Puuron uusi aika - Maidottomia ja gluteenittomia puuroja, vanukkaita ja jugurtteja

Tuulia Järvisen ja Tiina Stranbergin yhdessä kirjoittama teos Puuron uusi aika - Maidottomia ja gluteenittomia puuroja, vanukkaita ja jugurtteja (Atena 2017, arvostelukappale kustantajalta) on täynnä toinen toistaan herkullisemman näköisiä ruokakuvia (kuvat tekijöiden ottamia) ja reseptejä, joita tahdoin heti päästä kokeilemaan. Jouduttuani tammikuun alussa tiukalle imetysdieetille, olen joutunut opettelemaan itselleni aivan uudenlaisten ruokien valmistamista. Olen tutustunut sellaisiin raaka-aineisiin kuin chiasiemenet, amarantti, kvinoa ja lucumajauhe.Järvinen ja Stranberg ovat valinneet tähän kirjaan sellaisia puuro-, vanukas-, jugurtti- ja välipalareseptejä, joissa käytetään muun muassa yllä mainitsemiani raaka-aineita. He halusivat tehdä kirjan, jonka reseptien avulla voi tehdä terveellisiä, herkullisia, vegaanisia ja gluteenittomia puuroja päivän eri hetkiin. Kirjassa on yli 50 reseptiä, ja ne on jaettu seitsemään eri kategoriaan: lämpimiin puuroihin, uunipuuroihin, suolaisiin puuroihin, tuorepuuroihin, pikapuuroihin, leftoveriin sekä vanukkaisiin & jugurtteihin.

Tällaista kirjaa ainakin minä olen kaivannut, sillä uuden ruokavalion takia juuri aamu-, ilta- ja välipalojen keksiminen ja tekeminen on tuntunut haastavalta. Tiedän, että moni muukin imetysdieetillä oleva äiti kaipailee hyviä ja terveellisiä vinkkejä maidottomaan, munattomaan ja viljattomaan ruokavalioon. Täysin viljattomia tämänkään kirjan kaikki reseptit eivät tosin ole, sillä monissa resepteissä käytetään yhtenä raaka-aineena gluteenitonta kauraa. Minä en voi kauraa käyttää, joten moni kirjan resepteistä jää vielä odottamaan testaamistaan. Aivan varmaa on, että saatuani kauran ja maissin takaisin omaan ruokavaliooni kokeilen muun muassa Salted caramel & popcorn -puuroa, Omenapiirakkapuuroa sekä Trooppista kauravanukasta. 

Salted caramel & popcorn -puuro, Avokadopuuro tomaattisalsalla, Porkkanainen appelsiinipuuro ja Coocies'n cream -vanukas

Ilahduin kuitenkin kovasti, kun huomasin, että monen reseptin ruoka sopii minunkin ruokavaliooni. Merkkasin kirjan hiirenkorville valitessani kaikkia niitä puuroja ja vanukkaita, joita kokeilen. Päädyin testaamaan reseptejä Nopein kookospuuro ja Pina colada -vanukas - lähinnä siksi, että niihin tarvittavat raaka-aineet löytyivät kaapistamme. Tällaisissa resepteissä kun on aika monia aineita, eikä kaikkia tule pidettyä varuiksi kaapissa.

Molemmat valmistamani ruuat maistelutin myös perheeni muulla väellä, ja kaikki olivat sitä mieltä, että ne maistuivat hyvältä. Viisivuotias kehui erityisesti kookospuuroa, ja mies piti vanukkaasta, vaikka sen pääraaka-aine kookos ei yleensä ole hänen herkkuaan. Miinuksena voisin mainita, että nopea kookospuuro ei kyllä ainakaan meillä ollut yhtä nopea valmistaa, kuin ohjeessa sanottiin. Viiden minuutin keittoaika muuttui nimittäin noin viideksitoista minuutiksi... Onneksi ei ollut kiireinen aamu!

Kookospuuro

Kirjaa lukiessani huomasinkin, että moni reseptien puuroista ja vanukkaista on sellaisia, että ne eivät valmistu aivan hetkessä, ja etenkin vanukkaissa pitää huomioida, että niissä olevat pakastamis/liotus/jähmetysvaiheet kestävät vähintään pari tuntia tai mieluiten koko yön. Paras siis katsoa mieluinen resepti jo edellisenä päivänä!

Maisteluannokset Pina Colada -vanukasta. Pillit ovat lähinnä rekvisiittaa, sillä vaikka lapset kuinka posket lommoilla koittivat imeä vanukasta pillillä, oli se aivan liian paksua. Siis ihan oikeaa vanukasta!

2 kommenttia:

  1. Huomasin tämän kirjan jostain mutta enpä ole muistanut teosta luettavaksi hankkia. Kuulostaa niin hyvältä, että pitänee hankkia kirja käsiin, jotta pääsen testaamaan reseptejä. Ehkä meidänkin perhe innostuisi puuroista, jos tarjolla olisi jotain muuta kuin kaurapuuroa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjassa on paljon reseptejä, joita tekisi mieli kokeilla. Jos tykkäät testailla uusia juttuja, niin ehdottomasti kannattaa hankkia se luettavaksesi vaikka kirjastosta! Ehkäpä teilläkin innostuttaisiin kookospuurosta?

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.