Huikean hieno tietokirja Suomen lasten Suomi

Tuleva Suomi 100-juhlavuosi näkyy myös kirjallisuudessa. Eräs teos, joka sopii tulevaan juhlavuoteen aivan loistavasti on suurteos Suomen lasten Suomi (Otava 2016, saatu kustantajalta). Sen takana ovat kirjailija ja filosofian tohtori Kirsti Manninen ja kuvittaja Carlos da Cruz. Da Cruz on kuvittanut monia lasten kuva- ja tietokirjoja, ja Manninen on kirjoittanut eräät suosikkitietokirjani Suomen lasten historian ja Suomen lasten taidehistorian. Uskalsin siis odottaa Suomen lasten Suomi kirjalta kovaa tasoa, ja kirja toden totta vastaa odotuksiani täysin. Oikeastaan se jopa ylittää ne!



Kirjan tarkoitus on esitellä lapsilukijoille helposti ymmärrettävällä tavalla Suomea ja suomalaisuutta. Kirjassa käydään läpi kaikki suomen maakunnat, niiden ominaispiirteet, keskeisiä elinkeinoja, historiaa, juhlaperinteitä, keksijöitä, tunnettuja suomalaisia ja muita kulttuurillemme merkittäviä seikkoja. Tutuksi tulevat myös Suomen luonto, eläimet, murteet ja jopa vähemmistökansat ja suurimmat maahanmuuttajaryhmät. Kirja on jollain tapaa hieman historia-, tai ehkä pitäisi sanoa perinnepainotteinen, ja jos jotain olisin voinut toivoa lisää, olisin toivonut enemmän tietoa siitä, mitä nykylapset Suomessa harrastavat tai leikkivät. Se varmasti kiinnostaisi lapsilukijoita. Leluista ja leikistä olisi voinut olla enemmän tietoa.

Kirsti Manninen & Carlos da Cruz: Suomen lasten Suomi (Otava 2016)
En oikein usko, että näin kattavaa tietokirjaa Suomesta on koskaan aikaisemmin tehty - ainakaan näin kiinnostavalla tavalla. Vaikka kirjassa on aivan huima määrä tietoa, ei sen lukeminen käy puuduttavaksi tai tylsäksi. Da Cruzin kuvat herättävät teksit eloon, eikä lukija edes huomaa, kuinka paljon tietoa hän tulee lukiessaan ahmineeksi. Tiedättekö esimerkiksi mitä tarkoittaa tulisteleminen, miten tervahauta rakennetaan tai mitä ovat jätinkirkot? Noh, tämän kirjan luettuanne varmasti tiedätte.

Kirsti Manninen & Carlos da Cruz: Suomen lasten Suomi (Otava 2016)
Vaikka Suomen lasten Suomi on tietokirja, on siihen tuotu tarinallinen elementti kahden ulkosuomalaisen lapsen Suomeen suuntautuvan kesälomavierailun muodossa. Jenny ja John Hella ovat amerikkalaisia lapsia, joiden mummu Aino Hella on syntynyt Suomessa. John ja Jenny matkustavat Suomeen tapaamaan ystäviään edellisen kesän leiriltä. Nämä heidän suomalaiset ystävänsä asuvat ympäri Suomea ja esittelevät amerikkalaisille sisaruksille omaa maataan ja tapojaan. Jenny ja John oppivat matkallaan vaikka mitä ja lähettelevät mummulleen lukuisia postikortteja matkansa varrelta. Kirjan lukija siis pääsee Jennyn ja Johnin mukana matkalle Suomeen ja suomalaisuuteen. Sininen keskitie -blogin bleue kutsui tämän kirjan tekemistä kunnioitettavaksi kulttuuriteoksi. Minä en voisi olla yhtään enempää samaa mieltä hänen kanssaan!

Suuri sydän tälle teokselle!
Kirsti Manninen & Carlos da Cruz: Suomen lasten Suomi (Otava 2016)

Kippis Suomelle, suomalaisuudelle ja oikein hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

4 kommenttia:

  1. Lapsille ja nuorille suunnatut tietokirjat on kyllä ihan mahtavalla tasolla tätä nykyä, kuvituksineen kaikkineen. Niitä tykkään minäkin joskus lukea ihan huvin vuoksi, varsinkin jos niissä on maantiedettä ja kulttuuria. Hauskan kuuloinen teos tämäkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kanssasi samaa mieltä, että nykyään julkaistaan hienoja lasten tietokirjoja. Aikuisetkin saavat varmasti paljon iloa tämän kirjan lukemisesta.

      Poista
  2. Oi, tämähän kuulostaa ihan sellaiselta kirjalta joka pitää pistää pukinkonttiin omalle ulkosuomalaiselle lapselleni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella mukavaa, että löysit täältä hyvän lahjavinkin. Kiitos viestistäsi!

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.