Tarinoita suomalaisista tytöistä sekä itsenäisistä naisista kapinallisille tytöille

Kustantamo S&S on julkaissut tänä syksynä peräti kolme satumaista tietokirjaa kirjaa, joissa tytöt ja naiset nostetaan sankareiksi ja esikuviksi sekä esitellään heidän tekojensa ja saavutustensa kautta. Kaksi kirjoista on suomalaisten tekijöiden taidonnäytteitä ja kertovat suomalaisista naisista, kolmas on jatkoa viime vuonna hitiksi nousseelle Iltasatuja kapinallisille tytöille -kirjalle ja pitää sisällään monen erimaalaisen naisen tarinoita.



"Tämä kirja on suorastaan itkettävänä ihana", ajattelin monta kertaa lukiessani kirjailija Ida Salmisen ja  kuvittaja Riikka Salmisen yhteistyönä syntynyttä, selvästi lapsille ja nuorille suunnattua kirjaa Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa (arvostelukappale kustantajalta), jossa paitsi esitellään 40 maailmaa jollain tavalla muuttanutta suomalaista naista, myös kuljetaan näiden tarinoiden kautta läpi Suomen historian 1800-luvun alusta tähän päivään. Tarinoiden kautta syntyy kuva suomalaisen yhteiskunnan ja siinä vallitsevien tapojen, asenteiden ja arvojen kehittymisestä sekä niistä kipupisteistä ja epäkohdista, joita vastaan aikansa tiennäyttäjätytöt ja -naiset ovat tietoisesti ja joskus myös tietämättään taistelleet. Kirjan tekijöiden sanoin: "Naisten elämäntarinat ovat osoitus siitä, mitä kaikke voi saada aikaan olemalla oma itsensä. Ja siitäkin, ettei ole vain yhtä mallia, eikä tiettyjä lähtökohtia tai ominaisuuksia, jotka ovat edellytys haaveiden toteutumiselle."



Salminen on kirjoittanut naisista tarinamuodossa, ja hän esittelee heidän elämäänsä nuoruudesta aikuisuuteen kasvutarinana, aloittaen aina "Olipa kerran...". Tekstit pohjautuvat henkilöhaastatteluihin ja lähdekirjallisuuteen, mutta tapahtumien kuvauksissa kirjailija on käyttänyt luovaa vapautta. Tämä kerrontamuoto palvelee ilman muuta hyvin juuri nuorta lukijaa sillä kertomukset ovat helposti luettavia ja vaikuttavat aivan sadulta - paitsi että ovat totta. Kirjaan on valikoitunut 40 tyttöä ja naista eri aloilta hyväntekijä ja Diakonissalaitoksen perustaja Aurora Karamzinista (1808 - 1902) jääkiekkoilija Noora Rätyyn (1989 - ). Moni kirjassa esitellyistä henkilöistä on minulle ainakin nimeltä entuudestaan tuttuja. Minuun kirjan sadunomaisuus vetosi, sillä se sai kirjan henkilöt tuntumaan niin läheisiltä ja tavallisilta - siis juuri sellaisilta, joiden elämään, haaveisiin, vastoinkäymisiin ja onnistumisiin on helppo samastua.

Riikka Salminen on tehnyt kunkin henkilön lapsuudenkuvaan historiallisesti
uskottavan taustan, puvustuksen yms, jotta myös kuvat kertovat kustakin henkilöstä
ja historiallisesta ajasta mahdollisimman aidosti.
(Ida Salminen & Riikka Salminen: Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa)

Toinen kustantajalta arvostelukappaleena saamani kirja on helsinkiläisen opettaja-kuvittaja Elina Tuomen kuvittama ja kirjoittama tietokirja Itsenäisiä naisia - 70 suomalaista esikuvaa, joka kertoo niin ikään suomalaisista naisista tietokirjoista tuttuun faktamaisempaan tyyliin. Kirjan kohderyhmää ovatkin Salmisten kirjan kohderyhmää varttuneemmat lukijat. 70 suomalaisen naisen joukkoon on valikoitunut naisia hyvin eri aloilta ja aikakusilta, ja Tuomi esittelee heidät sekalaisessa järjestyksessä - minä, joka rakastan historiaa, kaipasinkin hiukan kronologista jaottelua.



Tässä kirjassa on mukana monta tuttua nimeä, joista osa on samoja kuin Salmisten kirjassa, mutta osa on minulle aivan uusia tuttavuuksia. Onkin mahtavaa, miten monen eri alan osaajaa tähän kirjaan on nostettu. Kun mukana on naisia näyttelijöistä, naisasianaisiin, runoilijoihin ja videopelisuunnittelijoihin, urheilijoista tutkijoihin, lääkäreihin ja poliitikkoihin, muotoilijoista yritysjohtajiin, kirjailijoihin ja sairaanhoitajiin, voivat lukijatkin nähdä, paitsi sen että kuka hyvänsä voi halutessaan tähdätä itseään kiinnostavaan ammattiin, myös sen, että maailmassa on hurjan paljon tavoiteltavaa, hurjan paljon kiinnostavia asioita tutkittavaksi sekä ovia, joiden kautta kulkiessa löytyy aina uusia mahdollisuuksia.

Kuvitus on kerrassaan loistavaa!
(Elina Tuomi: Itsenäisiä naisia)

Kolmas kirja, jonka sain luettavakseni on siis Maija Kauhasen suomentama kirjan Iltasatuja kapinallisille tytöille 2, jonka ovat kirjoittaneet Francesca Cavallo ja Elena Favilli. Kirja on hyvin samantyylinen kuin edeltäjänsä eli Iltasatuja kapinallisille tytöille. Tarinat kertovat tytöistä ja naisista, jotka ovat tehneet jotain omalla tavallaan merkittävää, olleet ehkä oman alansa pioneereja, olleet naisia, jotka ovat saattaneet murtaa vallitsevaa käsitystä naisille tai tytöille sopivista tehtävistä, taistelleet ennakkoluuloja vastaan, voittaneet vastoinkäymisiä ja ennenkaikkea olleet lahjakkaita omalla alallaan. Lahjakkaita ovat tälläkin kertaa myös kirjan kuvituksen laatineet 50 taiteilijaa, sillä kuvitus on kerrassaan upeaa ja monipuolista.



Kirjan tarinat kertovat monista sellaisista henkilöistä, joiden tarinat ansaitsivat teikijöiden mielestä tulla huomatuksi ja näkyviksi. He ovat saaneet inspiraation edellisen kirjan lukijoilta, jotka ovat tulleet kertomaan kaksikolle tarinoita naisista, joiden tarinoita ei aiemmin ole huomattu. Kirja kannustaa etsimään lahjakkuutta sieltä, missä sitä ei ensi silmäyksellä ollut. Se auttaa näkemään mahdollisuuksia odottamattomissa paikoissa. Vaikka kirjassa esitellään naisia ja tyttöjä ympäri maailmaa, on aika moni heistä kotoisin kuiten Yhdysvalloista tai Iso-Britanniasta. Suomesta on tähän kirjaan mahtunut mukaan jääsukeltaja Johanna Nordbland.

Tämän kuvan kuvitus: Geraldine Sy
(Francesca Cavallo & Elena Faville: Iltasatuja kapinallisille tytöille2)

-----------------------------

Minä ilahduin kovasti, kun huomasin, että tänä vuonna julkaistaan niin monta kirjaa, joissa naisten tarinat ja teot ovat keskiössä. Historia on hyvin pitkään ollut suurmiesten historiaa ja kirjoitetut tarinat suurmiesten tarinoita. Naisista on kirjoitettu lähinnä miestensä kautta - miettikääpä vaikka Fredrika Runebergia, josta tiedämme lähinnä sen, että hän teki kirjailijamiehelleen torttuja. Tosiassa hän oli varsinainen tehopakkaus, joka hoiti paitsi kodin ja sen torttujen paistamisen, myös kirjoitti itse lukuisia hineoja teoksia. 

Ja nyt minä kaipaan sitten sitä kirjaa, jossa näiden naisten ja tyttöjen tarinat ovat samoissa kansissa poikien ja miesten sekä muunsukupuolisten tarinoiden kanssa. Toivon, että kaikki olisivat samalla viivalla, ja ihan kaikille sukupuolille kirjoitettaisiin tarinoita rohkeista henkilöistä, jotka ovat teoillaan muuttaneet maailmaa, olleet rohkeita, kulkeneet omia polkujaan, rikkoneet lasikattoja, taistelleet ennakkoluuloja vastaan, nousseet ylös kaaduttuaan, tehneet vaikka joku on sanonut et voi, uskaltaneet puolustaa heikompiaan ja taistelleet paremman ja tasa-arvoisemman huomisen puolesta.

4 kommenttia:

  1. Kannatan viimeistä ajatusta :) Olisi mukavaa, jos olisi olemassa kirja ihmisistä, jotka ovat muuttaneet maailmaa paremmaksi paikaksi.

    VastaaPoista
  2. Mäkin kannatan myös tuota viimeistä ajatusta. (Pojillehan on muuten oma kirjansa: Rohkeiden poikien kirja.) Kuitenkin iloitsen suunnattomasti ajatuksesta, että maailmassa, missä edelleen naiset joutuvat taistelemaan paikastaan ja mahdollisuuksista miehiä enemmän, on haluttu näiden kirjojen avulla antaa ääni juuri ja nimenomaan naisille. Heidän tarinansa yhteiskirjoissa (kuten vielä tänäkin päivänä vuonna 2018) jää liian usein miesten varjoon. Emme lähiaikoina vielä tule elämään maailmassa, jossa sukupuolella ei ole missään mitään väliä, mutta tämä naisten esille nostaminen on mielestäni keino kohti täydellistä tasa-arvoa ja vasta sen vakiinnuttua yhteiskirjat on yhteiskirjoja. Kiitos kirjaesittelystä! -Kathryn

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistäsi Kathryn! Kyllä, olen kanssasi täysin samaa mieltä, että nämä kirjat ovat tärkeitä juurikin mainitsemastasi syystä. <3 Kuitenkin, jos nyt lähdettäisiin kirjoittamaan kirjaa juuri siitä vinkkelistä, että kirjoitamme ihmisistä heidän tekojensa tähden, ja kirjaan haettaisiin tarkoituksella erilaisia henkilöitä aj erilaisia (hyviä) tekoja ja saavutuksia. Silloin kirja edistäisi myös tasa-arvoa siten, että naiset nostettaisiin miesten kanssa samalla viivalle. Uskon, että nyt olisi hyvä hetki, kun tämäntyylisillä "sankaritarinoita" kirjoilla on paljon lukijakuntaa, joista moni ainakin kirja-arvioiden perusteella vaikuttaa hyvin avarakatseisilta ja valveutuneilta. Olsihan se myös pojille hyvä malli, ettei tarvitse olla "rohkea" päästäkseen kansien väliin.

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.