahallissa kautta.2 kommenttia:

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.