Pieni suuri tarina ystävyydestä

Réka Király on kirjoittanut ja kuvittanut värikkään ja kyllä hauskan (kuten kolmivuotiaamme kirjaa luonnehti) kuvakirjan ystävyydestä, yhteistyöstä ja pelkojen voittamisesta. Pieni suuri tarina ystävyydestä  (Etana Editions 2017, arvostelukappale kustantajalta) osoittaa, että meillä kaikilla on omat vahvuutemme ja pelkomme, eikä kaikesta tarvitse suoriutua yksin. Ystävät auttavat ja tukevat, ja vaikeatkin asiat usein luonnistuvat yhteistyötä tehden.Tarina alkaa yöstä, joka on samettinen ja pehmeä kuin musta kissa. Siili ja Jänis lähtevät ketun luo yökylään. Yön samettisen hiljaisuuden kuitenkin katkaisee alkava myrsky, jota erityisesti siili säikähtää kovasti. Kun ovelta kuuluu koputus, säikähtää jo kettukin. Tulija on kuitenkin vain pieni hiiri, jolla on kova hinku päästä pomimaan kypsynyt päärynä ennen kuin ampiaiset taas heräävät. Hiiri näet pelkää ampiaisia.

Réka Király: Pieni suuri tarina ystävyydestä (Etana Editions 2017)

Eläimet alkavat kertoa toisille omista peloistaan. Joku pelkää pimeää, karhua ja vettäkin. Toinen pelkää ukkosta, kolmas ampiaisia. Niinhän se on oikeastikin, että kaikki me pelkäämme jotain. Jänis kuitenkin rehvastelee, ettei se tietääkseen pelkää mitään. Muut ihailevat kovasti jäniksen rohkeutta ja lupaavat sitten hiirelle tulla aamulla auttamaan sitä päärynän poimimisessa.

Réka Király: Pieni suuri tarina ystävyydestä (Etana Editions 2017)
Yhteistyössä tosiaan on voimaa, ja eläimet keksivätkin näppärän keinon, jolla he harhauttavat pöriseviä ampiaisia. Siili pitää tikkaita pystyssä ja jänis kapuaa rehvakkaasti puuhun. Siellä se kuitenkin muistaa, että on toki yksi asia, jota sekin pelkää: korkeat paikat. Jänis nököttää puun oksalla, eikä meinaa enää päästä alas. Muut eläimet kapuavat jäniksen avuksi, mutta pahaksi onneksi tikkaat kaatuvat. Se seikka saattaisi muutoin harmittaa puunoksalla nököttäviä eläimiä, mutta nämä näkevät asiassa sen hyvät puolet:

- Ei mitään hätää, hiiri sanoo ja antaa jokaiselle palan päärynää. - Kyllä me selviämme, olemme yhdessä!


Réka Király: Pieni suuri tarina ystävyydestä (Etana Editions 2017)
Réka Király: Pieni suuri tarina ystävyydestä (Etana Editions 2017)

Minusta kirjassa on parasta juuri tuo yhteistyön kuvaaminen. Minä haluan opettaa lapsilleni, että moni asia luonnistuu paremmin, jos tekee yhteistyötä muiden ihmisten kanssa. Yksin on vaikea sekä kiivetä tikkaita että pitää niitä pystyssä! Yhteistyötä tehdäkseen ei tarvitse olla sen toisen osapuolen kanssa sydänystävä, vaan pitää olla kykyä ottaa muut huomioon, kuunnella toisia ja kommunikoida heidän kanssaan. Arvatkaa siis, kuinka ilahduin, kun kuulin, miten ulkona leikkivät lapseni puhelivat keskenään kirjan lukemisesta seuraavana päivänä: "Kato, tää on hyvää tiimityötä!" "Joo, näitkö, miten hyvää yhteistyötä me tehtiin!"

2 kommenttia:

  1. Kaunis kuvitus ja ystävyyskirjoja ei ole koskaan liikaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rékan tyyli on todella hauska ja persoonallinen. Minulla tulee siitä muuten mieleen Kössi Kenguru -animaatio. :)

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.