Helppolukuisia kirjoja: Lemmikkien junamatka

Lauantaina raikaa suvivirsi ympäri Suomen, ja oppilaat pääsevät ansaitsemalleen kesälomalle. Minulla ajatukset kuitenkin jo kirivät kohti tulevaa lukuvuotta ja syksyä. Sain ilokseni näet kuulla, että aloitan syksyllä uusien ekaluokkalaisten kanssa, ja siksi olen jo hiljalleen alkanut kerätä päänsisäiseen ideapankkiini listaa hyvistä, helppolukuisista kirjoista, jotka sopivat lukemaan oppineille ja opetteleville epuille.  Lisäksi olen kerännyt tuohon samaan päänsisäiseen listaani kirjoja, jotka käsittelevät koulun alkua. Kirjastomme henkilökunta on auttanut minua suuresti, kun olen kysellyt, millaisia helppolukuisia kirjoja on tarjolla.

Jokusen kirjan olenkin jo lainannut tai itselleni hankkinut...

Ainakin meidän kirjastossamme on ihan oma hyllynsä näille helppolukuisille kirjoille. Osa niistä on kirjoitettu suuraakkosin, osa tavutettu ja osa niistä on sellaisia, että ne vaativat jo hieman kehittyneempää mekaanista lukutaitoa sekä myös luetunymmärtämistä. Minun hankkimieni ja lainaamieni kirjojen joukossa on myös kuvakirjoja, sillä olen huomannut, että ekaluokkalaisetkin kuuntelevat vielä mielellään laadukkaita kuvakirjoja ja niiden avulla voi oppia (ja koulussa tietysti myös opettaa) vaikka mitä.
Eräs tällainen juuri lukemaan oppineille tarkoitettu kirjasarja, johon halusin tutustua on Leon lemmikkiuutiset. Sarjan on kirjoittanut Tittamari Marttinen, ja luin sen kuudennen osan Lemmikkien junamatka (Lasten Keskus, 2014*).Kirjan värillisen kuvituksen on tehnyt Terese Bast, joka on kuvittanut myös muun muassa Supermarsu-sarjan. Kuvia on jokaisella aukeamalla, ja osa niistä on jopa koko sivun kokoisia. Kuvat elävöittävät tekstiä, mutta eivät varsinaisesti vie tarinaan eteen päin. Lemmikkien junamatkassa on melko paljon tekstiä helppolukuiseksi kirjaksi, eli se ei ole tarkoitettu aivan vastikään lukemaan oppineille, vaan jo niille, jotka osaavat lukea kohtalaisen sujuvasti ja pystyvät jo seuraamaan ymmärtäen myös hieman pidempää tekstiä. Fontti on kuitenkin isohkoa ja lauserakenteet yksinkertaisia.Kirjassa ystävykset Leo, Sanni ja Veeti lähtevät junalla mummon luokse, ja matkalle otetaan tietysti mukaan myös lemmikit Pähkinä-koira, Rusina-kissa ja Vilma-hamsteri. Kuusikko ahtautuu junassa lemmikkivaunuun monen muun eläimen kanssa. Matkan aikana he saavat tutustua muun muassa puhuvaan papukaijaan, joka huutelee konduktöörille tuhmuuksia, hemmoteltuun Lotta-kissaan sekä Veetin luikertelevaan kaimaan... Jännitystäkään ei matkasta puutu, sillä Vilma-hamsteri pääsee karkuun, ja sitä joudutaan metsästämään aina ravintolavaunusta saakka.Juonellisesti Lemmikkien junamatka ei ole mitenkään erikoinen, ja kirjan tapahtumat ajoittuvat vain yhteen junamatkaan. Kirjassa on kuitenkin mukavasti huumoria ja hieman vauhtiakin. Se on selkeä ja sen kieli on hyvää suomea. Uskon, että tämä miellyttää varsinkin niitä ekaluokkalaisia, jotka pitävät elämistä ja kaipaavat jo hieman haastavampaa luettavaa. Kirjan lopussa on kaksi uutista, jotka ovat itseasiassa mainiot tiivistelmät kirjan tapahtumista. Ne myös toimivat hyvänä esimerkkinä siitä, miten tapahtumat voi kertoa hieman erilaisesta näkökulmasta, ja ne toimisivat hyvin myös uutisen opetuksessa tai oman uutisen kirjoittamisen mallina.

Vinkatkaa ihmeessä, jos teille tulee mieleen joku koulun aloitukseen liittyvä kirja tai sellainen helppolukuinen kirja, joka minun kannattaisi ottaa listalleni! :)

*Pyydetty kustantajalta tätä juttua varten.

6 kommenttia:

 1. Tsemppiä opepuuhiin syksyllä ja nauti kesästä :)!
  Ja hyvä juttu, olen itsekin tästä kesälukemisesta blogissani huudellut ja miettinyt postausta- mutta kun ei ehdi postata :DD!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä nautin, vaikka näin äitiysloman jälkeen alkavat työasiatkin jo kiinnostaa. :)
   Tuo aikapula on niin tuttu juttu. Minullakin tämä aihe ja Lemmiekkien junamatka ovat odotelleet jo hyvän tovin bloggaamista, mutta ei vaan ole sopivaa hetkeä löytynyt. Nyt ajattelin, että on pakko ryhtyä toimeen tai jäävät pian muuten käsittelemättä.

   Poista
 2. Meillä menee esikoinen jo kolmannelle luokalle ensi vuonna ja bongasinkin tästä postauksestasi hänelle luettavaksi Supermarsu-kirjat. Ne ovat jääneet meillä hieman unholaan, joten oli kiva saada muistutus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että muistuivat mieleen! Tuo esittelemäni Supermarsu ja jääräpää Janne ainakin oli hauska. Toivottavasti teilläkin tykätään. :)

   Poista
 3. Kiitos tästä postauksesta. Itsekin aloitan syksyllä ekaluokan kanssa ja ihan samoissa aatoksissa/puuhissa täällä. Aloin etsiskellä koulun aloitukseen liittyviä kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos. :) Oikein loistava juttu, jos postauksestani oli hyötyä. Pysyttelehän kuulolla, sillä tarkoitus olisi tosiaan kesän ja syksyn aikana tosiaan bloggailla noista löytämistäni kirjoista (ja pinoja oliis tarkoitus vielä kasvattaa...).

   Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.