Muutama joululahjavinkki

Kirjalahjat ovat minun ja varmasti monen teidän blogini lukijankin mieleen. Eräs sukulainen kysyi tuossa hiljattain, mitä voisi ostaa lahjaksi lapsillemme, kun ei tohdi ostaa uutuuskirjoja. Hän näet arvelee, että saattaisi muuten päätyä ostamaan kuvakirjan, joka meillä on tai jonka vähintään olemme lukeneet. Minun ei tarvinnut asiaa kauaa miettiä, sillä kaksi vanhempaa lastemme tykkäävät erilaisista tarra- ja puuhakirjoista. Niistä olen vinkannut aiemminkin täällä blogissa, ja ajattelin taas muistutella, kuinka mukavia lahjoja ne ovat! Tarra-, tehtävä- ja värityskirjoja on niin monista eri aihepiireistä, että niiden joukosta voi helposti etsiä lahjansaajan kiinnostuksenkohteita vastaavan kirjasen. Osa tehtäväkirjoista on sellaisia, joiden tarkoitus on lähinnä viihdyttää, osa kehittää lapsen tietotaitoa tai vaikka sorminäppäryyttä. Esittelen muutaman meidän lastemme suosikin. Osa niistä on itse ostettuja, muutama on saatu lahjaksi ja pari kustantajalta arvostelukappaleina.



Aiemmin esittelemiäni harjoitus- ja tarrakirjoja pääset katsomaan näistä linkeistä: luontoaiheisia, sekalaisia, Oppi & Ilo -puuhakortit ja Reuhurinteen Nettipuuhat -tehtäväkirja

Värityskirjat:

1. Etenkin keskimmäisen lapsemme suosikkihahmo, Sanna Pelliccionin ihana Onni-poika seikkailee kirjojen lisäksi myös värityskirjassa. Onni-pojan värityskirja (Mirri Creative) on niin pienikokoinen, että se mahtuu mukaan käsilaukkuun, josta se on helppo kaivaa esiin vaikka ravintolassa ruokaa odotellessa ja antaa lasten väritellä Onni-kuvia siinä istuessaan. Pienen koon takia osa värityskuvista on niin pieniä, että niiden värittämiseen vaaditaan tarkkuutta ja kärsivällisyyttä.

Vinkki! Kuvien ympärille lapset voivat vaikka kehitellä omia Onni-tarinoitaan, joita aikuinen voi kirjata ylös.

2. Esikoinen tykkää dinosauruksista, joten kirjamessuilta parilla euroilla ostamani Dinovärit sai hänet innostumaan. Värityskirjan dinot ovat melko aidon näköisiä ja jokaiseen kuvaan on nimetty, mistä dinosauruksesta on kyse.



Tarrakirjat:

3. Tarrakirjoja on kaupoissa lukuisia erilaisia. Nukkekotileikeistä ja "sisustamisesta" kiinnostuneet lapset voisivat tykätä Jenny Bowersin luomasta Tarrakivaa-sarjasta (Tactic Publishing).  Meillä on sarjan osat Kauppa ja Taloni.




Puuha- ja tehtäväkirjat:

4. Esikoisen kummi toi lapselle synttärilahjaksi puuhakirjan Samsam - Suuri puuhapaketti (Otava, perustuu Serge Blochin alkuperäisteoksiin). Tämä Samsam on monelle lapselle Pikkukakkosesta tuttu avaruussankari, joka ratkoo tv-sarjassa erilaisia ongelmia. Minä en hirveästi fanita ko. animaatiota, mutta lapseni katsovat sitä aika ajoin. Tässä puuhakirjassa on juonellinen tarina, ja tehtävät ovat osa sitä. Tehtävätyyppejä on erilaisia: väritystehtäviä, piirtämistä, sokkeloita, salakirjoitusta, etsi erot -tehtäviä, jne. Osa tehtävistä on sellaisia, että nelivuotias suoriutuu niistä itsenäisesti, osaan hän tarvitsee aikuisen apua.

5. Pähkähullu avaruus - tarrapuuhakirja (Tactic Publishing, tekstit ja käsikirjoitus Vesa Korpela) on hauska lahja kaikille avaruudesta ja muumorista pitäville. Tämän tarrapuuhakirjan kehyskertomuksessa Jepe-niminen poika lukee illalla avaruuskirjaa ja näkee yöllä unta, että pääsee kahden avaruusolion matkassa avaruuteen. Avaruusoliot esittelevät Jepelle eri planeettoja. Jepen matkassa puuhakirjaa täyttävä lapsi saa paitsi puuhailla tarrojen ja pienien tehtävien parissa, mutta myös oppii avaruudesta huumorin kautta.



6. Pienten oma harjoituskirja (Tactic Publishing, arvostelukappale kustantajalta) on suloisesti kuvitettu tehtäväkirja. Tehtävät eivät ole kovin vaikeita, joten ainakin vajaa viisivuotias esikoisemme on pystynyt täyttämään kirjaa itsenäisesti sen jälkeen, kun aikuinen on ensin selittänyt, mitä tehtävässä tehdään. Monessa tehtävässä pitää värittää ja liimata tarroja, osassa tunnistetaan erilaisia muotoja, lasketaan lukumääriä tai nimetään asioita.



Lukemaan ja kirjoittamaan innoittavia:

7. T niin kuin TIIKERI (Tactic Publishing, arvostelukappale kustantajalta, suom. Annu Nykänen) ei ole varsinaisesti puuhakirja, mutta sen parissa lapsi voi harjoitella tunnistamaan suuraakkosia. Se muistuttaa ns. vanhan ajan aapisia, joissa jokaiseen kirjaimeen liitettiin pieni loru tai lause. Kirjassa on vain suuraakkosia ja sanat on tavutettu. Tukevien pahvisivujen ansiosta T niin kuin TIIKERI toimii myös ihan pienempien lasten katselukirjana. Esikoinen, joka on nyt kovasti kiinnostunut kirjaimista, harjoittelee sen avulla eri kirjaimia. Pieni lipsahdus kirjassa kyllä on, sillä harmillisesti u-kirjaimen kuvassa on uiva majava, mutta sana on "uimari", vaikka lapsi muodostaa kuvasta helposti loogisen sana-kuvaparin "uu niin kuin majava".



8. Alakouluikäisiä, jo itse lukevia lapsia kirjoittamaan innoittaa mainioiden sekä monipuolisten tehtävien avulla Reuhurinne-sarjaan perustuva tehtäväkirja Omat tarinat (Otava 2014). Kirjan tekstit ja tehtävät ovat kirjoittaneet Tuula Kallioniemi ja Kati Solastie. Kuvat on piirtänyt tuttuun tapaan Jii Roikonen. Tehtävät ovat hyvin mietittyjä, ja etenevät mielikuvitusta virittelevistä ja perustaitoja treenaavista kirjoitusharjoituksista haastavampiin lehtijuttujen ja oman tarinan kirjoittamiseen. Minä käyttäisin tätä mielelläni jopa luovan kirjoittamisen tehtäväkirjana opetuksessa. Kirjan suositusiäksi on merkitty 9+.



Reuhurinne-sarjassa on runsas joukko tehtäväkirjoa erilaisista aiheista. Suosittelen tutustumaan!

2 kommenttia:

  1. Ihania ja hyödyllisiä nämä vinkkipostaukset. Usein etsin lahjaideoita eri-ikäisille sukulaislapsille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Paula, että tällaisista on iloa ja hyötyä. Itsekin tykkään lueskella, mitä muut suosittelevat lahjaksi. :) Mukavaa joulua!

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.